Životabudič, ktorý robí zázraky? Oslávme Medzinárodný deň kávy

Životabudič, ktorý robí zázraky? Oslávme Medzinárodný deň kávy

Viete si predstaviť rána bez tohto “životabudiča”? Mnoho ľudí nezačne svoj deň, pokiaľ nevypije šálku kávy. Viete odkiaľ pochádza a ako postupne vznikala jej popularita? Odkiaľ však káva pochádza a kto prvý prišiel na to, že „robí zázraky“? Nikto presne nevie, ako alebo kedy bola objavená káva, aj keď je o jej pôvode veľa legiend.

Nezabudnite osláviť Medzinárodný deň kávy, ktorý je onedlho tu. Minimálne šálkou kvalitného espressa, capuccina alebo espresso tonikom. Ak si kávu nemôžete z rôznych dôvodov dopriať, či už ide o zdravotné problémy, vadí vám aróma z úst po káve, alebo práve chudnete, vyskúšajte rôzne náhrady kávy. Niekto miluje vôňu kávy a to mu úplne stačí. Ako ste na tom vy?

Niečo o pôvode kávy

Na počiatku bola koza. Aspoň tak hovorí legenda o pôvode kávy zo srdca Afriky. Rozpráva príbeh pastiera Kaldiho, ktorý sa jedného dňa vydal hľadať svoje milované kozy. Našiel ich blázniť sa a poskakovať v kríkoch. Uvedomil si, že požrali zvláštne malé červené bobule. Zobral ich na „inšpekciu“ do blízkeho kláštora, kde ich vydesení mnísi označili za výtvor diabla a hodili do ohňa. Bobule sa po chvíli v ohni opražili a začala sa z nich šíriť podmanivá vôňa, ktorej neodolali. Príbeh o „bláznivých kozách“ je zrejme vymyslený. Odkiaľ teda káva pochádza? Pôvod kávy je naozaj v Etiópii. V krajine, kde objavili aj prvé dôkazy o pôvode ľudstva. Tento úžasný nový objav, za ktorý vďačíme až do súčasnosti, dostal meno podľa mesta, kde sa začala písať história jeho pitia - Kaffa.

Zdroj: pexels.com

The coffee belt

Káva. Nápoj, ktorý nás každé ráno dostáva z postele, ktorý zaháňa únavu a prináša jedinečné osvieženie najmä počas ťažkých pracovných dní. Nevieme si život bez nej ani len predstaviť a ťažko sa nám uvažuje o časoch, kedy káva ako ju poznáme ešte vôbec neexistovala. Všetka káva pochádza z pásma nazývaného „the coffee belt“. Ide o kávové pásmo alebo pásmo zrna, sa nazývajú tie oblasti zeme, v ktorých sú ideálne podmienky pre prežitie kávových stromov. Kávové pásmo sa nachádza po celom svete pozdĺž rovníkovej zóny v rozmedzí medzi 25° severnej zemepisnej šírky a 30° južnej zemepisne šírky. Všetka komerčne pestovaná káva pochádza práve z tohto pásma.

Dáte si dnes kávu či vínko?

Kávu pozná takmer každý človek na svete, ale to, že zrno pochádza z čerešne, ktorá rastie na kávovom strome, vie len málokto. Áno, káva je ovocie. Je to vlastne kôstka plodu, ktorý je podobný čerešni akú poznáme. Zo zrelej čerešne sa stane kávové zrno až po náročnom procese sušenia. Pomenovanie kávy prešlo svojim vývojom. Pôvodný názov, qahwah, pochádza z Yemenského pomenovania pre červené víno. Tento výraz predstavoval aj nápoj \"obmedzujúci chuť do jedla\". Za týmito výrazmi stojí pôvod slova káva, ktorý je podobný vo všetkých jazykoch sveta. V Turecku sa potom nazývala káva kahveh až kým Holanďania nezmenili toto pomenovanie na koffie. Z tohto názvu sa vyvinulo nám už známe anglické coffee.

Existujú dva najdôležitejšie druhy kávy

Kávovník arabský (Arabica) pochádza z pôvodných kávových stromov v Etiópii. Pokrýva takmer 70 % celosvetovej produkcie kávy. Stromy tohto druhu produkujú vynikajúcu, jemnú, aromatickú kávu. Zrná sú ploché a viac predĺžené ako u Robusty. Tiež obsahujú menej kofeínu. Naopak Robusta sa vo väčšine používa v kávových zmesiach alebo instantných kávach. Má okrúhlejšie a menšie zrnká. Strom Robusty nie je taký náročný na pestovanie, preto je, samozrejme, táto káva lacnejšia. Má však výraznejšiu chuť ako Arabica a obsahuje takmer o 60 % viac kofeínu.

Niekto chce kávu, niekomu stačí len „príchuť“ kávy

Každý kávičky chtiví človek sa teší na lahodnú chuť kávy a príjemnú vôňu. Pitie kávy nás dokáže povzbudiť a pomáha prekonať pocit únavy. Niektorí z nás si však tento nápoj „prikrášľujú“ mliekom, cukrom či inými nápojmi, ako napríklad tonikom.

Na druhej strane sú medzi nami aj ľudia, ktorí si nemôžu (alebo nechcú) dopriať kávu s kofeínom, preto siahajú po iných možnostiach. Dôležité je vedieť, že aj bezkofeínová káva obsahuje kofeín. Ide iba o 2 až 12 miligramov na jednu veľkú šálku kávy, ale skutočne sa tam nachádza. Bežná kofeínová šálka kávy totiž obsahuje od 95 do 200 miligramov kofeínu. V dnešnej uponáhľanej dobe, sa dostáva práve kávová kultúra viac priestoru. Aby ste neboli out, alebo inak povedané, mimo misu, doprajte si aj vy kávu. Aj keď trošku inak.

Ak napríklad držíte diétu, káva s mliekom nie je pre vás to pravé, pretože môže narušiť ketózu. Ak si však neviete predstaviť ráno bez dobrej kávy, alebo ukončenie pracovného dňa so šálkou tohto tmavého nápoja, doprajte si ju inak. V odľahčenej podobe, ale zato skvelú na udržanie optimálnej váhy. Ak je vám ešte stále teplo, keďže nám jeseň ponúka krásne slnečné dni, doprajte si napríklad ľadovú kávu značky Prodietix. Nemusíte mať po nej výčitky, pretože má znížený obsah cukru aj tuku. Preto si ju môžete dopriať v každej fáze Prodietix diéty.

Tip na záver:  kávy sa rozhodne nemusíte báť. Odhadovaná smrteľná dávky kávy, vzhľadom na obsah kofeínu v jednom espresse, predstavuje 100 šálok. To je naozaj až nepredstaviteľné. Ale všetko s mierou. Príznaky predávkovania kofeínom (nervozita, roztržitosť, tras rúk) sa môžu dostaviť už po pár šálkach.