Mrkvová torta

Potrebujeme:

Na korpus:

  •     250 g polohrubej múky
  •     180 g trstinového cukru
  •     1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  •     1 lyžička mletej škorice
  •     2 vajíčka
  •     100 ml rastlinného oleja
  •     60 ml šťavy z pomaranča
  •     420 g nahrubo nastrúhanej mrkvy
  •     1/2 lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru
  •     50 g nasekaných vlašských orechov
  •     50 g sušených hrozienok namočených v troche rumu


Na krém:
 

  •    2 PL práškového cukrualebo podľa chuti
  •    250 g mascarpone
  •    250 ml šľahačkovej smotany (najmenej 33%)
     

Postup:

Celé vajíčka vyšľaháme s hnedým cukrom d peny, postupne prišľaháme olej. Prilejeme pomarančovú šťavu a opatrne primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a škoricu. Do cesta ešte zapracujeme posekané orechy, najemno postrúhaný zázvor, hrozienka namočené v rume a nastrúhanú mrkvu. Cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 24 cm, dno ktorej sme vystlali papierom na pečenie a boky sme potreli maslom a vysypali múkou.

Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C približne 45 minút, pokiaľ torta krásne nerozvoniava. Pred vytiahnutím urobíme test špáradlom, či je korpus rovnomerne upečený.

Jemne vychladnutý korpus vyberieme z formy a zbavíme papiera na pečenie. Preložíme ho na servírovací podnos. Úplne vychladnutý korpus prerežieme na 2 časti a naplníme krémom.

Krém si pripravíme až tesne pred plnením torty, nakoľko príprava je veľmi rýchla. Vychladnutú smotanu vyšľaháme na šľahačku, pridáme práškový cukor a mascarpone. Dobre premiešame a nanášame na korpus. Krémom potrieme aj vrch torty. Ozdobiť môžeme postúhanou pomarančoou kôrou, čkoládovými hoblinami marcipánovými mrkvičkami, alebo podávať bez zdobenia, aj tak je torta šťavnatá a chutná, korpusy pod krém môžeme natrieť aj napr. pomarančovým džemom. Ak sa vám zdá váš korpus príliš nízky, nemusíte ho prerezávať, ale môžete všetok krém natrieť na vrch torty. Dáme stuhnúť do chladničky.

Dobrú chuť!