Symboly jari

 

Prvý jarný deň máme hádam všetci úspešne za sebou, teraz sa už naplno môžeme oddávať jednotlivým symbolom, ktoré nám jar charakterizujú a sú pre ňu typické. K najzákladnejším znakom jari, ktoré pre väčšinu z nás predstavujú istú tradíciu patria nasledovné:
 
Prvosienka jarná
 
Už z názvu by sme mohli uhádnuť, že ide o symbol jari, ľudovo nazývaný Peterkľúč, zrejme preto, že sa stáva akýmsi kľúčom do ďalšieho ročného obdobia. Ako náhle začnú kvitnúť tieto prvé nežné kvietky, som presvedčená, že zima sa už nebude chcieť vrátiť a ja môžem čakať už len krajšie a teplejšie počasie.
 
Veľkonočný zajačik
 
Hoci môže byť jar už v plnom prúde, bezpochyby k nej patria veľkonočné sviatky a s nimi aj veľkonočné vajíčka, alebo zajačiky, ktorými si zdobíme dom, alebo si ich vychutnáme ako čokoládu obalenú v staniole.
Bahniatka
Alebo inak baburence, baburiatka, baburky, jahňady a tak ďalej. Teda kvety či puky rakyty alebo osiky. Týmito pukmi, na dotyk mäkkými, na pohľad vyzerajúcimi ako ovečky, si zvykneme ozdobovať príbytky najmä počas Veľkej noci a ak sa na stromoch po dlhej zime objavia prvé takéto puky, vieme, že sa blíži jar.
Rovnako by sme k symbolom jari mohli zaradiť oblievačku a všetky tradície s Veľkou nocou spojené. Symbolom jari je podľa mňa takisto aj zeleň na lúkach a v lesoch, prvé steblá trávy, ktoré vykúkajú spod ešte zmrznutej zeme. K symbolom, ktoré mi napovedajú, že sa už nemusím hnevať na zimu a privítať jar patria napríklad aj tieto:
 
Jarný vzduch
 
Vzduch, ktorý ma už nenúti obtočiť si priliehavo šál ku krku, vzduch, ktorý mi už nevyštípe líčka, ktoré mám potom nasiaknuté červeňou. Vzduch, ktorý si naplno vychutnávam a ktorý vdychujem plnými dúškami. Teplejší vzduch, v ktorom cítim blížiacu sa jar.
A čo sa zmeny môjho šatníka týka, symbolom jari sa samozrejme stávajú tenisky prechodná vetrovka/kabátik. Žiadne ťažkopádne topánky na zimu alebo čižmy, už len ľahunká a pohodlná obuv. A takisto žiadne kabáty a vetrovky a niekoľko ďalších teplých svetrov a žiadne pančuchy, už len jarný pestrofarebný kabátik, jarnú únavu hádžuc za hlavu, a hurá do ulíc, ktoré spolu s vami nadšene vítajú jar.
 
 
Mária Dunajčanová