Mýtus obrátenej misky

Mýtus obrátenej misky

Dokonalý sneh z bielkov je pri pečení základ! Určite ste už počuli radu, že o dostatočnom vyšľahaní sa presvedčíte tak, že sa dá miska so snehom otočiť hore nohami. Cukrárska majsterka Jožka Zaukolcová, známa aj ako porotkyňa zo šou Pečie celé Slovensko, tento častý mýtus vyvracia.

Takýto sneh je podľa jej slov príliš tuhý, doslova prešľahaný. Nemali by sme šľahať až dovtedy, kým z prevrátenej misky nejde vyklopiť. Odborníčka vysvetľuje: „Pri šľahaní snehu nie je ani tak dôležitá teplota vajec, ale dokonalá čistota. Perfektne oddelené žĺtky od bielkov a stopercentne čistá a suchá nádoba a metličky.“ A ako je to s teplotou? „Vajcia nemusia byť izbovej teploty. Ak sú studené, iba sa šľahajú dlhšie, ale na kvalitu snehu teplota nemá vplyv.“ Naproti tomu šľahačku treba šľahať vychladenú, ihneď po vybratí z chladničky. Ale pozor, opäť nešľahať „na doraz“, najmä keď sa ju chystáte spájať s ďalšími surovinami. Ako zistíte, kedy je ten správny okamih a šľahačka je správne vyšľahaná? Keď po nej prejdete metličkou, mala by byť viditeľná jej stopa, cestička.

Jozefína Zaukolcová odovzdáva svoje vedomosti a zručnosti nielen súťažiacim z úspešnej šou, ale predovšetkým študentom na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Púchove – už 31 rokov! Škola má vlastnú výrobňu, takže študenti sú od prvého ročníka aktívne zapájaní do prípravy výrobkov, predávaných v cukrárni. Viete, aký je najobľúbenejší zákusok Jožky Zaukolcovej? Nič lepšie ako karamelový veterník podľa nej neexistuje.

Okrem dobrých surovín sú na prípravu zákuskov potrebné aj kvalitné kuchynské pomôcky. Jozefína Zaukolcová nedá dopustiť na tradičnú českú značku, s ktorou spolupracuje už dvadsať rokov a rovnako sídli v Púchove. Kvalitu a funkčnosť produktov má teda vyskúšanú a overenú. Študenti ich pravidelne používajú, majú možnosť testovať aj novinky, s ktorými výrobca pravidelne prichádza. Bez čoho sa cukrárska majsterka nepustí do pečenia? „Tescoma má vynikajúce silikónové stierky a  lyžice, ktoré sa nezničia ani dlhodobým a častým používaním. Pracujeme s nimi nielen v škole, mám ich aj doma a som im roky verná. Skvelé sú aj novinky – silikónové formy alebo šablóny na rôzne druhy tvarovaných cukroviniek, ako sú snehové pusinky, maslové venčeky, orechové rožteky, makrónky či laskonky – sú vyrobené z perfektného materiálu a používali ich aj súťažiaci v televíznej šou.“