Staročeský kapor

Staročeský kapor

Potrebujeme:

  • ½ väčšieho kapra

  • soľ

  • mletý zázvor

  • 120 g anglickej slaniny

  • 100 g cibule

  • 70 g hrozienok

  • 60 g masla

  • 2 ČL medu

  • 2 dl bieleho vína

  • rasca

  • (voliteľne: lístky šalvie)


Postup:

  1. Kapra očistíme (vnútornosti aj šupiny), kožu ponecháme a mäso nakrájame na rezy.

  2. Pekáč vymastíme časťou masla. Kaprie rezy osolíme, okoreníme zázvorom a posypeme rascou.

  3. Na dno pekáča poukladáme plátky anglickej slaniny, na ne rozložíme nakrájanú cibuľu a prípadne lístky šalvie.

  4. Na takto pripravený základ uložíme kapra kožou nahor.

  5. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C približne 5–7 minút, potom znížime teplotu na 100 °C.

  6. Medzitým hrozienka namočíme do vína a zmiešame s medom.

  7. Touto sladkou vínovou zálievkou prelejeme kapra, na vrch môžeme pridať zvyšné plátky masla.

  8. Pečieme ďalej pri nízkej teplote, kým je ryba mäkká a chutne prepečená

 

Podávame s:

  • zemiakovou kašou

  • kyslou kapustou

  • opraženou cibuľkou

 

Zdroj foto: freepik