Rýchly a šťavnatý jablkový koláč

Rýchly a šťavnatý jablkový koláč

Tento šťavnatý koláč patrí k najlepším jablkovým koláčom a pripomína vôňu domova. Jablko denne! Okrem toho, že obsahuje veľa vody, vitamíny a minerály, jeho podstatnou zložkou je aj vláknina, ktorá je prospešná pre črevnú mikroflóru. Najväčší podiel antioxidantov sa nachádza v šupke. Posilňuje imunitu, srdce a znižuje krvný tlak.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 30 dkg hladkej múky

  • štipka soli

  • 130 g margarínu (alebo masla)

  • 50 g práškového cukru

  • 1 vajce

  • 1 prášok do pečiva

  • trochu vody​

Plnka:

  • 1 kg jabĺk

  • kryštálový alebo hnedý trstinový cukor

  • škorica

Navrch:

  • 4 bielka

  • 4 lyžice cukru (jeden vanilkový)

  • 4 žĺtky

  • 4 lyžice hrubej múky​

Postup:

  1. Na doske rýchlo zmieste hladkú múku s práškom do pečiva, maslom, vajcom, cukrom a štipkou soli na vláčne cesto (vodu pridajte podľa potreby).

  2. Vyvaľkané cesto uložte na vymastený plech (alebo na papier na pečenie), popichajte vidličkou a posypte strúhankou alebo mletými orechmi.

  3. Očistené a nastrúhané jablká rozložte na cesto, posypte kryštálovým cukrom a škoricou.

  4. Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor, žĺtky a múku. Cesto vylejte na jablká a koláč pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 40 minút.

  5. Po upečení ešte na plechu nakrájajte a posypte práškovým cukrom.​

Zdroj foto: Freepik