Veľkonočná torta

Veľkonočná torta

Náročnosť: 3 bábovky
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba odležania: asi 3 hodiny
Doba pečenia: asi 60 minút
Vystačí na: asi 16 porcií

Prísady:

Na parížsky krém:
200 g nasekanej čokolády na varenie
250 ml smotany na šľahanie

Na cesto:
1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
250 g masla alebo margarínu
300 g hladkej múky
4 zarovnané PL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
50 g preosiate kakao
250 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
4 vajcia
125 ml mlieka

Na krém s vaječným likérom:
400 ml vychladenej smotany na šľahanie
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker
100 ml vlažnej vody
125 ml vaječného likéru

Na ozdobenie:
1 zarovnaná PL práškového cukru

Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
papier na pečenie
formičku na vykrajovanie

Príprava:
1. Na prípravu parížskeho krému prevaríme smotanu a odstavíme zo sporáka. V smotane rozpustíme nasekanú čokoládu a necháme vychladnúť. Potom vložíme do chladničky a necháme minimálne 3 hodiny, najlepšie cez noc, odležať.
2. Na prípravu cesta rozpustíme v hrnci za stáleho miešania na miernom ohni polevu s maslom alebo margarínom. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, kakao, cukor a vanilínový cukor. Pridáme vajcia, mlieko a dôkladne prepracujeme elektrickým ručným šľahačom najskôr na najnižšom, potom na najvyššom stupni dohladka. Nakoniec vmiešame rozpustenú polevu s maslom. Cesto naplníme formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Teplovzdušná rúra: 160°C
Elektrická rúra: 140°C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba pečenia: asi 60 minút
3. Korpus necháme vychladnúť vo forme. Potom vyklopíme na kuchynskú mriežku vyloženú papierom na pečenie a stiahneme papier, na ktorom sa korpus piekol. Korpus preklopíme a necháme úplne vychladnúť.
4. Korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Spodnú časť korpusu položíme na podnos a okolo upevníme očistený okraj tortovej formy. Zo strednej časti korpusu vykrojíme formičkou niekoľko tvarov a korpus odložíme bokom. Zmes na parížsky krém vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a nanesieme na spodnú časť korpusu. Priložíme vrchnú čásť korpusu a zľahka pritlačíme.
5. Na prípravu krému vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do likéru. Odoberieme asi 4 PL zmesi s  likérom a dáme bokom. Zvyšnú zmes nalejeme do šľahačky a dôkladne premiešame. Krém rozotrieme na korpus, priložíme plát korpusu, z ktorého sme povykrajovali tvary a zľahka pritlačíme. Otvory vyplníme zmesou s likérom. Tortu uložíme najmenej na 3 hodiny (najlepšie cez noc) do chladničky.
6. Tortu posypeme práškovým cukrom a ozdobíme povykrajovanými tvarmi.