Sila byliniek – Ako vám pomôžu v sychravom období

Sila byliniek – Ako vám pomôžu v sychravom období

„Ach tá jeseň, zase ma bolí hrdlo a kašlem“. Koľkí z vás si v tomto období opakujú túto vetu dookola? Neustále prší, všetko je šedé, zima, vrstvíme sa oblečením a odvšadiaľ počuť kýchanie. Akých pomocníkov je dobré mať doma a čo účinne zaberie, keď to na nás príde? Niečo, čo by pomohlo dospelým, aj deťom.. Niečo, čo pomôže pri prechladnutí aj pri rekonvalescencii dýchacích ciest.. Odpoveď sa nachádza v bylinkách.

  • Echinacea

Najväčším bojovníkom proti nachladnutiu a prostriedok je echinacea, ktorá pomáha so stimuláciou obranyschopnosti organizmu. Dodnes sa používa ako doplnok liečby ochorení horných dýchacích ciest. Echinacea sa však môže pochváliť širším spektrom zdraviu prospešných účinkov. Z hľadiska obsahu prospešných látok je najzaujímavejšou časťou rastliny koreň, avšak nemenej významná je aj bylina. Vďaka vysokému obsahu konkrétnych polyfenolov, polysacharidov, alkamidov, flavonoidov, glykoproteínov a esenciálnych olejov sa echinacea purpurová pýši hneď niekoľkými zdravotnými benefitmi.

Zaujímavosť - Indiáni z kmeňa Dakotov veľmi často využívali liečivé schopnosti krásnej byliny echinacey. Jej čerstvo vysušený koreň drvili na prach a sypali si ho do utŕžených rán, čo bránilo vzniku zápalov a hojili ním i poštípania hmyzom či dokonca hadie uhryznutia.

Liečivé schopnosť echinacey:

  •    pozitívne vplýva na imunitný systém
  •    znižuje hladinu cukru v krvi
  •    znižuje pocity úzkosti
  •    má protizápalové vlastnosti
  •    má antioxidačné účinky
  • Skorocel

Skorocel nájdeme na lúkach, pasienkoch, na okrajoch ciest, v kroviskách a na medziach. Najlepšie ho nájsť práve v období sucha. Oceníte ho už pri prvých jesenných nachladnutiach. Slizovité látky skorocelu upokoja pľúca, priedušky a najmä stlmia zápal. Odvarom zo skorocelu môžete nahradiť ústnu vodu či kloktadlo pri zápaloch v ústach a boľavom hrdle. Radili to už naše staré mamy. Látky obsiahnuté v skoroceli zmierňujú podráždenie, brzdia zápaly a utišujú kašeľ, spevňujú pľúcne tkanivo a za čerstva majú antibakteriálne účinky.

Tipy zberu a sušenia:
1.    Na čaj sa listy skorocelu oplatia zbierať do konca augusta.
2.    Nerobte to po daždi, ani ráno po rose, ale na pravé poludnie.
3.    Listy porozkladajte na papier a sušte ich v dobre vetranej miestnosti. Trvá dlhšie, kým skutočne vyschnú.
4.    Neponáhľajte sa s ich ukladaním do nádoby, ak nebudú poriadne preschnuté, rýchlo splesnivejú.
5.    Sirup z nich je vynikajúcim liečivom na detský kašeľ, pretože nemá žiadne nežiaduce účinky.  

 

  • Materina dúška

 

Materina dúška patrí medzi jedny z najvyhľadávanejších liečivých bylín. Má svoju charakteristickú, prenikavú, lahodnú a nezameniteľnú vôňu. Je to drobná teplomilná bylinka s plazivou zdrevnatenou stonkou vysokou do 30 cm. Jej kvety sú fialovej farby. Nájdeme ju na slnečných lúkach, poliach a pastvinách. Najznámejšie použitie tejto byliny je pri liečbe dýchacích ciest. Podporuje odkašliavanie, uvoľňuje hlieny a zmierňuje suchý kašeľ. Ak chcete užívať čaj z materinej dúšky, pripomíname, že pre lepší účinok sa odporúča kombinovať čajoviny so sirupmi.

Tipy zberu a sušenia :
1.    Rímski mnísi používali túto bylinku pre jej upokojujúce účinky. Volali ju „božia bylina“. Pestovali ju v kláštorných záhradách a používali ju na tlmenie sexuálnej túžby.
2.    Vraj keď povaríme vňať dúšky v mlieku, je silnejšia ako svätená voda a odháňa všetky čary. Dúška zbieraná na sv. Jána na “deviatich medziach” pomáha proti všetkým kúzlam.

TIP : Tri v jednom
Ideálnym pomocníkom, ktorý obsahuje všetky potrebné bylinky, je Bylinný elixír Prieduškový značky Maxi Vita. Obsiahnuté bylinné extrakty skorocelu, materinej dúšky a echinacey majú pozitívny vplyv na horné dýchacie cesty a môžu prispieť k prirodzenej obranyschopnosti organizmu, najmä v období chrípok a nachladnutí. Elixír je vhodné užívať pri zápaloch horných ciest dýchacích, virózach, kašli a nachladnutí.
Bylinný elixír je navyše obohatený o vitamín C, ktorý priaznivo ovplyvňuje imunitný systém a tým i celkovú obranyschopnosť organizmu. Dostupný v obchodných reťazcoch alebo na www.vitar.sk