
Špagety s pestom z medvedieho cesnaku
Špagety s pestom z medvedieho cesnaku sú jednoduché a chutné jedlo, ktoré využíva čerstvý medvedí cesnak, orechy, parmezán a olivový olej. Tento pokrm je ideálny na jar a predstavuje rýchlu a zdravú voľbu na obed alebo večeru.
Ingrediencie:
-
150 g listov medvedieho cesnaku
-
50 g strúhaného parmezánu alebo pecorina
-
kôra z polovice citróna
-
50 g orechov (vlašské, píniové, mandle, kešu, pistácie) alebo slnečnicových semienok
-
150 ml olivového oleja
-
1/2 lyžičky soli
-
špagety (podľa počtu porcií)
Postup:
-
Uvarte špagety al dente. Pri zlievaní si nechajte bokom asi 2 dcl vody, v ktorej sa cestoviny varili.
-
Uvarené špagety dajte do veľkej misy a dôkladne ich premiešajte s niekoľkými lyžicami domáceho pesta (podľa počtu porcií).
-
Aby ste dosiahli krémovú konzistenciu pesto omáčky, postupne prilievajte vodu, ktorú ste si odložili pri zlievaní špagiet.
Domáce pesto z medvedieho cesnaku:
-
Orechy nasucho opražte na panvici a nechajte vychladnúť.
-
Listy medvedieho cesnaku umyte, osušte a rozmixujte spolu s orechmi, soľou, citrónovou kôrou a syrom.
-
Prilejte olivový olej a rozmixujte znovu na požadovanú konzistenciu pesta.
-
Hotovým pestom naplňte poháriky a zakonzervujte lyžičkou oleja. V uzavretej sklenej nádobe vydržia v chladničke asi týždeň. Vo vhodnej dóze ho však môžete skladovať v mrazničke aj niekoľko mesiacov.
Zdroj foto: TESCOMA