Tipy na použitie prezretých banánov

Tipy na použitie prezretých banánov

Zostali vám doma prezreté banány, ktoré nikto nechce, pretože na prvý pohľad vyzerajú nepríťažlivo? To však nič nemení na tom, že sú sladké a obsahujú výživné látky. Uplatnenie nájdu vo viacerých receptoch, čiže nemusia putovať do hnedého kontajnera.

Banány patria u nás k obľúbeným druhom ovocia. Obsahujú vlákninu, ktorá zasýti a prospieva tráveniu. Vitamíny skupiny B podporujú správne fungovanie nervovej sústavy a metabolizmu. Draslík znižuje krvný tlak, čím prospieva srdcu. Okrem toho banány priaznivo ovplyvňujú vzhľad pokožky a predstavujú dobrý zdroj energie.

Tipy, ako použiť prezreté banány

V rámci udržateľnosti i šetrenia finančných prostriedkov nevyhadzujte prezreté banány do koša, ale vyberte si jeden z nasledovných spôsobov, ako ich použiť.

Pridajte ich do smoothie

Chýba vám energia? Nemáte čas na prípravu teplého jedla, alebo sa chystáte na náročný tréning? Zmixujte banány s inými druhmi ovocia, pridajte obilninové vločky, orechy či semienka a primerané množstvo vody a máte hotové zdravé a chutné smoothie.
 
Zdroj foto: freepik.com

Nahraďte nimi cukor v muffinoch

Pečiete pravidelne muffiny? Chcete pripravovať sladké dobroty zdravšie? Vyberte si niektorý z receptov na banánové muffiny alebo jednoducho nahraďte cukor v obľúbenom recepte popučenými banánmi.
 
Zdroj foto: freepik.com

Urobte si banánový sorbet

Banány nakrájajte na kolieska a dajte ich do mrazničky. Potom kúsky zmixujte a dochuťte napríklad kakaom, škoricou či vanilkou. Sorbet ozdobte napríklad bobuľovým ovocím.

Pripravte si banánové lievance

Banánové lievance pripravíte podľa bežných receptov. To znamená, že do mlieka pridáte rozmixované banány, múku, prášok do pečiva a vajíčka tak, aby vzniklo kompaktné cesto. Banánové lievance opekajte na kokosovom oleji. Získajú tak úžasnú arómu.

Urobte z nich prekvapenie v čokoláde

Ak sú banány prezreté do takej miery, že sa dajú nakrájať na kolieska, pripravte si z nich jednohubky. Koliesko banánu dajte medzi dve piškóty a obaľte ho v rozpustenej čokoláde a potom napríklad v strúhanom kokose.
 
Zdroj foto: freepik.com

Zakumuflujte ich do raňajkovej kaše

Ak si zvyknete na raňajky robiť obilninové kaše, pridajte do nich popučené banány. Kašu výborne dosladia a poskytnú výborný zdroj energie.

Mirka