
Už samotný názov napovedá, že táto rastlina vonia ako cesnak, avšak treba ju pomliaždiť, aby sa vôňa uvoľnila. Má biele kvietky, ktoré sa objavujú od marca do júna takmer v celej Európe – vtedy je najlepší čas na zber. Dorastá do výšky až 0,8 metra. Obľubuje slnečné miesta, ale nájsť ju možno aj v polotieni.
Chuťou pripomína žeruchu, teda má jemne pikantnú chuť. Čerstvú ju možno pridať do šalátov, pripraviť si z nej kloktadlo alebo ocot, no zoženiete ju aj v sušenej podobe, ktorá je vhodná na prípravu čajov.
Obsah cesnačky lekárskej
V cesnačke je zastúpené veľké množstvo vitamínu C, betakaroténu a chlorofylu, ale aj fosfor, železo, vápnik, pektín a éterické oleje.
S čím všetkým vám môže pomôcť cesnačka lekárska?
- Priaznivo vplýva na dýchacie a močové ústrojenstvo, pretože obsahuje látky s dezinfekčnými účinkami.
- Zvonku urýchľuje hojenie hnisajúcich zápalov, rán a krvácajúcich ďasien. Na rany možno prikladať čerstvé listy.
- Eliminuje zápach z úst a je pomocníčkou pri paradentóze.
- Čerstvá je nabitá vitamínom C, čiže podporuje obranyschopnosť organizmu a eliminuje únavu. V minulosti sa využívali kúry z tejto rastliny na očistenie a posilnenie tela po dlhej zime podobne ako medvedí cesnak.
- Cesnačka je pomocníčkou aj pri chudnutí, pretože stimuluje spaľovanie tukov.
- Siahnite po nej aj vtedy, ak máte ťažkosti so žlčníkom a pankreasom.
- Odporúča sa aj v rámci detoxikácie a premnožených kvasinkách v črevách.
Tipy na použitie cesnačky lekárskej
- Čerstvé listy cesnačky môžete v malom množstve pridať do šalátov alebo ich najemno pokrájať do nátierok, poprípade ich dať na celozrnné pečivo potreté maslom. Na tento účel používajte mladé lístky.
- Z čerstvých, ale aj sušených listov si môžete pripraviť kloktadlo, ktoré prospeje zubom i ďasnám. Jednoducho čajovú lyžičku cesnačky zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať.
- Použiteľné sú aj semienka, ktoré sa dajú využiť podobným spôsobom ako horčičné semená.
- Na dochutenie jedál si môžete pripraviť domáci ocot. Postup je podobný, ako keby použijete akúkoľvek inú bylinku. Vňať dajte do fľaše a zalejte kvalitným octom. Uzatvorte a nechajte niekoľko dní odpočívať. Potom preceďte a používajte.
- Sušenú vňať, ktorú zoženiete aj v obchodoch, si pripravíte tak, že 2 čajové lyžičky zalejete 2,5 dcl vody a necháte 5 minút lúhovať. Niekomu však čaj z cesnačky nechutí kvôli jeho aróme, avšak jeho benefity stoja za to.
-w-
Autor fotografie:https://pixabay.com/sk/cesnak-kvet-biela-cesnak-bylina-115313/