10 mini tipov, ako cez Vianoce jesť a nepribrať

Každoročne nás pred Vianocami zaplavia rôzne tipy, triky a rady, ako konečne tento rok na Vianoce nepribrať. Tie naše sú však iné v tom, že nepredstavujú žiadne drastické obmedzenia.

Ak sa vám rok čo rok počas vianočných sviatkov stáva, že ručička na váhe ukazuje o niekoľko kilogramov viac, ktoré sa vám nedarí schudnúť počas roka, je načase tento trend každoročného vianočného priberania zastaviť. Čo pomáha?

1.    Pripomínajte si význam Vianoc i pocit, keď nemôžete zapnúť obľúbené nohavice

V čom podľa vás tkvie význam Vianoc? Predpokladáme, že ich zmysel nevidíte v prejedaní sa. Vianoce sú najmä o príjemne strávenom čase so svojimi najblizšími a dobroty od výmyslu sveta sú len príjemným doplnkom spoločných chvíľ.

Keď budete chcieť siahnuť po ďalšom koláčiku či vyprážanom kaprovi, pripomeňte si, čím sú pre vás Vianoce. Ak to nepomôže, pridajte predstavu, ako sa nemôžete zapnúť do svojich obľúbených nohavíc alebo vám z nich vykúkajú nevzhľadné a hlavne nezdravé faldíky.

2.    Pokrmy pripravujte v primeraných množstvách

Mnohé slovenské gazdinky nerady vyhadzujú. Jedlo sa konzumujte až dovtedy, kým sa celé nezje. V dôsledku toho veľakrát jeme pokrm iba kvôli tomu, aby neskončil v koši, alebo nám “jedia iba oči”.

Čo s tým? Uvarte iba toľko, koľko zjete na štedrovečernú hostinu a ďalšie dni si pripravíte čerstvé a pokojne aj zdravšie pokrmy.

3.    Vynechajte sladené limonády, energetické nápoje a sladký alkohol

Zvyknete mať v predvianočnom nákupnom košíku sladené limonády, ochutené minerálne vody, ovocné džúsy, energetické nápoje a alkohol, ktorý je nabitý kalóriami? Zrátajte si, koľko cukru a prázdnych kalórií prijmete, ak denne vypijete jeden či dva poháre.

Skúste ich radšej nahradiť čistou vodou, ochutenou napríklad bylinkami a zázvorom. Poprípade siahnite po neperlivých minerálnych vodách. Namiesto džúsov si dajte vodou riedené, doma pripravené ovocné šťavy. Čo sa týka alkoholu, ideálne je suché biele víno.
 
Zdroj: freepik.com

4.    Dôsledne dodržiavajte pitný režim

Niekedy sa nám javí, že smäd je hlad. Je to v situáciách, keď málo pijeme. Snažte sa vyhýbať pocitu smädu a kontrolujte si moč. Ak je tmavý a zapácha, pijete málo.

5.    Pomôžte si bylinkovými čajmi

Vhodným doplnkom pitného režimu sú nesladené bylinkové čaje. Počas vianočného obdobia sa vám zídu také, ktoré podporujú trávenie. Dobrou voľbou je, napríklad nechtík lekársky, mäta, bazalka, rozmarín či ligurček.

6.    Na každý deň si stanovte plán

Počas vianočného obdobia majú deti prázdniny a mnohí dospelí dovolenku. Ak sa nechystáte na hory či do exotických destinácií, každý večer si určite, čo budete ďalší deň robiť. Využite toto obdobie na dlhé prechádzky v prírode, na stretávanie sa s blízkymi, čítanie kníh či venovanie sa koníčkom. Týmto spôsobom zabránite nude pri sledovaní televízie, ktorá je sprevádzaná maškrtením rôznych dobrôt.

7.    Hodinová prechádza v svižnom tempe je minimum

Zo samotnej štedrovečernej večere či jedného dňa prejedania nepriberiete. Horšie je, keď jete nadmerne niekoľko dní za sebou. Čo s tým? Keď sa pristihnete pri tom, že vás to opäť láka k miske koláčov či do chladničky, obujte si tenisky a vyberte sa na minimálne hodinovú prechádzku v svižnom tempe. Prídete na iné myšlienky, podporíte trávenie a spálite aspoň nejaké kalórie.
 
Zdroj foto: freepik.com

8.    Na návštevách sa nebojte povedať nie

Jednou z najväčších nástrah Vianoc sú návštevy, počas ktorých vás chcú hostitelia adekvátne pohostiť. Nebojte sa jasne a pevným hlasom povedať, že vám postačí pohár čistej vody, poprípade suchého bieleho vína.

9.    Voľný čas využite na spoznávanie nových kútov

Vianočné sviatky i Silvester sú spojené s turistickými výstupmi na rôzne kopce v rámci celého Slovenska. Využite túto tradíciu a nezostaňte sedieť doma pred televízorom. Do batoha si pribaľte ľahké osvieženie a vydajte sa spoznávať hory s batohom na chrbte.

Ak vás láka skôr vianočná atmosféra miest, vezmite partnera či celú rodinu a vydajte sa na potulky centrami miest.

10.    Nerobte z toho vedu

Ako je spomenuté vyššie, z jedného a zrejme ani dvoch dní prejedania nepriberiete, a preto by ste si to nemali vyčítať. Avšak snažte sa, aby hodovanie nepokračovalo celé vianočné obdobie, pretože to sa vám budú dôsledky odstraňovať oveľa ťažšie.

Mirka
Zdroj foto: freepik.com