
Sicílska caponata
Suroviny:
- 2 baklažány
- soľ
- olivový olej
- 1 stonkový zeler
- 1 malá cibuľa
- 300 ml paradajkového pyré
- 100 g zelených olív
- hrsť kapár
- bazalka
- 80 ml červeného vinného octa
- 2 PL kryštálového cukru
- Denný chlieb Natur
Postup:
- Baklažán nakrájame na kocky aj so šupkou. Osolíme a necháme odpočívať 30 minút. Potom opláchneme a osušíme. Pražíme po častiach na strednom plameni v dostatočnom množstve oleja dočervena. Stonkový zeler nadrobno pokrájame a varíme v osolenej vode asi 5 min. Scedíme a dáme odkvapkať.
- Na panvici opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme paradajkové pyré, osolíme a povaríme asi 20 minút do zhustnutia. Vo väčšom kastróle na 4 lyžiciach oleja opražíme nakrájané olivy, kapary a scedený zeler, asi 1 minútu. Pridáme opražený baklažán, po častiach rajčinovú omáčku, bazalku a privedieme do varu. Ocot zmiešame s cukrom v pohári a prilejeme do variacej caponaty. Jemne zamiešame, aby sa baklažán nerozvaril.
- Stiahneme z ohňa a až pach z octu trochu vyprchá, priklopíme a necháme vychladnúť. Podávame s plátkami Denného chleba Natur.
Zdroj foto: Penam