Zdravé a chutné nátierky na vašom stole nesmú chýbať

Zdravé a chutné nátierky na vašom stole nesmú chýbať

Čerstvý chlieb, krekry alebo zeleninové lupienky sú ešte lepšie, keď k nim máte dokonalú nátierku. Našťastie, zdravé alternatívy nemusia byť nudné – naopak, môžu byť plné chuti a výživových benefitov. Tu sú najlepšie nápady!

1. Avokádová nátierka (guacamole light)

Prečo je zdravá? Avokádo je plné zdravých tukov, vlákniny a vitamínov.
Ako na to?

  • 1 zrelé avokádo

  • 1 strúčik cesnaku

  • šťava z polovice limetky

  • soľ, čierne korenie podľa chuti

  • voliteľne: nadrobno nasekaná paradajka či čili

Tip: Pokiaľ chcete krémovejšiu textúru, pridajte jogurt alebo tvaroh.

2. Hummus – klasika, ktorá nikdy nesklame

Prečo je zdravý? Cícer obsahuje bielkoviny a železo, tahini (sezamová pasta) je zdrojom vápnika.
Základný recept:

  • 200 g uvarenej cíceru

  • 2 lyžice tahini pasty

  • 1 lyžica olivového oleja

  • šťava z polovice citrónu

  • 1 lyžička rasca

  • cesnak podľa chuti

Variácie:

  • Červená paprika – pridajte pečenú červenú papriku

  • Bylinkový – čerstvá petržlenová vňať alebo koriander

3. Tvarohová nátierka so šunkou a krenom

Prečo je zdravá? Tvaroh je nízkokalorický a plný bielkovín.
Postup:

  • 200 g tvarohu

  • 50 g kvalitnej šunky (nasekanej nadrobno)

  • 1 lyžica strouhaného krena

  • soľ, korenie

  • voliteľne: nasekaná pažítka

Tip: Ak máte radi jemnejšiu textúru, zmiešajte tvaroh s jogurtom.

4. Šošovicová nátierka s kurkumou

Prečo je zdravá? Šošovica je výborným zdrojom rastlinných bielkovín a železa.
Ako pripraviť?

  • 150 g uvarenej šošovice

  • 1 lyžica olivového oleja

  • 1 lyžička kurkumy

  • štipka kminu

  • citrónová šťava

Podávajte s celozrnným pečivom alebo čerstvou zeleninou.

5. Jogurtovo-bylinkový dip

Prečo je zdravý? Jogurt podporuje trávenie a obsahuje probiotiká.
Jednoduchá príprava:

  • 200 g gréckeho jogurtu

  • 1 lyžica olivového oleja

  • nasekané bylinky (kôpor, petržlen, pažítka)

  • soľ a citrónová šťava

Variácia: Pridajte nasekané uhorky a cesnak – vznikne zdravá verzia tzatziki.

6. Ryžová nátierka s červenou paprikou

Prečo je zdravá? Ryžová múka je bezlepková a ľahko stráviteľná.
Postup:

  • 100 g ryžovej múky

  • 1 pečená červená paprika

  • 1 lyžica oleja

  • 1 lyžička sladkej papriky

7. Maková nátierka s medom

Prečo je zdravá? Mak je bohatý na vápnik a zdravé tuky.
Recept:

  • 100 g mletého maku

  • 1-2 lyžice medu

  • trocha mlieka alebo rastlinného nápoja na zriedenie

Záver: Nátierky, ktorí milujete bez výčitiek

Zdravé nátierky nemusia byť nudné – naopak, vďaka nim môžete oživiť každé jedlo. Či už preferujete slané alebo sladké, rastlinné alebo s mäsom, vždy existuje chutná a výživná možnosť.

Bonusový tip: Vždy si pripravte väčšie množstvo – väčšina nátierok sa dá uchovávať v chladničke 3-4 dni!

-ada-

Zdroj foto: freepik