 
                            Staročeský kapor
Potrebujeme:
- 
	½ väčšieho kapra 
- 
	soľ 
- 
	mletý zázvor 
- 
	120 g anglickej slaniny 
- 
	100 g cibule 
- 
	70 g hrozienok 
- 
	60 g masla 
- 
	2 ČL medu 
- 
	2 dl bieleho vína 
- 
	rasca 
- 
	(voliteľne: lístky šalvie) 
Postup:
- 
	Kapra očistíme (vnútornosti aj šupiny), kožu ponecháme a mäso nakrájame na rezy. 
- 
	Pekáč vymastíme časťou masla. Kaprie rezy osolíme, okoreníme zázvorom a posypeme rascou. 
- 
	Na dno pekáča poukladáme plátky anglickej slaniny, na ne rozložíme nakrájanú cibuľu a prípadne lístky šalvie. 
- 
	Na takto pripravený základ uložíme kapra kožou nahor. 
- 
	Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C približne 5–7 minút, potom znížime teplotu na 100 °C. 
- 
	Medzitým hrozienka namočíme do vína a zmiešame s medom. 
- 
	Touto sladkou vínovou zálievkou prelejeme kapra, na vrch môžeme pridať zvyšné plátky masla. 
- 
	Pečieme ďalej pri nízkej teplote, kým je ryba mäkká a chutne prepečená 
Podávame s:
- 
	zemiakovou kašou 
- 
	kyslou kapustou 
- 
	opraženou cibuľkou 
Zdroj foto: freepik
 
                                     
                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                    