Puškvorec obyčajný – poklad nielen pre trávenie

Puškvorec obyčajný – poklad nielen pre trávenie

Puškvorec obyčajný je stvorený na podporu trávenia, prospeje ľuďom s problematickým žlčníkom a navyše aj upokojuje.

Odkiaľ sa tu vzal?
U nás sa liečivé bylinky využívajú pomerne dosť, no nie všetkým je puškvorec obyčajný známy. Možno preto, že pochádza z Číny a Indie, ale pestuje sa aj u nás. Avšak vo voľnej prírode by ste ho hľadali márne.

  • Je skvelý pomocník pri trávení

Koreň puškvorca obyčajného zakúpite v lekárni. Verte, či nie, oplatí sa ho mať doma hlavne vtedy, keď vás často trápia tráviace problémy. Má schopnosť stimulovať tvorbu žlče i žalúdočných štiav. Odporúča sa i pre tých, ktorí majú problém s nechutenstvom. Okrem toho má dobré upokojujúce účinky. Ak ste často v strese, zíde sa vám.

  • Pomôže pri problémoch v ústnej dutine

Máte často problém s krvácajúcimi ďasnami či zápalmi v ústach? Kloktajte niekoľkokrát denne výluh z puškvorca obyčajného, uľaví sa vám.

  • Mali by ho mať doma aj fajčiari

Chceli by ste prestať fajčiť, ale nedarí sa vám? Skúste využiť starý trik – žuť koreň puškvorca.

  • Je aj pre tých, ktorí chudnú

Pri užívaní puškvorca si treba dať pozor na dávkovanie, teda ho v žiadnom prípade neprekračovať. Takisto je možné užívať ho maximálne 2 – 3 týždne, potom si treba dopriať 3-týždňovú prestávku. Ak to dodržíte, môžete ho bez problémov využívať aj pri chudnutí, pretože má schopnosť podporovať metabolizmus.

  • Zvonku sa hodí na rany

Puškvorec má aj dezinfekčné účinky, preto sa ho nemusíte báť používať zvonku, napríklad na rany, ktoré sa zle hoja.

  • Puškvorec sa pripravuje ako macerát

Macerát pripravíte nasledovne – do 2,5 dcl studenej vody dajte čajovú lyžičku koreňa tejto bylinky a nechajte 8 hodín odstáť. Následne zohrejte, zamiešajte a doprajte si jeden dúšok vždy, keď sa najete. Pozor, denne by ste si nemali dať viac ako šesť dúškov. Myslite na to, že puškvorec je iný v tom, že sa nikdy nezalieva vriacou vodou ako bežné bylinky.

  • K dispozícii je aj olej z puškvorca

V špecializovaných obchodoch nájdete aj silice z tejto rastliny. Vždy si však preverte kvalitu a dôsledne dodržiavajte dávkovanie, ktoré predpisuje výrobca.

-w-