
Šúľance
Ingrediencie:
-
Uvarené zemiaky (môžu byť aj zvyšné)
-
Polohrobá múka (podľa potreby)
-
Soľ
-
1 vajíčko
-
Mak, orechy alebo strúhanka (na posypanie)
-
Maslo (na polievanie)
-
Práškový cukor (na osladenie)
Postup:
-
Príprava zemiakov: Uvarené a vychladnuté zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle. Osolte ich a pridajte 1 celé vajíčko.
-
Vytvorenie cesta: Pridajte polohrobú múku podľa potreby (množstvo závisí od množstva zemiakov) a vymiesime cesto.
-
Formovanie šúľancov: Z cesta vytvorte dlhý valček, ktorý nakrájajte na menšie kúsky. Z každého kúsku vytvorte šúľok a potom nožíkom vykrájajte malé podlhovasté valčeky.
-
Varíme šúľance: V hrnci s vriacou vodou varte šúľance, pričom ich občas premiešajte. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové.
-
Dokončenie: Šúľance sceďte a ihneď podávajte. Posypte ich makom, orechami alebo strúhankou podľa chuti. Polejte rozpusteným maslom a oslaďte práškovým cukrom podľa potreby.
Zdroj foto: freepik