Silvestrovská párty v štýle syra

Silvestrovská párty v štýle syra

Vyvrcholením a očakávaným koncom každého roka je Silvester. Rozlúčte sa so starým rokom veľkolepou párty a pozvite si svojich priateľov na chutné vykročenie do nového roka. Ako poďakovanie za ich celoročnú priazeň im pripravte lahodné pohostenie zo syrov Liptov.

Priznajte! Ako každý hostiteľ, aj vy chcete určite ohúriť. Každý detail je dôležitý. Nezabudnite na priestory a ich výzdobu, pripravte si vašu obľúbenú hudbu a na polnoc si prichystajte dobre vychladený sekt alebo šampanské. Nezabudnite na to najpodstatnejšie! Chutné jedlo! Poradíme vám ako pripraviť úžasné silvestrovské menu v syrovom štýle!

Bryndza vás vynesie do nebies

Bryndza je prírodný syr vyrábaný z ovčieho a kravského hrudkového syra, pre mnoho Slovákov je to tradičná pochúťka a jej výraznú chuť pozná každý. Poradíme vám, ako z tejto ingrediencie vyčarovať pridaním iných prísad neopakovateľnú chuť, vďaka ktorej vás ako hostiteľku vychvália do nebies. Bryndza by nemala chýbať na žiadnom raute, pretože jej charakteristická slaná chuť sa výborne hodí k vínu.
 

Bryndzové krekry s avokádom

  • 250 g Liptov Bryndze
  • 250 g Liptov Masla
  • 250 g hl. múky 00
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • 1 žĺtko
  • 1 malé vajce na potretie
  • 1 ČL soli
  • 3 PL kyslej smotany
  • 1 šalotka
  • 1 červená paprika
  • ½ citróna

Postup:

Zo surovín vypracujeme tuhé cesto a necháme hodinu odpočívať. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1cm. Z cesta formičkou vykrajujeme krekry a ukladáme ich na papierom vyložený plech. Potrieme vajíčkom a posypeme makom, rascou, príp. sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180-tich stupňoch asi 15 minút. Vychladnuté krekry obložíme pokrájaným, posoleným, citrónom pokvapkaným avokádom, posekanou paprikou a šalotkou.

Bryndzové guľky s maslom obalené v bylinkách

  • 125g Liptov Bryndze
  • 20g Liptov Masla
  • 50g tvarohu
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
  • bylinky (žeruchu, pažítku, kôpor, šťaveľ, borák)

Postup:

Liptov Bryndzu vymiešame s Liptov Maslom, tvarohom, soľou, korením a ¼ posekaných byliniek. Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré vyváľame vo zvyšných bylinkách a hotové dáme do chladničky stuhnúť minimálne na 30 minút. Vytiahneme až pred podávaním.

Myslite aj na "mäsožravcov"

Žiadnemu pánovi sa nezavďačíte iba koláčikmi či čipsami. Muži potrebujú na zahnanie hladu mäso! Pripravte preto pre svojich priateľov aj syrovo-mäsové variácie, ktoré podstatne viac a na dlhšie zasýtia. Budete mať istotu, že vaši hostia u vás zostanú ešte dlho aj po polnočnom otváraní šampanského.

Teľacie fašírky s rozmarínom

  • 250g teľacieho mletého mäsa
  • 3Pl zmesi posekaných byliniek (saturejka, tymián, rozmarín)
  • soľ, korenie
  • 1 vajíčko
  • 3PL strúhanky
  • ½ strúčiku pretlačeného cesnaku
  • 2-3 hrušky
  • 40g Liptov Bryndze
  • petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

Z mäsa, byliniek, soli, korenia, strúhanky, cesnaku a vajíčka vypracujeme zmes, ktorú na doske rozváľame na hrúbku 1,5 cm. Z tejto vykrajujeme 5 cm kolieska, ktoré následne vyprážame v oleji. Hrušky pokrájame na tenké plátky o hrúbke 2 mm. Z plátkov formičkou vykrojíme kolieska o niečo menšie ako vypražené fašírky. Na vychladnuté fašírky ukladáme koliesko hrušky, pridáme Liptov Bryndzu a prikryjeme druhým kolieskom hrušky. Môžeme dozdobiť petržlenovou vňatkou.

Hydinová paštéta so zapečenými korbáčikmi

  • Liptov Hravé korbáčiky
  • 150 g kuracích pŕs
  • 350 g mletého mäsa (pol na pol hovädzie a bravčové)
  • 70 g kuracích pečienok
  • 1 ČL posekaného tymiánu
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g na plátky na krájaného vareného bôčika
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL ostrej mletej
  • paprikovej pasty
  • soľ a korenie

Postup:

Kuracie aj zmes mletého mäsa opečieme spolu s cibuľou, cesnakom, tymiánom, pretlakom a paprikovou pastou na panvici. Necháme trochu vychladnúť, rozmixujeme, pridáme vajíčka a rozmixované pečienky, soľ a korenie. Túto zmes vložíme do formy vyloženej plátkami slaninky alebo bôčika. V strede napĺňania položíme niekoľko neúdených Liptov korbáčikov do nádoby. Potom doložíme zvyškom masy, preložíme slaninkou a pečieme vo vodnom kúpeli v rúre 90 – 120 minút pri teplote 190 °C.

