Zdravie vieme až na 80 % ovplyvniť životným štýlom. Čo je dôležité?

Zdravie vieme až na 80 % ovplyvniť životným štýlom. Čo je dôležité?

Poznáte základné piliere zdravého životného štýlu? Ak nie, je načase sa s nimi zoznámiť a postupne ich implementovať do svojho každodenného života.

7 základných pilierov zdravého životného štýlu

Nefajčenie

Cigarety obsahujú približne 600 rôznych zložiek. Keď horia, generujú viac ako 7 000 chemikálií, pričom mnohé sú jedovaté a minimálne 69 z nich sa spája so vznikom rakoviny. Aspoň to tvrdia odborníci z Americkej asociácie pľúc.

Fajčenie sa prejavuje negatívne nielen na pľúcach, ale aj na centrálnom nervovom a kardiovaskulárnom systéme, na pokožke, nechtoch, vlasoch, tráviacej sústave alebo na zdraví reprodukčného systému. 

Ak nefajčíme, je nutné, aby sme sa vyhýbali aj pasívnemu fajčeniu, teda pobytu v zafajčených priestoroch.

Naopak, v prípade, že holdujeme cigaretám a skoncujeme s nimi, môžeme negatívne účinky tohto zlozvyku na zdravie zvrátiť. Čím skôr začneme, tým lepšie.

Striedma konzumácia alkoholu

Doprajete si z času na čas pohárik kvalitného bieleho alebo červeného vína, alebo pohár piva? V tom prípade to nie je žiadny problém. Práve naopak, striedma konzumácia piva či vína môže byť dokonca prospešná.

Vo všeobecnosti sú považované za bezpečné dva alkoholické nápoje denne pre mužov a jeden pre ženy. Pričom za jeden alkoholický nápoj považujeme malé pivo, pohár vína či kalíšok destilátu.

Zdravá, pestrá a vyvážená strava

Jedným z kľúčových pilierov zdravého životného štýlu je strava, ktorá by mala byť pestrá a vyvážená. To znamená, že by sme mali denne prijať potrebné množstvo kvalitných bielkovín, zdravých tukov a sacharidov (najmä komplexných, z jednoduchých ovocie), ale aj vitamínov, minerálov, stopových prvkov, antioxidantov či vlákniny.

V zdravom jedálničku by nemalo chýbať ovocie, zelenina, celé zrná, strukoviny, orechy, semená, za studena lisované oleje, vajíčka z voľného chovu a tak ďalej.

Vhodné je, ak preferujeme lokálne a sezónne potraviny a snažíme sa ich šetrne pripravovať napríklad v pare.

Pohyb

Ak neholdujeme skupinovým cvičeniam alebo tréningom vo fitcentre, dobrou alternatívou je beh, džoging alebo obyčajná chôdza.

Denne by sme si mali dopriať aspoň 30 minút svižnej chôdze na čerstvom vzduchu.

Dostatočný spánok

Počas noci prebiehajú v našom tele dôležité regeneračné procesy. Preto je dôležité dožičiť si 7 – 9 hodín spánku denne.

Ak nespíme dostatočne dlho a kvalitne, môžeme trpieť nadváhou, pretože chýbajúcu energiu budeme počas dňa dopĺňať rýchlymi zdrojmi energie, ako napríklad sladkosťami.

Okrem toho spánok ovplyvňuje metabolizmus glukózy a zväčšuje riziko vzniku cukrovky, srdcových chorôb a mozgovej príhody. Nehovoriac o tom, že nočný odpočinok má vplyv na našu náladu, fungovanie imunitného systému, koncentráciu a produktivitu.

Optimistický prístup k životu

Aj keby dodržiavame všetky zásady zdravého životného štýlu a sme neustále negatívne naladení, môže sa to odzrkadliť na našom zdraví v podobe rôznych ochorení. Pozitívny prístup k životu je preto neodmysliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu. Ak sme optimizmus do vienka nedostali, vieme na sebe zapracovať a byť pozitívnejší.

Antistresové aktivity

Stres sa stal takmer každodennou súčasťou nášho života. Nie vždy sa mu dá vyhnúť, a preto je kľúčové naučiť sa ho zvládať prostredníctvom meditácie, hlbokého dýchania, cvičenia či venovania sa svojim koníčkom.

Mirka