Zaplňte svoj stôl lahôdkami z prémiového mäsa

Zaplňte svoj stôl lahôdkami z prémiového mäsa

Klasická hydina, hovädzina, bravčovina, kačacina či husacina sú už od nepamäti súčasťou jedálničkov. Vyskúšali ste však niekedy aj prémiové mäso? Ak nie, je čas na zmenu. Posvieťte si spolu s nami na prepelice, perličky, teľacinu či írske hovädzie mäso. Sú nesmierne chutné, obsahujú veľké množstvo bielkovín, minerálov, vitamínov, zinku, horčíku, železa, vlákniny, no na druhej strane málo tuku. Odborníci ich konzumáciu odporúčajú okrem iného aj pri diétach.

  • TEĽACIE MÄSO

Teľacina, čiže hovädzina z mladých teliat do 8 mesiacov, je vo všeobecnosti považovaná za jeden z najkvalitnejších druhov mäsa. Je ľahko stráviteľné, má jemnú a lahodnú chuť, je veľmi krehké, šťavnaté a spoznáte ho podľa ružovej až svetločervenej farby.

TIP DO KUCHYNE: Teľacinu môžete spracovať pečením, dusením alebo vyprážaním. Najlepšie mäso je na stehne. To môžete opiecť alebo z neho pripraviť rezne, rolády či závitky. Teľacie mäso je dobré piecť vo väčšom kuse, aby sa veľmi nevysušilo. Chutné je pečené na slanine alebo na masle.

  • ÍRSKE HOVÄDZIE MÄSO

Dobytok z Írska môžeme považovať za záruku výborných kulinárskych vlastností. Je to tak kvôli tomu, že na tomto ostrove má dobytok skvelé klimatické podmienky a celoročne si tam nažíva bez štipky stresu. Výsledkom je vysoko kvalitné mäso, ktoré sa stalo neoddeliteľnou súčasťou menu lístkov vyhlásených svetových reštaurácií, vrátane držiteľov michelinských hviezd.

TIP DO KUCHYNE: Toto mäso oceníte napríklad pri príprave minútok, ako sú steak či medailónky. Opäť platí, že mäso môžete piecť v celku, grilovať, variť alebo dusiť. Samozrejmosťou sú aj rezne, závitky a rolády. Nesmieme však zabudnúť ani na chutný guláš alebo spojenie mäsa s omáčkou.

  • PREPELICA

Prepelicu radíme do čeľade bažantovitých, čo predstavuje pomerne vzácny druh. Jej mäso je veľmi lahodné a dokáže naozaj zaujímavo doplniť nejedno sezónne menu. Okrem toho je jemne vláknité, sfarbené do tmavoružova a jeho chuť je veľmi charakteristická.

TIP DO KUCHYNE: Prepelica je skvelá najmä s plnkou (napríklad s hubami, špenátom, pečienkami či bylinkami). Klasikou sú aj pečené prepelice. Pred pečením však prepelicu zabaľte napríklad do slaniny, kvôli vysúšaniu. Chuť mäsa sa ideálne hodí aj ku ovociu či vínu. Určite vyskúšajte aj vývar.

  • PERLIČKA

Perlička je druh divej hydiny z Afriky. Obľúbenou pochúťkou sa stala nielen vo Francúzsku či Taliansku, ale aj v ostatných kútoch sveta. Jej názov je odvodený z výzoru kože, ktorá je modrastá a jej perie je naoko posiate tmavými perlami. Aj samotné mäso je tmavšie. Ak patríte medzi milovníkov diviny, určite vám zachutí aj perlička, ktorej chuť je veľmi podobná.

TIP DO KUCHYNE: S tým vám pomôže foodblogerka Tatiana Leová a jej recept na perličku s chutným pyré a plnkou.

Perlička s hubovo-špenátovou plnkou a tekvicovo-pomarančovým pyré

Ingrediencie:
1 perlička
5 plátkov slaniny
150 g masla
hrsť špenátu
3 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
hrsť shitake (alebo shimeji) húb
hrsť celozrnného pečiva
3 PL strúhaného parmezánu
soľ
čierne mleté korenie

Tekvicové pyré:
 1 hokkaido tekvica
 50 ml čerstvej pomarančovej šťavy
 150 ml smotany K-Classic
 plátok masla
 olivový olej
 muškátový oriešok
 tymián
 soľ
 korenie

Hokkaido tekvicu umyjeme, odrežeme konce, rozrežeme napoly a vyberieme z nej jadierka. Rozkrájame ju na väčšie kocky, vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, dochutíme  tymiánom, soľou, korením a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme cca 45 minút na 180 °C. Upečenú tekvicu rozmixujeme spolu so smotanou, pomarančovou šťavou, maslom a muškátovým orieškom. Perličku umyjeme, osušíme papierovou utierkou, osolíme a okoreníme zvnútra aj zvonka. Kožu na prsiach uvoľníme (vložíme pod kožu ruku) a vtlačíme pod ňu maslo. Mäsko tak získa šťavnatosť a kôrka bude chrumkavejšia. Pripravíme si plnku. Cibuľu a cesnak nakrájame najemno, huby na plátky. Na masle orestujeme cibuľu, cesnak, pridáme huby a nakoniec špenát. Dochutíme soľou a korením. Pečivo si nakrájame na kocky a opražíme ich na masle. Všetky ingrediencie (huby, špenát, pečivo a parmezán) rozmixujeme v mixéri. Perličku naplníme plnkou, na prsia poukladáme plátky slaniny, podlejeme vodou a pečieme cca 40-45 minút na 160 °C. Potom perličku otočíme a pečieme ďalších cca 15 minút. Výpek môžeme použiť na omáčku, ktorú doladíme vínom, smotanou alebo maslom.

Pýtate sa, kde takéto prémiové mäso zohnať? Stačí, ak zájdete na svoj nákup do Kauflandu. Vo všetkých predajniach nájdete na pultoch prepeličky, perličky, ale aj mini kuriatka. Ak ste dostali chuť na teľacinu či írske hovädzie, zastavte sa pri obslužných pultoch s čerstvým mäsom.