Užite si jeseň s teplým čajom

Užite si jeseň s teplým čajom

Jeseň je obdobím, kedy si užívame prechádzky so šuchotavým lístím, posedenia v kaviarni, alebo máme chuť iba zaliezť do postele. Ku všetkému sa však hodí dobrý teplý čaj. Ak vám už idú hore krkom ovocné, skúste bylinné. Sú nielen chutné, ale majú aj blahodárne účinky.


Mäta

Mätou si povzbudíte svoj apetít a posilníte nervovú sústavu. Mäta si našla uplatnenie aj pri žalúdočných problémoch, pretože aktivuje vylučovanie pečene a pankreasu a tým utišuje bolesti žlčníka a žalúdka. Pravidelným pitím osviežite aj svoj dych. Ak do čaju pridáte ríbezľovú šťavu, potlačíte tak vlčí hlad.

Medovka
Tá sa väčšine z nás spája s dobrým spánkom, pomáha upokojiť napäté nervy a odbúrava stres. Ak vás bolí hlava, tiež po ňom pokojne siahnite. Odporúča sa aj pre ženy, ktoré trpia bolestivou menštruáciou. Čaj vám dodá úľavu od bolestivých kŕčov. Má charakteristickú citrónovú vôňu a je okrem iného skvelým a chutným osviežením.

Harmanček
Kamilkový alebo harmančekový čaj je nielen veľmi lahodný a voňavý v jesennom období, ale pomáha pri trávení, zmierni stres, podráždenosť a tiež pomôže k pokojnému spánku ako medovka. V prípade, že máte opuchnuté oči, spravte si z čaju na ne obklady.

Žihľava
Táto pŕhľavá rastlinka obsahuje veľa železa, takže ju použite na jesenný detox, aby sa prečistil organizmus. Hovorí sa, že pomôže pri alergiách a sennej nádche. Ak čaj budete piť pravidelne, nemali by ste čajový rituál robiť dlhšie ako dva týždne.

Zázvor
Zázvorový čaj je azda najobľúbenejší. Používa sa pri prechladnutí, siahnite po ňom aj keď sa cítite unavení, ubolení či iba premrznutí. Usmrtí všetky baktérie a navyše pomáha spáliť kalórie, urýchľuje metabolizmus, takže podporí činnosť žalúdka a čriev.

Šípka
Čaj zo šípok je doslova vitamínovou bombou. Šípky obsahujú veľa vitamínu C, a preto sa jeho pitie odporúča v jesennom a zimnom období ako prevencia proti prechladnutiu. Šípky majú mierne antibakteriálne účinky, preto sa užívajú v prípade infekcií či chrípky.

Lipa
Lipový čaj u babičky si pamätáme asi všetci. Má svoju nezameniteľnú chuť aj vôňu. Je pripravený z lipových kvetov a v kombinácií s medom a citrónom je dokonalý. Pite ho, keď ste prechladnutý alebo na vás lezie chrípka. Navyše, po šálke lipového čaju, zaspíte ako batoľa.

Autor: Janka Radimáková