Vitariánstvo

Vitariánstvo

Milovníci zdravého životného štýlu môžu opäť od radosti z kože vyskočiť, pretože majú k dispozícii ďalšiu z radu zaručených diét, teda očistných kúr. Nie je to až tak dávno, čo svet spanikáril pre vegetariánstvo či vegánstvo, zo všetkých strán sme počuli o ich priaznivých, no rovnako aj škodlivých vplyvoch na ľudský organizmus. Mávnutím čarovného prútika sa priestor prenechal iným, roztopašnejším stravovacím návykom. Čo predstavuje vitariánstvo?

Vitariáni si doslova pochrumkávajú na tepelne neupravenej strave. V ich jedálnom lístku prevažuje čerstvé ovocie, zelenina, orechy, vňať, naklíčené semená a pod. Mäsové, grilované, pečené, varené či dusené pochúťky na ich jedálenskom stole zaručene nenájdete. Takýto typ stravovania je naozaj silnou detoxikačnou kúrou, ktorú ocení každý, kto sa aj v lete 2014 chce vmestiť do svojich starých plaviek.

Pozitívne na vitariánstve je aj to, že priaznivo vplýva na pokožku, zbavuje ju akné, ale aj rôznych ekzémov, zvyšuje kvalitu vlasovej štruktúry, podporuje peristaltiku čriev, teda napomáha predchádzať nepríjemným zápcham. Najčastejšie však vitariánstvo podlieha kritike z dôvodu obmedzeného výberu jedál, čím v ľudskom tele dochádza k deficitu rôznych dôležitých minerálov a stopových prvkov. Keďže isté zdraviu prospešné látky sa vylučujú zo stravy až počas varenia či dusenia, vitariánstvom môžeme svoje telo ochudobniť o cenné vitamíny. Je to len na vás, na vašej chuti a finančných možnostiach, akej strave dáte prednosť a na čom si zajtra budete lahodne pochrumkávať!

Tatiana Kovalčinová