Veľkonočné zvyky a tradície vo svete

Veľkonočné zvyky a tradície vo svete

Veľká noc patrí medzi sviatky, ktoré sa oslavujú po celom svete. Predstavujú čas radosti a veľkolepých osláv. Pre kresťanov má náboženský význam, a teda je oslavou zmŕtvychvstania Ježiša Krista.

Okrem náboženského aspektu sú s veľkonočnými sviatkami spojené rôzne zvyky a tradície. V našich končinách je to zdobenie vajíčok či šibačka. V Nemecku a Spojených štátoch amerických deti hľadajú čokoládové figúrky poskrývané v záhrade.

Chcete vedieť viac a veľkonočných zvykoch a tradíciách naprieč celou planétou? Vydajte sa spolu s nami na cestu okolo sveta, aby sme spoločne preskúmali niektoré zaujímavé zvyky a tradície z rôznych krajín.

V Amerike jedia šunku i diabolské vajcia

V Amerike si počas Veľkej noci rodiny sadnú za spoločný stôl a pochutnávajú si na typických veľkonočných dobrotách. Zvyk jesť šunku má dlhú tradíciu, pretože ošípané sa zabíjali počas chladných mesiacov a na jar bolo mäso pripravené na konzumáciu. Špeciálne upravené vajíčka sú symbolom znovuzrodenia.

Zaujímavou tradíciou je aj nosenie ozdobeného klobúka, ktorý je súčasťou nedeľného cirkevného odevu. Klobúky si vyrábajú už deti, pre ktoré je to obrovská zábava a priestor na prejavenie kreativity.

Aj v Amerike hľadajú deti vajíčka, ukryté v parkoch, záhradách či domovoch. Predpokladá sa, že táto tradícia vznikla v roku 1700 a do USA ju priniesli nemeckí prisťahovalci.

V Grécku farbia vajíčka do odtieňov červenej

U nás sa zdobia veľkonočné vajíčka rôznymi technikami. Maľujú sa farbami, zdobia sa čipkou, mozaikou i kúskami farebného papiera. V Grécku má však zdobenie veľkonočných vajíčok oveľa silnejšiu symboliku. Kraslice zdobia do odtieňov červenej.

Vajcia, ako také, sú symbolom znovuzrodenia a červená farba je znázornením Ježišovej krvi, resp. triumfálneho návratu Krista. V Grécku sa tiež koná polnočné vzkriesenie. O polnoci na Bielu sobotu sa rozozvučia kostolné zvony, oblohu rozžiaria ohňostroje a ľudia volajú, že Kristus vstal z mŕtvych.


Zdroj foto: freepik.com

Španieli majú festival Semana Santa

Semana Santa je týždňový festival náboženského charakteru. Ide o procesie s presným programom, účastníkmi v typických rúchach, ktorí nesú sochy svätých. Španieli vnímajú toto obdobie ako príležitosť zamyslieť sa a vyjadriť oddanosť Bohu.

Na Bermudách púšťajú šarkanov

Veľká noc na ostrove Bermudy je spojená s púšťaním šarkanov, ktoré sú zhotovené podomácky. Majú konštrukciu v tvare kríža. Táto tradícia údajne vznikla tak, že učiteľ nedeľnej školy vypustil šarkana, vyzerajúceho ako Ježiš, aby ho deťom priblížil. Výnimočnú atmosféru majú bohoslužby pri východe slnka.


Zdroj foto: freepik.com

Na západe Fínska sa deti prezliekajú za čarodejnice

V západnej oblasti Fínska existuje tradícia, podľa ktorej sa dievčatá na Bielu sobotu prezliekajú za čarodejnice. Chodia od dverí k dverám, so zdobenými vetvičkami v rukách, a recitujú verše, ktoré majú odohnať zlých duchov. Za odmenu dostanú čokoládové vajíčko.

Na Korfu sa koná tradičné hádzanie hlinených nádob z okien

Na Korfu na Bielu sobotu vyhadzujú domáci z okien hlinené nádoby naplnené vodou. Je to symbolické vítanie jari a aj novej úrody, ktorá si zaslúži nové nádoby na zber.


Zdroj foto: freepik.com

V Nórsku čítajú kriminálky

Zrejme to nebude náhoda, pretože severské krimi patria k tým najlepším. Nóri trávia čas veľkonočných sviatkov naozaj originálne. Využívajú ubytovanie v chatách, lyžujú a čítajú kriminálky, poprípade ich sledujú v televízii.

Mirka

 

 

Zdroj foto: freepik.com