Svetelná terapia

Svetelná terapia

Svetelná terapia je jedným z doplnkových spôsobov liečby depresie, porúch spánku alebo kožných problémov. Ak trpíte napríklad sezónnou depresiou, ktorá je spôsobená nedostatkom svetla, pôsobením svetelnej terapie môžete pozitívne ovplyvniť niektoré procesy prebiehajúce v mozgu a depresiu potlačiť.
 
Modré a červené svetlo a ich účinky
Modré svetlo má viacero pozitívnych efektov. Jeho hlavným kladom je antibakteriálny účinok. Dokonca ho možno použiť ako náhradu svetla a slnečného žiarenia počas chladných a tmavých zimných mesiacov, teda pri sezónnej depresii.
Pravidelné pôsobenie modrého svetla má pozitívny účinok na pokožku. Antibakteriálne pôsobenie eliminuje vznik akné či rôznych zápalov na pokožke. Spravidla sa používa každodenne v rozpätí 15 až 20 minút podľa odporúčania lekára alebo výrobcu. Podľa viacerých výskumov boli prvé zlepšenia badateľné už po 4 týždňoch pravidelného používania. Odborníci čoraz viac diskutujú o pozitívnom pôsobení modrého svetla na hojace sa rany.
Hlavné účinky modrého svetla sú jasné. Ako je to však s červeným svetlom? Červené svetlo je stvorené pre dámy, ktoré chcú zamedziť tvorbe vrások a celkovému starnutiu pleti.
Dobrá správa znie, že väčšinou prístroje, ktoré poskytujú modré svetlo, sú i zdrojom červeného svetla. Ich účinky možno vzájomne kombinovať.
 
Má svetelná terapia negatívne účinky?
Svetelná terapia je považovaná za pomerne bezpečný doplnkový spôsob liečby, kde sa nežiaduce účinky vyskytujú zriedka, prípadne sú krátkodobé. Môže ísť napríklad o bolesti hlavy, podráždenosť či sucho v ústach. Ak si neviete poradiť, poproste o pomoc lekára. Svetelnú terapiu by ste nemali používať, ak momentálne užívate niektoré druhy antibiotík alebo máte extrémne citlivú pokožku.
 
Ako so svetelnou terapiou začať?
Riaďte sa pokynmi lekára alebo výrobcu. Všeobecne platí, že pri svetelnej terapii by ste nemali byť vystavení priamemu pôsobeniu svetla, ale mali by ste byť len v jeho blízkosti. Oči majte otvorené, ale nepozerajte priamo do svetla.
Ideálny čas pre svetelnú terapiu je ráno. Začínajte postupne od niekoľkých minút a čas pôsobenia predlžujte. Vykonávanie terapie je nevhodné vo večerných hodinách, lebo môže narúšať spánok.
 
Ako sa počas terapie nenudiť?
Čas, ktorý venujete terapii, môžete skombinovať s meditáciou. Ak ste zaneprázdneným typom človeka, vystavte sa pôsobeniu svetla počas práce, varenia či upratovania. Nezabúdajte, že vytúžené ovocie v podobe pevného zdravia, vám prinesie len dôsledné využívanie sily svetla.
 
MIMI
Foto:freedigitalphotos.net / Nutdanai Apikhomboonwaroot