Sicílska caponata

Sicílska caponata

Suroviny:

  • 2 baklažány
  • soľ
  • olivový olej
  • 1 stonkový zeler
  • 1 malá cibuľa
  • 300 ml paradajkového pyré
  • 100 g zelených olív
  • hrsť kapár
  • bazalka
  • 80 ml červeného vinného octa
  • 2 PL kryštálového cukru
  • Denný chlieb Natur

Postup:

  1. Baklažán nakrájame na kocky aj so šupkou. Osolíme a necháme odpočívať 30 minút. Potom opláchneme a osušíme. Pražíme po častiach na strednom plameni v dostatočnom množstve oleja dočervena. Stonkový zeler nadrobno pokrájame a varíme v osolenej vode asi 5 min. Scedíme a dáme odkvapkať.
  2. Na panvici opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme paradajkové pyré, osolíme a povaríme asi 20 minút do zhustnutia. Vo väčšom kastróle na 4 lyžiciach oleja opražíme nakrájané olivy, kapary a scedený zeler, asi 1 minútu. Pridáme opražený baklažán, po častiach rajčinovú omáčku, bazalku a privedieme do varu. Ocot zmiešame s cukrom v pohári a prilejeme do variacej  caponaty. Jemne zamiešame, aby sa baklažán nerozvaril.
  3. Stiahneme z ohňa a až pach z octu trochu vyprchá, priklopíme a necháme vychladnúť. Podávame s plátkami Denného chleba Natur.

Zdroj foto: Penam