Tekvica – hodí sa nielen do kuchyne

Tekvica – hodí sa nielen do kuchyne

Blíži sa sezóna tekvíc. Ak aj vás napadne len vyrezať ju na Halloween a spraviť tekvicovú omáčku možno budete prekvapení, že má aj iné využitie. Navyše, môžete použiť akýkoľvek druh.

 

  • Zázračné účinky

Tekvica v sebe skrýva veľkú dávku vitamínov a minerálov. Najmä jej jadierka sú zdrojom zinku a nenasýtených mastných kyselín. Pánom pomôžu aj pri problémoch s prostatou, ak by samozrejme jadierka pojedali denne. Navyše, obsahujú všetky stopové prvky, ktoré dodávajú energiu. Dužina tekvice je zdrojom vlákniny, medi, horčíku a železa.

  • Tekvicová protivrásková maska

Tekvicu môžete využiť aj na pleťovú masku. Obsahuje komplexné množstvo vitamínov a antioxidantov. Navyše skvele bojuje proti vráskam. Tekvicu rozmixujte na kašu, naneste na tvár a nechajte pôsobiť 15 minút. Opláchnite vlažnou vodou. Opakujte vždy, keď je po ruke tekvica.

  • Tekvica na rozštiepené vlasy

Rozštiepené vlasy nikto nechce. Preto je nutné dopĺňať vitamíny a to najmä zinok a selén. Ak chcete svojej korune krásy pomôcť, aplikujte masku aspoň raz za 4 dni. Roztlačený banán zmiešajte s tekvicou na kašu a pokvapkajte trochou citrónovej šťavy. Nechajte pôsobiť 15 minút. Dôležitou informáciou je, že zábal je vhodný skôr pre tmavovlásky, pretože tekvica dosť farbí, čo by sa mohlo odzrkadliť na svetlých vlasoch.

  • Ako kochlík či váza

Originálna dekorácia nie je nikdy na škodu. Z tekvice odrežte vrch, vydlabte ju a môžete ju použiť pokojne ako kvetináč či vázu a osviežiť si tak svoj byt, balkón či záhradu. Ak chcete, môžete ju aj farebne odlíšiť a natrieť bielou či inou farbou. Fantázií sa medze nekladú.


Náš tip: Tekvicu nemusíte vyrezať len halloweenskym motívom, pokojne môžete do nej urobiť pekné ornamenty a budete mať originálny svietnik za pár eur.

Autor: Andrea Zummerová