Vianoce bez výčitiek: Prinášame špeciálne menu aj rady odborníkov

Vianoce bez výčitiek: Prinášame špeciálne menu aj rady odborníkov

Vianoce sú známe ako sviatky hojnosti, no niekedy to s tou hojnosťou preženieme. Hlavne ak je reč o jedle. S odborníkmi sme sa preto pozreli na to, ako si tento rok užiť sviatky trochu inak – stále hojne, no predovšetkým zdravo. Šéfkuchár zostavil špeciálnu zdravú alternatívu vianočného menu a gastroenterologička, výživový špecialista a imunológ zasa poradili, ako telo počas sviatkov zbytočne nezaťažiť.

Fermentovaná zelenina na vianočnom stole

Zdravší vianočný jedálniček nemusí nutne obsahovať netradičné potraviny. Zelenina či ryby, ktoré bežne počas Vianoc jeme, obsahujú množstvo vitamínov a telu prospešných látok, no často ich ničíme samotnou prípravou. Reč pritom nie je len o vyprážaní – aj keď áno, to by sme mali zo zdravého jedálnička ideálne vylúčiť.

Šéfkuchár Martin Novák preto vo svojom alternatívnom vianočnom menu pripravil rybu formou sous vide na 55°C, vďaka ktorej sú v nej zachované všetky živiny. Inšpirovať sa môžete aj hrachovým pyré či topinamburovým krémom.

„Fermentovaná zelenina obsahuje zdravé baktérie, vďaka čomu pokrm nezaťažuje žalúdok. Ide o veľmi zaujímavú a zdravú formu prípravy rôznych druhov zeleniny, nemusíme zostať iba pri nakladanej kapuste,“ hovorí známy šéfkuchár a manažér konceptu SØGU Martin Novák.

Topinamburový artičok je vďaka svojim antioxidačným účinkom skvelým spestrením vianočného menu. A ak si krém pripravíte tak ako šéfkuchár Novák vo vegánskej alternatíve (použitím kokosového masla a rastlinnej smotany), bude ešte ľahší.

Tradičné recepty trochu inak
Ak ste fanúšikom tradičnejších receptov a neviete si predstaviť Vianoce bez zemiakového šalátu či sviatočného pečiva, aj tu máte viacero zdravších alternatív. „Majonézu zo šalátu nemusíte úplne vylúčiť z vianočného menu, no skúste ju aspoň čiastočne zmiešať s nízkotučným gréckym jogurtom, ktorý je zdrojom bielkovín, nie tukov. Viete tak kalorickú hodnotu jedla znížiť o 200-300 kalórií, ktoré by ste spaľovali polhodinou behu,“ vysvetľuje lekár, fyziológ, patofyziológ a výživový špecialista Boris Bajer.

Za najväčší „prehrešok“ voči zdravému životnému štýlu počas sviatkov však nepovažuje zloženie nášho jedálnička, ale nedostatok pohybu. „Významne sa tým znižuje spaľovanie kalórií, ale aj hormonálny profil tela, teda to, ako telo spaľuje a koľko svalovej hmoty tvorí,“ dodáva Bajer.

V zime treba pomôcť aj imunite
Zdravá strava a dostatok pohybu sú absolútnym základom aj podpory správneho fungovania prirodzenej imunity. Podľa alergológa a imunológa prof. MUDr. Martina Hrubiška, PhD. z Oddelenia klinickej imunológie a alergológie OÚSA je dobré, ak počas zimy znížite príjem potravín s vysokým glykemickým indexom – teda hlavne sladkostí, sladkých nápojov či jedál z bielej múky.

„Samozrejmosťou je pre podporu imunity dostatočná konzumácia čerstvej zeleniny a ovocia a tiež netreba zabúdať na ryby. Užitočné môže byť v tomto období aj dopĺňanie vitamínov, no v rozumnej miere – žiadne prehnané dávky vitamínu C. Rozhodne sa oplatí dodávať telu vitamín D, ktorý je pre správne fungovanie imunity kľúčový, a ktorého máme koncom zimného obdobia spravidla málo,“ vysvetľuje profesor Hrubiško.

Nápomocné môže byť pre posilnenie obranyschopnosti aj otužovanie a dopĺňanie probiotík – najmä v prirodzenej forme. Skvelým zdrojom sú napríklad aj spomínané fermentované potraviny.

Čo ak som to s jedlom predsa len prehnal?
Gastroenterologička MUDr. Anna Gojdičová, PhD. z Polikliniky Bezručova pripomína, že jednou z najčastejších chýb v stravovaní nie je len to, čo jeme, ale aj ako jeme. Ľudia majú totiž tendenciu jesť dva, maximálne trikrát za deň, a to vo veľkom množstve. Počas Vianoc niekedy až v enormnom.

„Mnohí si okrem toho hneď po jedle sadnú či dokonca ľahnú, pretože sa cítia unavení. To však trávenie spomalí a zvýši pravdepodobnosť pálenia záhy,“
vysvetľuje Gojdičová.

Ak už ste však túto chybu urobili – teda prejedli sa, prípadne si rovno po jedle ľahli a zostalo vám ťažko, môžete si pomôcť liekmi, ktoré sú na to určené. „Samozrejme, nie sú riešením dlhodobých problémov s trávením, no vedia uľaviť od jednorazových nepríjemných príznakov,“ uzatvára gastroenterologička.