Spoznajte zdravotné prínosy obyčajnej kyslej kapusty!

Spoznajte zdravotné prínosy obyčajnej kyslej kapusty!

Kapusta patrí medzi naše najbežnejšie druhy zeleniny. Konzumujeme ju čerstvú alebo v upravenej podobe. Kyslá kapusta je v našich končinách známa veľmi dlho. Pamätáme si ju z čias našich starých dedov a babičiek.

Tlačenie kapusty má na Slovensku dlhú tradíciu, ktorá sa zachovala dodnes. Je skvelé, že i v dnešných moderných časoch, existuje mnoho domácností, kde súdok s domácou kyslou kapustou nesmie chýbať. Milujete kyslú kapustu? Potom máte zaručené pevné zdravie a vitalitu. Prečo?

Kyslá kapusta posilňuje imunitný systém človeka

Vitamíny a minerály obsiahnuté v kyslej kapuste sa významným spôsobom podieľajú na posilnení imunitného systému. Okrem toho v procese kvasenia vznikajú látky, ktoré túto schopnosť kyslej kapusty znásobujú. Silný imunitný systém vás zbaví nádchy, kožných problémov, ale aj priberania. Ak sa chystáte chudnúť, kapusta je maximálne vhodnou potravinou nielen vďaka výživovej hodnote, ale aj nízkej energetickej hodnote. Konzumovať kyslú kapustu sa naozaj oplatí.

Bojujte kyslou kapustou proti rakovine

Viaceré štúdie potvrdili, že pri kvasení kapusty vznikajú unikátne látky, ktoré disponujú schopnosťou zastaviť bujnenie rakovinových buniek. Účinky sa potvrdili najmä pri rakovine prsníka, hrubého čreva, pečene a pľúc. Americkí vedci zistili, že dievčatá, ktoré v čase dospievania konzumujú kyslú kapustu, v dospelosti trpia rakovinou prsníka v oveľa menšej miere ako ostatné ženy.

Máte problémy s trávením? Kyslá kapusta je riešenie!

V kyslej kapuste sa nachádzajú vzácne baktérie Lactobacilli plantarum, ktoré posilňujú imunitný systém. Majú schopnosť bojovať proti salmonelóze alebo kvasinkám. Organické kyseliny v kyslej kapuste, najmä kyselina mliečna, uľahčujú proces trávenia. Ak trpíte nepríjemnou zápchou, naordinujte si prostriedok v podobe šťavy z kyslej kapusty. Výsledok nenechá na seba dlho čakať.

Nezanedbateľný je obsah vlákniny, ktorá sa výrazným spôsobom podieľa na procese trávenia a vylučovania. V kapuste nájdeme vitamíny C, K, B6, kyselinu listovú a minerály v podobe železa, draslíka, medi a mangánu.
Vitamín C je skvelým antioxidantom, preto by sme mali kyslú kapustu konzumovať najmä v zimných mesiacoch. Vitamín B6 má pozitívny vplyv na srdcovo-cievny systém. Ak máte sklon k úzkosti a depresii, zrejme trpíte nedostatkom tohto vitamínu. Kyselina listová (vitamín B9) je dôležitá pre budúce mamičky a navyše má antidepresívne účinky.

Naše odporúčanie: Ak chcete byť zdraví a vitálni, konzumujte kyslú kapustu dvakrát do týždňa.
 
-m-
Foto: freedigitalphotos.net / zirconicusso