Rambután – zdravá a prospešná pochúťka

Rambután – zdravá a prospešná pochúťka

Rambután je exotické ovocie, ktoré patrí do rovnakej čeľade ako liči, ktoré je u nás známejšie. Keď sa najbližšie s týmto ovocím stretnete, určite ho vyskúšajte. Skvelo chutí a obsahuje prospešné látky.

Prvý dojem z tohto ovocia môže byť zvláštny, pretože je tak trochu „chlpaté“. Keď sa však prebojujete k šťavnatej dužine, názor zmeníte.

Rambután a obsah živín

Ak si na tanier naservírujete toto ovocie, doplníte do tela predovšetkým vysokú dávku vitamínu C. Sto gramov pokryje viac ako 60 % odporúčanej dennej dávky (ODD) tohto vitamínu. Zastúpené sú aj vitamíny zo skupiny B, konkrétne B1, B2 a B3. Sto gramov ďalej poskytne organizmu cca 9 % ODD medi, 10 % mangánu a 5 % draslíka. V malých množstvách je  zastúpené aj železo, horčík, fosfor a zinok. To znamená, že toto ovocie je príjemným osviežením a zdravým spestrením jedálneho lístka.

V hlavnej úlohe vitamín C

Rambután disponuje bohatstvom v podobe vitamínu C. Aké sú jeho funkcie? V prvom rade je významným antioxidantom, ktorý chráni telo pred oxidačným stresom. Samozrejme, céčko významne posilňuje činnosť imunitného systému a tiež podporuje tvorbu kolagénu a elastínu, ktoré sú zodpovedné za krásnu a mladistvú pokožku. Okrem toho vitamín C napomáha správnemu vstrebávaniu ďalších živín a má aj mnoho ďalších významných funkcií.

Držíte diétu? Pozor na nedostatok medi

Ak práve držíte diétu alebo sa nevyvážene stravujete, vo vašom tele môže chýbať meď. Jej deficit sa prejavuje napríklad anémiou, spomaleným hojením rán, vypadávaním vlasov, zníženou imunitou, kôrnatením tepien atď. Meď môžete do tela doplniť aj konzumáciou šťavnatého rambutánu.

Rambután je vhodný aj pri anémii

Hoci toto ovocie neobsahuje vysoké množstvo železa, obsahuje vitamín C, ktorý podporuje jeho vstrebávanie. Navyše prevenciou anémie je aj zastúpená meď a mangán.

Vhodne zasýti

Vláknina v tomto ovocí má dobrú sýtiacu schopnosť a obsahuje značné množstvo vody. Hlad pomáha eliminovať zastúpená vláknina, ktorej obsah je cca 2 g na 100 g.

Kde rambután zohnať a ako ho konzumovať?

Kvalitné sušené plody rambutánu zoženiete aj v špecializovaných obchodoch u nás. Dbajte na to, aby boli v bio kvalite, teda bez pridaných konzervačných látok. Dajte pozor aj na spôsob spracovania, pretože pri nešetrnom spracovaní sa môže výživová hodnota značne znížiť. Sušené plody potom môžete konzumovať ako datle či hrozienka, pridať ich do dezertov či smoothie.

-w-