Keď sa stretne káva a alkohol: chuťové dobrodružstvo, ktoré musíte vyskúšať
Ak hľadáte nápad na nevšedný koktail, ktorý očarí hostí, rozprúdi ospalú párty alebo spríjemní pokojný večer vo dvojici, ste na správnom mieste. Inšpirujte sa originálnymi kombináciami kávy a alkoholu, ktoré presahujú zaužívané Espresso Martini. Pripravte sa na nápady, ktoré chutia po diaľkach, dobrodružstve – a najmä po dobrej káve.
Vychutnajte si nové drinky aj ich prípravu
V kuchyni čoraz častejšie hľadáme nové kombinácie chutí a nečakané kontrasty. Experimentujeme s korením, objavujeme fermentáciu, skúšame netradičné ingrediencie – a rovnaké dobrodružstvo sa prirodzene presúva aj do sveta koktailov. A tak sa z espresso kávovaru stáva perfektný nástroj, ako drinkom dodať hĺbku, charakter a výraz. Káva má univerzálnu chuť, ktorú milujú milióny ľudí, takže keď ju premietneme do koktailového sveta, vzniknú nápoje, ktoré chutia povedome, ale zároveň úplne inak. A práve v tom je ich čaro.
Espresso Tonic s chuťou diaľok
Klasický Espresso Tonic pravdepodobne poznáte – osviežujúci, horko-sladký a ideálny na letné dni. Skúste ho s dotykom ginu alebo tropickým akcentom rumu.
Ingrediencie:
40 ml ginu alebo 30 ml bieleho rumu
30 ml cold brew koncentrátu alebo 1 shot studeného espressa
tonik
kocky ľadu
citrusová kôra alebo plátok limetky
Postup:
Pohár naplňte ľadom, pridajte gin alebo rum, dolejte cold brew a na záver tonik. Jemne premiešajte a ozdobte citrusovou kôrou.
Drink je ľahký, svieži a prekvapivo komplexný — ideálny na brunch, letné večery aj celoročné koktailové experimenty.
Irish Coffee v modernej podobe
Zabudnite na ťažkú sladkú klasiku. Toto je moderná verzia založená na výberovej káve, jemnej sladkosti a nadýchanej smotanovej pene.
Ingrediencie:
120–150 ml kvalitnej filtrovanej kávy alebo espresso lungo
40 ml írskej whisky
1 lyžička trstinového sirupu
30 ml jemne našľahanej smotany (krémová, nie hustá)
Postup:
Do predhriateho pohára nalejte kávu, pridajte whisky a oslaďte sirupom podľa chuti. Smotanu len jemne vyšľahajte – ideálne ručne v shakeri alebo v miske, aby vytvorila jemnú zamatovú vrstvu. Nalejte ju na povrch drinku tak, aby vytvorila tenký krémový pás.
Mocha Martini ako tekutá pralinka pre dospelých
Vizuálne elegantný, chuťovo krémový a dokonale vyvážený – Mocha Martini spája svet espressa a čokolády v rozprávkovo hladkom drinku.
Ingrediencie:
40 ml kvalitnej vodky
30 ml čokoládového likéru
30 ml čerstvého espressa
10 ml cukrového sirupu (voliteľne)
ľad + strúhaná čokoláda na ozdobu
Postup:
Do shakeru dajte ľad, pridajte vodku, likér a ešte teplé espresso. Dôkladne pretrepte, aby vznikla jemná pena. Drink prelejte do vychladeného koktailového pohára a posypte strúhanou čokoládou.
Výsledok? Dekadentný, jemne horko-sladký drink, ktorý chutí ako pralinka v tekutej podobe.
Negroni Zero bez alkoholu
Nealkoholická verzia slávneho Negroni, ktorá si zachováva typickú horkosť, komplexnosť a vyzretú chuť – no bez kvapky alkoholu.
Ingrediencie:
60 ml silného cold brew koncentrátu
30 ml nealko „ginu“ (botanický nápoj bez alkoholu)
30 ml nealko vermútu
kocka ľadu + pomarančová kôra
Postup:
Do miešacieho pohára dajte ľad a v pomere 1 : 1 : 1 pridajte cold brew, nealko vermút a nealko gin alebo bylinný destilát. Po približne 20 sekundách miešania prelejte do vychladeného pohára s veľkou kockou ľadu. Drink dozdobte pomarančovou kôrou, ktorú pred vložením jemne stlačte nad pohárom, aby uvoľnila arómu.
Horko-sladké tóny bitteru sa krásne spoja s hĺbkou cold brew a botanické zložky nealko ginu dodajú sviežosť a citrusový nádych. Celý drink pôsobí ako elegantný večerný koktail, ktorý poteší aj milovníkov klasického Negroni.
Zdroj foto: fesenko / Adobestock.com