Káva a alkohol: 5 dokonalých spojení

Káva a alkohol: 5 dokonalých spojení

Neviete si predstaviť deň bez vašej obľúbenej šálky kávy? A čo tak si ju vylepšiť alkoholom? Dobre čítate, táto kombinácia môže byť dokonalá. Ako správny kávičkár si dovoľte experimentovať. Dosiahnete tak ešte väčší pôžitok z lahodnej šálky kávy.

Ak sa rozhodnete pre tento krok, najskôr zvážte, aký druh alkoholu použijete. Táto voľba nezávisí len od vašej chuti. Niektoré druhy alkoholu môžu spraviť viac škody ako osohu.

Poďme sa spoločne pozrieť na to, aké kombinácie spolu dokonalo ladia.

Poznámka: Nápoj pripravený použitím kávy a alkoholu nemusí byť nevyhnutne v teplej verzii. Ľahko si pripravíte i chladené nápoje, ak použijete ľad a vychladenú kávu. Závisí to od vašej aktuálnej nálady, preferencií či ročného obdobia.
 
Aký alkohol si vybrať?
#1. Vodka
Výhodou vodky je, že má čistú, neutrálnu a jemnú chuť. Káva tak nestratí na svojich chuťových kvalitách. Najznámejší drink využívajúci túto kombináciu je Espresso Martini.

Budete potrebovať:
1cl likéru Kahlúa
5 cl vodky (Absolut)
3 cl silného espressa
kocky ľadu

Postup:
Všetky ingrediencie spolu zmiešajte v šejkeri spolu s kockami ľadu. Ak je nápoj dostatočne vymiešaný, servírujte do pohárov.
Ak túžite po orieškovej chuti, môžete nahradiť likér Kahlúa, originálnym talianskym likérom Frangelico, ktorý je vyrobený priamo z lieskových orieškov.

#2. Bourbon
Môžete si vyskúšať vyrobiť domáci Bourbon kávový kokteil. Bourbon je mimoriadne chutný. Vyrába sa z raže a sladového jačmeňa. Kávu tak obohatí o korenistý podtón a sladkú arómu duba a javora.

Budete potrebovať:
šejker a kocky ľadu
5 cl bourbon
vychladnuté espresso
1 pohár plnotučného mlieka
škoricu
domáci vanilkový sirup (postup uvedený nižšie)

Na domáci vanilkový sirup:
vanilkový lusk (1 lyžička semiačok)
½ pohára hnedého cukru
½ pohára vody



Postup:
Najskôr si pripravte vanilkový sirup. Na panvicu pridajte cukor a vodu. Priveďte do varu. Miešajte, pokiaľ sa vám cukor nerozpustí (cca 3 minúty). Napokon pridajte semiačka vanilky. Nechajte vychladnúť a napokon vanilkové semiačka odstráňte.

Potom sa pustite do prípravy samotného Bourbon kávového koktejlu. Do šejkera pridajte vychladnuté espresso, vanilkový sirup a kvalitný bourbon s pár kockami ľadu. Poriadne premiešajte (cca 10 sekúnd). Potom si pripravte väčší pohár a vložte do neho kocky ľadu. Zalejte ich vytvoreným kokteilom. Na vrchu môžte pridať horúce spenené mlieko a poprášiť škoricou.

#3. Whiskey
Ak milujete whiskey, vyskúšajte Írsku kávu v novej vietnamskej podobe.

Budete potrebovať:
1-2 lyžice kondenzovaného mlieka
2-4 cl írskej whiskey Jameson alebo Tullamore Dew
espresso alebo čerstvú filtrovanú kávu

Postup:
Na dno pohára najskôr pridajte 1-2 lyžice sladkého kondenzovaného mlieka, potom prilejte 2-4 cl írska whiskey (podľa preferencií) a napokon čerstvú filtrovanú kávu. Nakoľko ste použili sladené mlieko, cukor netreba.

Whiskey, Baileys a rum
Smotana a írska whiskey tvorí likér Baileys. Čo tak skombinovať Baileys s kávou a rumom? Nikdy vás to nenapadlo? Vyskúšajte a možno už nebudete chcieť nič iné.

Budete potrebovať:
120 ml kávy
60 ml Baileys
30 ml rumu
1 polievková lyžica cukru
60 ml šlahačkovej smotany a škoricu

Postup:
Do horúcej kávy pridajte rum, Baileys a trošku cukru. Ozdobte ju vyšľahanou smotanou s cukrom a posypte škoricou.

#4. Lieskovo-orieškový likér
Káva spolu s lieskovo-orieškovým likérom tvoria tiež výborný pár. Ak netúžite veľmi experimentovať, táto kombinácia pre vás bude tá práva.

Nápoj je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. Zmiešajte čerstvé espresso s lieskovo-orieškovým likérom, a je to. Horkú chuť kávy mierne zjemní sladkosť likéru a oriešky jej dodajú skvelú arómu. Stačí, ak takto pripravený nápoj ozdobíte šľahačkou a hoblinkami čokolády.

#5. Tequila
Káva a tequila prestavuje celkom novú chuťovú dimenziu. Odporúčam skôr pre  odvážnejších, nakoľko je tequila veľmi silný alkohol. Chuť takéhoto drinku môže prekvapiť, ale určite vás postaví na nohy.

Budete potrebovať:
čerstvú kávu
6 cl tequily
2 cl kávového likéru Kahlúa
škoricu a cukor (podľa chuti, so škoricou však opatrne)

Postup:
Do čerstvej filtrovanej kávy pridajte tequilu, kávový likér (Kahlúa) a trošku škorice zmiešanej s cukrom. A už si len vychutnať nezvyčajnú zato poddajnú chuť.

Môžete si tiež pripraviť drink s názvom Morning Rooster (ranný kohút). Je zložitejší a jeho chuť je výzva.

Budete potrebovať:
6 cl tequily
1 cl kávového likéru
24 cl espresso
2 PL agáve sirupu
vysokopercentnú smotanu
1 lyžička extraktu z vanilky

Postup:
Skombinujte agáve sirup, vanilkový extrakt a smotanu. Všetko spolu poriadne v miske vymiešajte do tuha, pokiaľ sa ingrediencie nespoja. Takto vymiešanú smotanu si na chvíľku odložte. Potom spolu zmiešajte tequilu, kávový likér a espresso. Na vrchu pridajte smotanu, ktorú ste si pripravili vopred.

Záver
Kto tvrdí, že káva a alkohol nemôžu ísť dokopy sa nielenže mýli, ale pripravuje sa aj o dokonalý pôžitok. Najčastejšie sa s kávou kombinuje vodka, whiskey či rôzne likéry (napr. lieskovo-orieškové). Odvážnejšími spojeniami je káva s tequilou. Ostáva len experimentovať a skúmať nové dimenzie chutí. :)