Veronika lekárska prečistí krv a podporí látkovú výmenu

Veronika lekárska prečistí krv a podporí látkovú výmenu

V minulosti sa používala veľmi často, dnes už taká známa nie je, aj keď jej pozitívne účinky stoja za povšimnutie.
Veronika lekárska obľubuje skôr suché a svetlé miesta. Môžete ju napríklad nájsť na lúkach, pasienkoch, okrajoch lesov či medzi krovím. Má viacero pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Je diuretikom, teda pomáha pri zápaloch močového ústrojenstva. Vhodná je aj pre ľudí s dnou a reumou. Oceníte ju aj v prípade, že máte vysoký cholesterol v krvi. Jej pozitívne pôsobenie sa však neodzrkadľuje len na fyzickej, ale aj duševnej stránke. Siahnite po nej vtedy, keď vás trápi prepracovanosť, únava a nervozita. Veronika lekárska je však využívaná aj pri problémoch s dýchacím aparátom, teda pri kašli, zápale priedušiek alebo astme.

Zber veroniky lekárskej

Ak máte možnosť, zájdite na lúky alebo do svetlých lesov a veroniku lekársku si nazbierajte. Treba tak urobiť vtedy, keď táto liečivá rastlina kvitne. Zbiera sa teda kvitnúca vňať. Sušenie je podobné ako pri ostatných bylinkách. Dôležité je tienisté alebo slnečné miesto s dostatočným prísunom vzduchu. Pokiaľ túto možnosť nemáte, využite sušičku, ale teplota nesmie presiahnuť 38-40 stupňov Celzia.

Ako si pripraviť zápar z veroniky lekárskej?

Bylinku kúpite v lekárni alebo špecializovaných obchodoch. Ak máte niektorý z vyššie uvedených problémov, zápar pite tri razy denne. Získate ho z čajovej lyžičky sušenej vňate, ktorú treba zaliať vriacou vodou a nechať 5-10 minút lúhovať.

Chýbajú vám vitamíny? Dajte si ju čerstvú

Ak máte prejavy nedostatku vitamínov, vyskúšajte nasledovný recept: každé ráno vypite nalačno dve čajové lyžičky čerstvej šťavy pripravenej z veroniky lekárskej. Môžete ju pridať napríklad do čaju alebo džúsu.
Okrem toho môžete využiť aj vlastnosti čerstvých lístkov, ktoré sa môžu pridať do šalátov, polievok alebo smoothies.
Pomôže aj pri pokožke spálenej od slnka
Ak necháte rastlinku macerovať v panenskom oleji, môžete ho potom použiť na spálenú pokožku i na zle hojace sa rany.

-w-