
Dinner of the Year by Gault&Millau: Traja top medzinárodní šéfkuchári spájajú sily
Bratislava bude hostiť kulinárske podujatie roka, aké zatiaľ Slovensko nezažilo. Traja top šéfkuchári zo Slovenska, Česka a Maďarska sa po prvý raz spoja a vytvoria unikátne degustačné menu, ktoré bude môcť ochutnať 60 hostí.
Tento fine diningový event nazvaný príznačne Dinner of the Year po prvý raz na Slovensku usporiada medzinárodný gastronomický sprievodca Gault&Millau. Hostiť ho v nedeľu 9. novembra 2025 bude Radisson Blu Carlton Hotel v Bratislave.
Niekoľkochodové degustačné menu pripraví trojlístok špičkových šéfkuchárov. Dvaja z nich sú držitelia trofeje Chef of the Year by Gault&Millau 2025 (Šéfkuchár roka), a to Jan Knedla za Česko (Restaurant Papilio) a Daniel Tilinger za Slovensko (ECK Restaurant). Doplní ich Great Chef of Tomorrow z Maďarska (Šéfkuchár zajtrajška) Kornél Kaszás (Babel Budapest). Pôsobivé pokrmy bude sprevádzať vínne párovanie, prípadne nealko koktejl párovanie od Mirror Baru - jedného z najlepších barov na svete. Hostí čaká aj welcome drink v podobe Champagne.
“Ide o naozaj výnimočnú udalosť - táto večera v tomto prevedení sa uskutoční len raz. Vzhľadom na zloženie tímu šéfkuchárov a krásne prostredie Carltonu hostí čaká neopakovateľný zážitok. Zároveň ma teší, že degustačné menu vytvorené špeciálne pre túto príležitosť predvedie kuchyne Slovenska, Česka a Maďarska a ukáže, že naše krajiny patria medzi kulinársku špičku,” pridáva podrobnosti Miroslav Lekeš, CEO Gault&Millau pre Česko, Slovensko a Maďarsko.
“Veľmi sa teším na spoluprácu s kolegami a na súhru nielen medzi našimi kuchyňami. Určite sa zameriame na lokálne suroviny a bude nám záležať na tom, aby sme ich ukázali v tom najlepšom svetle a hostí tiež prekvapili. Toto menu sa bude dať zažiť len raz a všetci traja chceme, aby boli nezabudnuteľné,” prezrádza Daniel Tilinger.
Vstupenku na Dinner of the Year je už možné zakúpiť online.
Dinner of the Year je jednou z prvých akcií, ktoré Gault&Millau v rámci svojho nového pôsobenia na Slovensku organizuje. Odkedy v júni sprievodca vyšiel, podporuje slovenskú gastronómiu domácimi aktivitami aj medzinárodnou spoluprácou, vrátane partnerstva s Bocuse d’Or či Gastrolove. Plánom Gault&Millau na budúci rok je okrem vydania sprievodcu tiež usporiadanie gastronomického eventu pre širšiu verejnosť, ktoré spojí gastronómie Česka a Slovenska. Miestom jeho konania by malo byť Brno. Chystá sa tiež špeciálny hotelový guide, pričom ďalší gastronomický bedeker príde už na jar.
Medailóny šéfkuchárov
JAN KNEDLA
Jan Knedla je šéfkuchárom reštaurácie Papilio vo Vysokom Újezdě, ktorá pod jeho vedením tento rok získala hodnotenie 17 z celkových 20 bodov a teda štyri kuchárske čiapky v sprievodcovi Gault&Millau. Svoju kariéru začal v prestížnych zahraničných reštauráciách v Škótsku, kde pracoval v hoteli Hilton. Ďalšie cenné skúsenosti zbieral v michelinských reštauráciách v Taliansku, Veľkej Británii a Hongkongu. Pracoval tiež pod vedením francúzskej gastronomickej legendy Joëla Robuchona, čo zásadne ovplyvnilo jeho prístup k vareniu. Dnes sa vo svojej reštaurácii zameriava na prácu s kvalitnými sezónnymi surovinami, ktoré s rešpektom k prírode a farmárom spracúva modernými gastronomickými technikami.
DANIEL TILINGER
Šéfkuchár, ale tiež projektant a hlava za myšlienkou reštaurácie ECK na bratislavskom Devíne, ktorá získala najvyššie hodnotenie na Slovensku - a to 18 z celkových 20 bodov a štyri kuchárske čiapky. Daniel Tilinger zbieral skúsenosti v Kempinski v Tatrách i v Bratislave, v 5-hviezdičkovom hoteli v Bruggách, v Maze Gordona Ramsayho v Londýne i v oceňovanej rakúskej reštaurácii Ikarus Hangar-7. Jeho kuchyňa je založená na netradičnom, pútavom a nádhernom prevedení tradičných slovenských surovín. Hosť vďaka jeho práci pochopí slovenskú gastronómiu v chutnej, nevídanej a hravej podobe s jeho jednoznačným rukopisom.
KORNÉL KASZÁS
Pod vedením Kornéla Kaszása sa v roku 2022 po covide znovu otvoril Babel Budapest - jedna z najlepších fine diningových reštaurácií v krajine. Dnes varia odvážnu škandinávsku kuchyňu zameranú na suroviny, v progresívnom štýle, ktorý prináša nové smerovanie. V hodnotení Gault&Millau 2025 získal Babel Budapest 17 bodov a 4 kuchárske čiapky, zatiaľ čo Kornél Kaszás osobne získal ocenenie Great Chef of Tomorrow.
O Gault&Millau
Francúzskeho gastronomického sprievodcu založili novinári Henri Gault a Christian Millau v 60. rokoch minulého storočia ako reakciu na do tej doby zošnurované hodnotiace pravidlá iných sprievodcov. Vytvorili pružný systém hodnotení založený na kombinácii udeľovania symbolu kuchárskej čiapky (toque) a bodov. Definovali kulinárske desatoro takzvanej “Novelle Cuisine”. Vďaka svojmu prístupu a práci sa v roku 1980 dostali na obálku prestížneho časopisu Time a ich systém dopomohol k objavu mnohých gastronomických talentov ako bol napríklad Jöel Robuchon. Aktuálne sprievodca pôsobí vo Francúzsku, Rakúsku, Švajčiarsku, Belgicku, Luxembursku, Holandsku, Chorvátsku, Srbsku, Slovinsku, Turecku, Gruzínsku, Spojených arabských emirátoch, Japonsku. V uplynulom roku sa rozšíril na Slovensko, do Česka a do Maďarska.
O hoteli Radisson Blu Carlton
Luxusné ubytovanie v samom srdci mesta na najprestížnejšej adrese. Radisson Blu Carlton hotel sa so svojou impozantnou históriou týči ako symbol elegancie už stáročia. Ideálne umiestnený v historickom centre Bratislavy, v blízkosti nábrežia Dunaja, ponúka jedinečný zážitok spojenia s bohatým kultúrnym dychom mesta.
Návštevníkom sa otvárajú dvere do luxusného útočiska, kde si môžu vychutnať nielen komfortné ubytovanie, ale aj špičkové konferenčné priestory, vynikajúcu hotelovú reštauráciu, zážitkový fusion bar a príjemnú letnú terasu. Po komplexnej rekonštrukcii a znovuotvorení v roku 2001 sa tento legendárny hotel stal neodmysliteľnou destináciou pre náročných hostí z domova aj zo zahraničia. Pre viac informácií navštívte stránku hotela Radisson Blu Carlton.