Mangold: 8 zaujímavostí, o ktorých by ste mali vedieť

Mangold: 8 zaujímavostí, o ktorých by ste mali vedieť

Pokiaľ sa trošku zaujímate o zdravé stravovanie, viete, že listová zelenina patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny vôbec. Do tejto kategórie patrí aj mangold, ktorý sa opäť dostáva na výslnie. Ak ste ho ešte nezaradili do jedálnička, je ten správny čas, pretože disponuje množstvom pozitívnych účinkov na zdravie. Čo by ste mali o tejto výživnej listovej zelenine vedieť?

1. Je nenáročný na pestovanie

Mangold nepatrí vo svete zeleniny k žiadnym novinkám. Práve naopak, poznal ho už Aristoteles. Tento druh listovej zeleniny pochádza zo Stredomoria a v stredomorskej kuchyni patrí k bežne používaným ingredienciám, ktoré sa navyše dajú aj ľahko vypestovať. Darí sa mu aj v menej kvalitných pôdach v tieni, a navyše s nízkou zálievkou. Dokonalá zelenina, čo poviete?

2. Má širokú škálu použitia

Mangold disponuje príjemnou, nenápadnou chuťou, a preto sa dá využiť napríklad všade tam, kde špenát. Je stvorený  ako ingrediencia do sviežich šalátov, nátierok i smoothie. Dá sa z neho pripraviť pesto a ozdobiť ním cestoviny. Samozrejme, je vhodný aj na tepelnú úpravu – pridajte ho do polievky, k praženici alebo na pizzu.

3. Je nabitý množstvom antioxidantov

Čím pestrejšiu škálu antioxidantov konzumujeme, tým lepšie. Antioxidanty sú látky, ktoré chránia bunky pred poškodením oxidačným stresom a následným vznikom ochorení. Za všetky antioxidanty v tejto listovej zelenine môžeme spomenúť vitamíny C a E, betakarotén, kvercetín, kaempferol, rutín či vitexín.

4. Zasýti s minimom kalórií

Mangold je bohatý na vlákninu. Jedna šálka vareného mangoldu doplní do tela až 4 gramy vlákniny, pričom jej energetický obsah je iba 35 kcal. Podľa metaanalýzy vedcov z Katedry potravinárstva a výživy z Univerzity v Minnesote tí, ktorí prijímajú vysoký obsah vlákniny, majú výrazne nižšiu hmotnosť ako tí, ktorí tak nerobia. Nehovoriac o tom, že príjem 25 – 30 g vlákniny denne chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva a žalúdka i pred srdcovými chorobami.

5. Je nabitý vitamínom K

Šálka vareného mangoldu, čo je zhruba 175 g, obsahuje neuveriteľných 716 % odporúčanej dennej dávky vitamínu K. Tento vitamín je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi a zdravie kostí. Je teda dôležitý aj pre ženy v menopauze, ktoré sú náchylnejšie na vznik osteoporózy.

6. Znižuje krvný tlak

Mangold obsahuje tri dôležité minerály – vápnik, horčík a draslík, ktoré zohrávajú podstatnú rolu pri udržiavaní normálnej hladiny krvného tlaku. Všetky tri nájdete aj v tejto listovej zelenine.

7. Podporuje krvotvorbu

Šálka vareného mangoldu obsahuje 22 % odporúčanej dennej dávky železa. Avšak mangold je aj zdrojom chlorofylu, zeleného farbiva, ktorý je skvelý pre krvotvorbu. To z toho dôvodu, že jeho štruktúra je veľmi podobná ľudskému hemoglobínu.

8. Zlepšuje športový výkon

Mangold obsahuje dusičnany. Práve tie majú vedecky preukázané účinky zlepšovať zásobovanie svalov kyslíkom počas cvičenia. To, samozrejme, vedie k lepšiemu výkonu. Zlepšenie okysličenia krvi konzumáciou potravín bohatých na dusičnany môže pomôcť aj ľuďom s kardiovaskulárnymi, respiračnými alebo metabolickými chorobami.

Mirka