5 jednoduchých a chutných receptov z pohánky

5 jednoduchých a chutných receptov z pohánky

Pohánka patrí medzi zdravé a chutné potraviny, ktoré sa dajú pripraviť nasladko i naslano. Ak chcete svoj jedálniček obohatiť jednoduchými receptami, máme pre vás niekoľko tipov.

Skôr, ako si ich predstavíme, pozrite sa spolu s nami na nutričné zloženie pohánky. Čo obsahuje 100 g pohánky?

  • 343 kcal, 72 g uhľohydrátov, 3,4 g tuku a 13 g bielkovín,
  • 1 % odporúčanej dennej dávky (ďalej ODD) vápnika, 12 % ODD železa, 10 % draslíka, 122 % ODD medi,  55 % ODD horčíka, 57 % ODD mangánu, 28 % ODD fosforu, 15 % ODD selénu a 22 % ODD zinku,
  • 8 % ODD vitamínu B1, 33 % ODD B2, 44 % ODD B3, 25 % ODD B5, 12 % ODD B6, 8 % ODD kyseliny listovej,
  • antioxidanty, ako napríklad rutín.

Tipy na chutné recepty z pohánky

Ako vidíte, pohánka je bohatá na pestrú paletu živín, s ktorými sa spája množstvo fyzických a psychických benefitov. Čo všetko si z nej môžete pripraviť?

Pohánka s bryndzou

Suroviny:
250 g pohánky, 250 g bryndze, 3 až 4 cibule nakrájané nadrobno, štipka cukru, mlieko na rozriedenie bryndze
Postup:
Pohánku uvarte podľa návodu. Cibuľku poduste dozlatista a nakoniec ju dochuťte trochou cukru. Bryndzu rozmiešajte s mliekom. Na tanier naservírujte pohánku, na ňu dajte vrstvu bryndze a nakoniec cibuľu.
 
Zdroj foto: freepik.com

Čokoládovo-pohánková pochúťka nielen na raňajky

Suroviny:
50 g kokosového oleja, 100 g medu, 50 g kvalitného kakaa, 400 g pohánky, 100 g horkej čokolády
Postup:
Plech vysteľte papierom na pečenie. V miske zmiešajte rozpustený kokosový olej s medom a kakaom. Pridajte pohánku tak, aby bola celá obalená v zmesi. Zmes dajte na plech a posypte strúhanou čokoládou v jednej vrstve. Ak je potrebné, použite ešte jeden plech. Pečte pri teplote 160 stupňov Celzia približne 15 minút. Po vychladnutí skladujte vo vzduchotesnej nádobe.

Pohánková kaša

Suroviny:
¼ šálky pohánkových vločiek (alebo pohánky), 1 lyžica chia semienok, 1 lyžica strúhaného kokosu, 2 čajové lyžičky ľanových semiačok, škorica podľa chuti, ½ šálky mlieka alebo rastlinného nápoja, banán, bobuľové ovocie
Postup:
Táto kaša je stvorená na raňajky. Avšak dôležité je pripraviť si ju ešte večer. Pred spaním nasypte pohánkové vločky, kokos, chia, ľanové semiačka a škoricu do misky, zalejte ju mliekom a dobre premiešajte. Vložte ju do chladničky. Do rána pohánka krásne zmäkne a chia semiačka napučia. Kašu dochuťte banánom a bobuľami.
 
Zdroj foto: freepik.com

Pohánkové muffiny

Suroviny:
3 veľké banány, 1 lyžica mletých ľanových semiačok, 3 lyžice mlieka, ¼ šálky rozpusteného masla, ¼ šálky trstinového cukru (ak necukríte, cukor nemusíte dávať, pretože banány sú sladké, poprípade ho nahraďte hrozienkami), 1 šálka mletej pohánky (pohánkovej múky), 2 lyžičky škorice, 2 lyžičky prášku do pečiva, ½ šálky nasekaných orechov podľa chuti, na kúsky nalámaná čokoláda
Postup:
Najprv roztlačte banány, pridajte do nich mlieko a maslo. V druhej miske rozmiešajte semiačka, cukor, pohánkovú múku, škoricu, prášok do pečiva, kúsky orechov a čokolády. Obsah oboch misiek spojte. Cestom plňte košíčky na muffiny a pečte dozlatista pri teplote 180 stupňov Celzia.

Pohánková nátierka

Suroviny:
pohánka, mlieko, cesnak cibuľa, provensálske bylinky, maslo, soľ, korenie
Postup:
Pohánku zalejte mliekom a nechajte zovrieť. Potom ju nechajte 30 minút dôjsť pod pokrievkou. Po vychladnutí ju zmixujte, pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a cibuľu. Dochuťte bylinkami, soľou, korením a provensálskymi bylinkami. Nakoniec primiešajte maslo podľa chuti a požadovanej konzistencie.

Mirka