Ryby prospievajú zdraviu

Ryby prospievajú zdraviu

Podľa odporúčaní odborníkov by sme mali jesť ryby minimálne dvakrát do týždňa. Ak sa budete tohto pravidla držať, môžete sa vyhnúť viacerým ochoreniam.

Ryby sú bohaté na výživné látky, ale pozor na ortuť
Ryby obsahujú množstvo dôležitých látok. Nenasýtené omega-3 mastné kyseliny sa podieľajú na znížení hladiny cholesterolu v krvi a celkovo posilňujú obranyschopnosť organizmu. Viaceré vedecké výskumy preukázali, že pomáhajú bojovať aj s vysokým krvným tlakom a Alzheimerovou chorobou. Je tiež dokázané, že majú schopnosť stimulovať produkciu serotonínu, ktorý ovplyvňuje náladu. V prípade, že trpíte depresiou alebo zlou náladou, pravidelná konzumácia rýb rozhodne nebude na škodu.

V rybách sú zastúpené aj viaceré vitamíny (A, D), selén, zinok a, samozrejme, bielkoviny. Ak sa ryby konzumujú v dostatočnom množstve, môžu zabrániť vzniku astmy, chorôb očí, kardiovaskulárnych či zápalových ochorení, cukrovky.
V prípade, že sa rozhodnete jesť hlavne morské ryby, treba sa vyhnúť tým, ktoré obsahujú vyššiu koncentráciu ortuti. Spravidla sú to veľké ryby. Tým, že žijú dlhšie, majú v sebe aj viac ortuti (žralok). Naopak, najnižším obsahom ortuti disponujú napríklad makrela, ostriež, losos, sardinky, pstruh a podobne. Opatrné v tomto smere by mali byť najmä tehotné ženy a deti.

Dôležitá je správna príprava
Ryby obsahujú množstvo výživných látok. Hodnotnou súčasťou jedálneho lístka však budú len vtedy, ak ich aj správne pripravíte. Za najvhodnejšie spôsoby úpravy rýb sa považujú: príprava v pare, grilovanie alebo pečenie. Najzdravšia je príprava v pare. Ak sa rozhodnete pre pečenie, na dochutenie využite bylinky alebo citrónovú šťavu. Menej zdravé je vyprážanie. Ak predsa len neviete odolať, nepoužívajte na tento účel panenské oleje. Stavte radšej na bravčové sadlo, ktoré lepšie odoláva vysokým teplotám a netvorí sa v ňom tak veľa karcinogénnych látok ako v prípade niektorých olejov.

Poznáte rybí olej?
Ak predsa len máte problém s pravidelnou konzumáciou rýb, môžete ju vykompenzovať užívaním rybieho oleja, a to hlavne v prípade, že vášmu organizmu chýbajú nenasýtené mastné kyseliny.

-m-