Vitamín B12 pomáha pri chudnutí. Je to pravda, alebo nie?

Vitamín B12 pomáha pri chudnutí. Je to pravda, alebo nie?

Vitamín B12 je jedným z vitamínov skupiny B. V ľudskom tele plní spolu s ostatnými B vitamínmi viaceré funkcie.

Ak je ho v tele málo, človeku chýba energia, má zníženú schopnosť koncentrovať sa, pociťuje svalovú slabosť a má zhoršenú náladu. Vitamín B12 sa nazýva aj kobalamín a je jedným z B vitamínov, ktoré premieňajú jedlo na využiteľný zdroj energie. Okrem toho ovplyvňuje produkciu červených krviniek, pomáha regenerovať kostnú dreň a sliznice, je nevyhnutný pre dobré fungovanie nervového systému a je prevenciou anémie.

Koľko ho potrebujeme a kde sa nachádza?

Dávka pre dospelých sa pohybuje v rozmedzí 2 – 2,4 mcg denne. Je obsiahnutý hlavne v živočíšnych zdrojoch, teda v mäse, rybách, vajíčkach či mliečnych výrobkoch. Navyše niektoré produkty sú ním obohatené (napríklad cereálie). Nedostatkom kobalamínu trpia hlavne vegetariáni, ľudia užívajúci niektoré lieky, celiatici, pacienti s Crohnovou chorobou a tiež starší ľudia, u ktorých je pravdepodobne znížená schopnosť tela absorbovať tento vitamín.

Vitamín B12 a chudnutie?

Nie je to tak dávno, čo svet obleteli informácie o tom, že mnohé hviezdy šaleli po novom spôsobe chudnutia a tvarovania postavy. Išlo o podávanie vitamínu B 12 formou injekcií. Po ich aplikácii pocítili príval energie a psychickú pohodu. To však nie je všetko. Tohto experimentu sa chytili aj viaceré kliniky krásy a ponúkali špeciálne injekcie obsahujúce vitamín B12 ako prostriedok na zvýraznenie ženských kriviek. Či to však skutočne fungovalo, je záhadou.
Väčšina odborníkov sa skôr prikláňa k tomu, že v tomto prípade sa jedná skôr o placebo efekt a dodáva, že spoliehanie sa iba na doplnky stravy pri chudnutí, je nezmysel. Pravdou však je, že vitamín B12 zohráva dôležitú úlohu v látkovej výmene, takže je potrebné, aby bol v ľudskom tele zastúpený dostatočne. A keďže sa podieľa na výrobe energie, tú môže človek využiť pri cvičení a spáliť viac kalórií.

Ak chcete schudnúť treba viac ako iba vitamín B12

Bohužiaľ, stále je medzi nami mnoho ľudí, ktorí si myslia, že kokteily, tabletky alebo prášky na chudnutie im prinesú vysnívanú postavu. Realita je však taká, že pokiaľ nezmenia stravovacie návyky a nezačnú sa viac hýbať, samotné doplnky stravy im nepomôžu. Samozrejme, ak sú vhodne zvolené a dávkované, môžu redukciu hmotnosti podporiť. Avšak zázrak určite neurobia. Ak teda budete chcieť v budúcnosti siahnuť po doplnku stravy, ktorý sľubuje úbytok na hmotnosti bez námahy, vedzte, že sú to vyhodené peniaze.


-w-