Špagety s pestom z medvedieho cesnaku

Špagety s pestom z medvedieho cesnaku

Špagety s pestom z medvedieho cesnaku sú jednoduché a chutné jedlo, ktoré využíva čerstvý medvedí cesnak, orechy, parmezán a olivový olej. Tento pokrm je ideálny na jar a predstavuje rýchlu a zdravú voľbu na obed alebo večeru.

Ingrediencie:

  • 150 g listov medvedieho cesnaku

  • 50 g strúhaného parmezánu alebo pecorina

  • kôra z polovice citróna

  • 50 g orechov (vlašské, píniové, mandle, kešu, pistácie) alebo slnečnicových semienok

  • 150 ml olivového oleja

  • 1/2 lyžičky soli

  • špagety (podľa počtu porcií)​

Postup:

  1. Uvarte špagety al dente. Pri zlievaní si nechajte bokom asi 2 dcl vody, v ktorej sa cestoviny varili.

  2. Uvarené špagety dajte do veľkej misy a dôkladne ich premiešajte s niekoľkými lyžicami domáceho pesta (podľa počtu porcií).

  3. Aby ste dosiahli krémovú konzistenciu pesto omáčky, postupne prilievajte vodu, ktorú ste si odložili pri zlievaní špagiet.​

Domáce pesto z medvedieho cesnaku:

  1. Orechy nasucho opražte na panvici a nechajte vychladnúť.

  2. Listy medvedieho cesnaku umyte, osušte a rozmixujte spolu s orechmi, soľou, citrónovou kôrou a syrom.

  3. Prilejte olivový olej a rozmixujte znovu na požadovanú konzistenciu pesta.

  4. Hotovým pestom naplňte poháriky a zakonzervujte lyžičkou oleja. V uzavretej sklenej nádobe vydržia v chladničke asi týždeň. Vo vhodnej dóze ho však môžete skladovať v mrazničke aj niekoľko mesiacov.​

Zdroj foto: TESCOMA