Chutné  horúce nápoje nielen na zimu

Výborne chutia, podporia zdravie, zlepšia náladu a zahrejú. Aj takéto účinky majú horúce nápoje. Ako si ich pripraviť? Inšpirujte sa!

  • Horúci čokoládový nápoj

Suroviny:
    • 250 ml mlieka alebo rastlinného nápoja
    • 50 g 70 % horkej čokolády nalámanej na kúsky
    • štipka čili
Postup:
Mlieko zahrejte a dajte do neho kúsky čokolády. Pomaly miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Na záver pridajte štipku čili a dozdobte strúhanou čokoládou.

  • Varené víno

Suroviny:
    • fľaša kvalitného červeného vína
    • 1 kúsok škorice
    • 2 ks badiánu
    • 4 klinčeky
    • citrónovú kôra
    • 2 – 4 PL trstinového cukru
Postup:
Všetky suroviny dajte do hrnca a varte na miernom ohni 10 minút. Potom nechajte víno 30 minút lúhovať, preceďte a podávajte.

  • Jazmínový čaj so zázvorom

Suroviny:
    • 1 PL sypaného jazmínového čaju (alebo 1 – 2 vrecúška porciovaného)
    • hrsť mrazených ríbezlí, čučoriedok a malín
    • 1 ks celej škorice
    • 1 badián
    • 2 klinčeky
    • plátok čerstvého zázvoru
    • pomarančová kôra
    • liter vody
Postup:
Všetky suroviny dajte do nádoby na čaj, zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 3 – 4 minúty. Preceďte a podávajte.

  • Voňavá káva nabitá antioxidantmi

Suroviny:
    • 2 čajové lyžičky mletej kávy
    • kúsok celej škorice
    • štipka mletého muškátového orieška
    • 1 – 2 klinčeky
    • kúsok pomarančovej kôry
    • 200 ml vody
Postup:
Na prípravu kávy použite moka kávovar, ľudovo nazývaný aj koťogo. To znamená, že kávu pripravíte tak ako bežne, akurát ku káve pridáte aj ostatné ingrediencie.

  • Teplý citrónový nápoj

Suroviny:
    • 2 čajové lyžičky medu
    • šťava z polovice citróna
    • teplá voda
Postup:
Do teplej vody pridajte med a šťavu z citróna.

  • Vianočná horúca čokoláda

Suroviny:
    • 2 polievkové lyžice kvalitného kakaa
    • 2 polievkové lyžice javorového sirupu
    • 2 šálky rastlinného mlieka
    • štipka soli
    • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
    • ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
    • štipka nového korenia
Postup:
Suroviny dajte do hrnca a varte na miernom ohni. Keď je nápoj hotový, odstavte z ohňa a podávajte v šálkach.

  • Voňavé mandľové mlieko

Suroviny:
    • 2 šálky mandľového mlieka
    • 2 polievkové lyžice medu
    • ½ čajovej lyžičky škorice
    • ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
    • vanilkový lusk
    • štipka mletého kardamómu
    • 2 – 3 klinčeky
    • 2 vrecúška čierneho čaju
Postup:
Do hrnca dajte mandľové mlieko, med, škoricu, zázvor, vanilkový lusk, kardamóm, klinčeky a škoricu. Na miernom ohni varte. Keď začne nápoj bublať, odstavte ho a vložte čajové vrecúška. Nechajte ich lúhovať niekoľko minút. Nápoj preceďte a podávajte.
Mirka







 


Autor fotografie:https://pixabay.com/sk/photos/k%c3%a1va-hor%c3%baca-%c4%8dokol%c3%a1da-cup-n%c3%a1poj-2179009/