Naklíčený jed

Naklíčený jed

 

Naklíčené zemiaky nie sú vhodné na jedenie, ale na sadenie. Klíčiky a tiež hľuza obsahuje zvýšené množstvo jedovatého solanínu, ktorý má horkastú chuť.
Zemiaky, ktoré na svetle ozelenejú, obsahujú tiež viac solanínu.
Zeleň spôsobuje chlorofyl. Príznaky otravy solanínom sa prejavujú sčervenaním tváre, suchosťou v hrdle, bolesťami hlavy, vracaním, hnačkami, kŕčmi, dýchacími ťažkosťami a horúčkami, ktoré sa dostavia až po 30 až 60 minútach po jedle.
Solaním spôsobuje aj vážne deformity plody v tele matky, preto sa tehotným ženám neodporúča jesť staré zemiaky.
Solanín sa pri varení nerozkladá, len časť sa z neho vylúči do vody. Preto staré zemiaky varte radšej ošúpané a vody z nich zlejte.