
Rýchly a šťavnatý jablkový koláč
Tento šťavnatý koláč patrí k najlepším jablkovým koláčom a pripomína vôňu domova. Jablko denne! Okrem toho, že obsahuje veľa vody, vitamíny a minerály, jeho podstatnou zložkou je aj vláknina, ktorá je prospešná pre črevnú mikroflóru. Najväčší podiel antioxidantov sa nachádza v šupke. Posilňuje imunitu, srdce a znižuje krvný tlak.
Ingrediencie:
Cesto:
-
30 dkg hladkej múky
-
štipka soli
-
130 g margarínu (alebo masla)
-
50 g práškového cukru
-
1 vajce
-
1 prášok do pečiva
-
trochu vody
Plnka:
-
1 kg jabĺk
-
kryštálový alebo hnedý trstinový cukor
-
škorica
Navrch:
-
4 bielka
-
4 lyžice cukru (jeden vanilkový)
-
4 žĺtky
-
4 lyžice hrubej múky
Postup:
-
Na doske rýchlo zmieste hladkú múku s práškom do pečiva, maslom, vajcom, cukrom a štipkou soli na vláčne cesto (vodu pridajte podľa potreby).
-
Vyvaľkané cesto uložte na vymastený plech (alebo na papier na pečenie), popichajte vidličkou a posypte strúhankou alebo mletými orechmi.
-
Očistené a nastrúhané jablká rozložte na cesto, posypte kryštálovým cukrom a škoricou.
-
Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor, žĺtky a múku. Cesto vylejte na jablká a koláč pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 40 minút.
-
Po upečení ešte na plechu nakrájajte a posypte práškovým cukrom.
Zdroj foto: Freepik