Novoročná párty so syrovým nádychom

Všetky syry Liptov sú vyrábané z kvalitného mlieka z horských a podhorských oblastí, vďaka ktorému získavajú sýtejšiu farbu, jemnejšiu vôňu a špecifickú arómu. Každý chutí znamenite a každý chutí inak. Ponúkame vám tipy ako vhodne skombinovať najrôznejšie chute so syrmi Liptov a tiež zaujímavé ukážky na servírovanie syrových mís a jednohubiek.

Syrová misa

  • 200 g hranol Liptov Gerlachu neúdeného
  • 200 g hranol Liptov Kriváňa neúdeného
  • údené aj neúdené Liptov Jánošíkove korbáče
  • 100 g údených Liptov Eidam plátkov
  • 50 g Liptov Bryndze
  • údené aj neúdené Liptov Parenice
  • 25 g Liptov Masla
  • 1/2 ČL mletej červenej papriky
  • zelené aj čierne olivy bez kôstok
  • hrozno
  • cherry paradajky
  • petržlenová vňať
  • polovičky ošúpaných orechov
  • špáradlá

Postup:

Z bryndze, masla a mletej papriky vymiešame jemnú masu. Tú natierame na plátky údeného Liptov Eidamu vo vrstve hrubej cca 1-2 mm, na to položíme ďalší plátok a takto pokračujeme do výšky 1,5 cm. Následne tieto plátky nakrájame na kocky. Vyberieme si peknú misu, tanier či dekoratívne drevo a uložíme ich ku kraju. Potom začneme ukladať smerom do stredu aj ostatné lahodné syry: na kocky nakrájaný Kriváň s olivami, zaň ukladáme kvádriky Liptov Gerlachu s vňatkou, cherry paradajkami a hroznom. Dozadu navŕšime plátkové syry zatočené do kornútikov, parenice a korbáčiky. V kusne preložíme zeleninou

Syrové závitky plnené wasabi bryndzou

  • 125 g Liptov Bryndze
  • 45 g Liptov Masla
  • 12 plátkov syra Liptov Gerlach
  • 20 g wasabi pasty (podľa chuti)

Liptov Bryndzu a Liptov Maslo izbovej teploty vymiešame spolu s wasabi. Natierame na plátky syra Liptov Gerlach, stočíme, prepichneme dreveným napichovadlom, uložíme na misu a dáme stuhnúť do chladničky. Môžeme prekladať so šunkou natretou paprikovou bryndzou.

Syrové jednohubky zdobené zeleninou a ovocím

  • 400 g bloku Liptov Gerlach
  • Liptov Bryndza
  • Liptov Maslo
  • 1 červená paprika
  • 1 oranžová paprika
  • ríbezle
  • polky orechov
  • petržlenová vňať
  • hrozno, biele a červené
  • špáradlá (bodce na jednohubky)
  • paprika
  • formičky na vykrajovanie

Postup:

Syr nakrájame na hrúbku asi 8-9mm. Podobne vykrajujeme formičkami tvary aj z papriky. Zdobíme orechmi, vňaťou, Liptov Bryndzou rozmiešanou s Liptov Maslom a sušenou paprikou. Hroznové bobuľky prekrojíme na polovice a napichovadlami pripichujeme k syru.
 

Hravé snacky:

  • 1 šľahačka
  • 1 stonkový zeler
  • 1 hruška
  • cherry rajčiaky
  • soľ
  • biele korenie
  • 1 tvaroh
  • pažítka (podľa chuti, asi 2 pl)
  • Liptov „Hravé“ korbáčiky
  • Liptov „Hravé“ syrčeky
  • Liptov „Hravé“ nitky
  • limetová šťava

Postup:

Jednohubky - pol pareničky a pol rajčinky:

Liptov „Hravé“ Pareničky a cherry rajčiaky prekrojíme na polovice a na každú jednohubku dáme zo spodu a z vrchu rajčinu.

Špirálky z hrušky so syrovými nitkami:

Hrušku umyjeme, prekrojíme pozdĺžne na 8 častí, rezy potrieme limetovou šťavou aby nezhnedli, prekrojíme ešte v polovici na 75% (nie úplne) a vložíme do nej 3-4 Liptov „Hravé“ nitky.

Špíz s hroznom a syrčekmi:

Na špáradlo napichneme postupne asi trojcentimetrové kúsky Liptov „Hravého“ syrčeka a bobuľku hrozna.

Lodička zo stonkového zeleru s penou a údeným korbáčikom:

Zeler natrháme na jednotlivé stonky, konce opatrne zarežeme, dorovnáme, umyjeme a osušíme. Vyšľahanú šľahačku zmiešame s korením, troškou soli, tvarohom a pažítkou. Vložíme do zdobiča a nanesieme na lodičku zo zeleru. Na vrch položíme Liptov „Hravý“ korbáčik.

Zdroj foto: Freepik