
Staročeský kapor
Potrebujeme:
-
½ väčšieho kapra
-
soľ
-
mletý zázvor
-
120 g anglickej slaniny
-
100 g cibule
-
70 g hrozienok
-
60 g masla
-
2 ČL medu
-
2 dl bieleho vína
-
rasca
-
(voliteľne: lístky šalvie)
Postup:
-
Kapra očistíme (vnútornosti aj šupiny), kožu ponecháme a mäso nakrájame na rezy.
-
Pekáč vymastíme časťou masla. Kaprie rezy osolíme, okoreníme zázvorom a posypeme rascou.
-
Na dno pekáča poukladáme plátky anglickej slaniny, na ne rozložíme nakrájanú cibuľu a prípadne lístky šalvie.
-
Na takto pripravený základ uložíme kapra kožou nahor.
-
Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C približne 5–7 minút, potom znížime teplotu na 100 °C.
-
Medzitým hrozienka namočíme do vína a zmiešame s medom.
-
Touto sladkou vínovou zálievkou prelejeme kapra, na vrch môžeme pridať zvyšné plátky masla.
-
Pečieme ďalej pri nízkej teplote, kým je ryba mäkká a chutne prepečená
Podávame s:
-
zemiakovou kašou
-
kyslou kapustou
-
opraženou cibuľkou
Zdroj foto: freepik