Šúľance

Šúľance

Ingrediencie:

  • Uvarené zemiaky (môžu byť aj zvyšné)

  • Polohrobá múka (podľa potreby)

  • Soľ

  • 1 vajíčko

  • Mak, orechy alebo strúhanka (na posypanie)

  • Maslo (na polievanie)

  • Práškový cukor (na osladenie)

Postup:

  1. Príprava zemiakov: Uvarené a vychladnuté zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle. Osolte ich a pridajte 1 celé vajíčko.

  2. Vytvorenie cesta: Pridajte polohrobú múku podľa potreby (množstvo závisí od množstva zemiakov) a vymiesime cesto.

  3. Formovanie šúľancov: Z cesta vytvorte dlhý valček, ktorý nakrájajte na menšie kúsky. Z každého kúsku vytvorte šúľok a potom nožíkom vykrájajte malé podlhovasté valčeky.

  4. Varíme šúľance: V hrnci s vriacou vodou varte šúľance, pričom ich občas premiešajte. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové.

  5. Dokončenie: Šúľance sceďte a ihneď podávajte. Posypte ich makom, orechami alebo strúhankou podľa chuti. Polejte rozpusteným maslom a oslaďte práškovým cukrom podľa potreby.

Zdroj foto: freepik