
Zdravé a chutné nátierky na vašom stole nesmú chýbať
Čerstvý chlieb, krekry alebo zeleninové lupienky sú ešte lepšie, keď k nim máte dokonalú nátierku. Našťastie, zdravé alternatívy nemusia byť nudné – naopak, môžu byť plné chuti a výživových benefitov. Tu sú najlepšie nápady!
1. Avokádová nátierka (guacamole light)
Prečo je zdravá? Avokádo je plné zdravých tukov, vlákniny a vitamínov.
Ako na to?
-
1 zrelé avokádo
-
1 strúčik cesnaku
-
šťava z polovice limetky
-
soľ, čierne korenie podľa chuti
-
voliteľne: nadrobno nasekaná paradajka či čili
Tip: Pokiaľ chcete krémovejšiu textúru, pridajte jogurt alebo tvaroh.
2. Hummus – klasika, ktorá nikdy nesklame
Prečo je zdravý? Cícer obsahuje bielkoviny a železo, tahini (sezamová pasta) je zdrojom vápnika.
Základný recept:
-
200 g uvarenej cíceru
-
2 lyžice tahini pasty
-
1 lyžica olivového oleja
-
šťava z polovice citrónu
-
1 lyžička rasca
-
cesnak podľa chuti
Variácie:
-
Červená paprika – pridajte pečenú červenú papriku
-
Bylinkový – čerstvá petržlenová vňať alebo koriander
3. Tvarohová nátierka so šunkou a krenom
Prečo je zdravá? Tvaroh je nízkokalorický a plný bielkovín.
Postup:
-
200 g tvarohu
-
50 g kvalitnej šunky (nasekanej nadrobno)
-
1 lyžica strouhaného krena
-
soľ, korenie
-
voliteľne: nasekaná pažítka
Tip: Ak máte radi jemnejšiu textúru, zmiešajte tvaroh s jogurtom.
4. Šošovicová nátierka s kurkumou
Prečo je zdravá? Šošovica je výborným zdrojom rastlinných bielkovín a železa.
Ako pripraviť?
-
150 g uvarenej šošovice
-
1 lyžica olivového oleja
-
1 lyžička kurkumy
-
štipka kminu
-
citrónová šťava
Podávajte s celozrnným pečivom alebo čerstvou zeleninou.
5. Jogurtovo-bylinkový dip
Prečo je zdravý? Jogurt podporuje trávenie a obsahuje probiotiká.
Jednoduchá príprava:
-
200 g gréckeho jogurtu
-
1 lyžica olivového oleja
-
nasekané bylinky (kôpor, petržlen, pažítka)
-
soľ a citrónová šťava
Variácia: Pridajte nasekané uhorky a cesnak – vznikne zdravá verzia tzatziki.
6. Ryžová nátierka s červenou paprikou
Prečo je zdravá? Ryžová múka je bezlepková a ľahko stráviteľná.
Postup:
-
100 g ryžovej múky
-
1 pečená červená paprika
-
1 lyžica oleja
-
1 lyžička sladkej papriky
7. Maková nátierka s medom
Prečo je zdravá? Mak je bohatý na vápnik a zdravé tuky.
Recept:
-
100 g mletého maku
-
1-2 lyžice medu
-
trocha mlieka alebo rastlinného nápoja na zriedenie
Záver: Nátierky, ktorí milujete bez výčitiek
Zdravé nátierky nemusia byť nudné – naopak, vďaka nim môžete oživiť každé jedlo. Či už preferujete slané alebo sladké, rastlinné alebo s mäsom, vždy existuje chutná a výživná možnosť.
Bonusový tip: Vždy si pripravte väčšie množstvo – väčšina nátierok sa dá uchovávať v chladničke 3-4 dni!
-ada-
Zdroj foto: freepik