Prichádza náhle, bez varovania: Tetánia útočí na psychiku, nedovoľte, aby vás zničila

Moderná doba je zaujímavé miesto. Je plné cieľov, odhodlania, obety, strachu a hlavne stresu, ktorý je príčinou mnohých zdravotných problémov. Jedným z nich je aj tetanický syndróm.

Rýchla doba udáva aj rýchle tempo. Ľudia, najmä v produktívnom veku, sú niekoľkokrát denne vystavení nepríjemným situáciám, ktoré pôsobia stresujúco. O nepriaznivých účinkoch stresu na kardiovaskulárny a nervový systém sa vie už dlho. Posledné dva roky však rapídne zmenili fungovanie spoločnosti, ktorá sa na chvíľku zastavila. Znížené tempo síce prinieslo miernu úľavu, no vytvorilo aj novú vlnu stresu, ktorá sa tentokrát opierala o základnú myšlienku prežitia. Vytvorenie novej vlny išlo ruka v ruke s nárastom počtu diagnóz tetanického syndrómu.

Tetánia, nie tetanus

Už pri vyslovení pojmu tetanický syndróm si väčšina tento pojem nesprávne spojí s tetanom. Tetanus je choroba, ktorú spôsobuje baktéria Clostridium tetani. Nachádza sa väčšinou v pôde, do ktorej sa dostane prostredníctvom zvieracích výkalov. Do tela najčastejšie preniká cez ranu. Najčastejšie ide o zranenie znečisteným predmetom. Symptómy sa najskôr prejavia za 4 – 14 dní. Tetanus má niektoré znaky podobné s tetániou. Medzi ich spoločné prejavy patria bolestivé kŕče. Podobnosť tu však končí. Neliečený tetanus sa môže končiť smrťou, čo však pri tetánii alebo tetanickom syndróme nehrozí.

Podobné názvy majú teda zásadnú odlišnosť. Tetánia nie je choroba. Jedná sa o klinický prejav nervovo-svalovej dráždivosti, ktorý nemá s baktériami a vírusmi nič spoločné. Je to syndróm, ktorý sa prejavil v tele. Kľúčovú úlohu v prejave syndrómu zohráva duševné zdravie. Práve k zníženému duševnému zdraviu sa často pridáva zlá životospráva a zanedbanie pitného režimu. Telo tak nie je dostatočne obohacované o dôležité minerály a látky, ktoré sú nutné pre plynulý priebeh biologických procesov.

Hlavnú príčinu tetánie však musíme hľadať v krvi. Vedie k nej zmena koncentrácie horčíka a vápnika v tele, čo následne spôsobuje nervovo-svalové problémy. Pre pacientov s podozrením na tetániu sa diagnóza potvrdí alebo vyvráti biochemickým vyšetrením krvi. Stres v prejave syndrómu zohráva kľúčovú úlohu, predovšetkým vo forme psychického úpadku. Delíme ho na dlhodobý a akútny. Pod pojmom akútny stres chápeme vystavenie sa rýchlej a intenzívnej stresovej situácii. Takých môžu byť denne desiatky, predovšetkým v pracovnom prostredí. Organizmus pod tlakom doslova vypadáva z rovnováhy.

Zdroj: pixabay.com

Ľahšie aj ťažšie

Tetániu poznáme hlavne vďaka jej vonkajším znakom, nakoľko spôsobuje viaceré problémy spojené so svalstvom. Delíme ju na latentnú a manifestnú. Latentná (skrytá) forma má nešpecifické príznaky, ktoré môžu patriť aj inému ochoreniu. Ide hlavne o tŕpnutie končatín, prstov a tvárovej oblasti. Medzi ďalšie prejavy patrí aj tuhnutie svalov, zášklby mimického svalstva a kŕče.  Problém nastáva, keď symptómy prerastajú do záchvatov, ktoré sú znakom druhej, vážnejšej formy.

Manifestná forma sa prejavuje náhlymi, nevyspytateľnými záchvatmi. Nastupujú bolestivé zohnutia prstov rúk aj nôh, napätie svalov, brnenie jazyka, pier, búšenie srdca, spojené s lapaním po dychu. Záchvat prichádza náhle, bez varovania a môže trvať aj niekoľko hodín.  Keďže ide o symptóm neurologického charakteru, útočí aj na psychiku. Záchvaty sú často sprevádzané pocitmi strachu, úzkosti, či vyčerpania. Občasne môže dôjsť aj k panickému ataku. Pacient nemusí byť schopný poriadne dýchať, čo neskôr vedie k strate vedomia.

Diagnóza a liečba

Zaujímavosťou je, že syndróm postihuje väčšinou ľudí v produktívnom veku od 20 -40 rokov. Diagnostika nie je jednoduchá. Potrebné je vylúčiť možnosť vážneho ochorenia, ktoré vôbec nemusí súvisieť so syndrómom. Až tak sa nakoniec pacient dostane do rúk neurológa. Ten využíva na diagnostiku viaceré metódy. Efektívne sa dá zistiť zo spomínaného biochemického rozboru krvi. Dobrou voľbou je aj praktické vyšetrenie, ktoré odhalí tzv. Chvostekov príznak. Lekár klepne reflexným kladivkom pacientovi pred uchom. Pohyb hornej pery, prípadne kútika nosného krídla signalizuje potvrdenie syndrómu. Rovnako účinná je diagnóza cez ramennú manžetu tonometra, viac známeho ako tlakomer. U väčšiny pacientov sa objaví nepríjemné zakrivenie ruky, nazývané aj ako pôrodnícka ruka.

Možnou príčinou sú prehnane vysoké nároky mladej generácie. Nedosiahnuteľné ciele, úpadok do depresií, aj spomenuté problémy so životosprávou. Všetky tieto faktory len zvyšujú stresové hodnoty v živote jednotlivca. Častejšie sú tetániou zasiahnuté ženy, no počet mužských pacientov stále pribúda.  

Jednoznačná systematická liečba bohužiaľ neexistuje. Dôležitá je psychická aj fyzická kondícia, v ktorej sa pacient nachádza. Spolupráca s lekárom je kľúčová. Dôležité je pochopiť, že nepríjemné tetanické kŕče nie sú smrteľné. Prvým krokom k liečbe je zbavenie sa strachu, nasledované odbremenením sa od stresu. 

Na liečbu sa používajú preparáty s obsahom vápnika, horčíka a ďalších chýbajúcich minerálov. Pomoc poskytujú aj lieky proti úzkosti, či depresií. Základným kameňom správnej liečby je vyrovnané psychické zdravie a vyvážená strava s obsahom potrebných živín. Preto je nutné udržiavať ako fyzické, tak aj psychické zdravie. Rovnako netreba zabúdať, že všetky problémy sú riešiteľné. Stačí len ubrať tempo a na chvíľku sa zastaviť.

TIP z lekárne:
Novinka, aká tu doteraz nebola Na Slovensku máme nový liek na úzkosť, prvé voľno predajné anxiolytikum. Pred jeho užívaním nie je nutné sa poradiť s psychiatrom, keďže je v lekárni dostupný bez lekárskeho predpisu. Nejde o výživový doplnok, ale regulárny liek, uznaný Európskou liekovou agentúrou (EMA), s preukázanou klinickou účinnosťou pri úzkostných stavoch. Je možné ho užívať dlhodobo, nebola zaznamená tendencia k rozvoju závislosti. A to je nesmierne dôležité – nový voľno predajný liek na liečbu úzkostných stavov je bez rizika, že sa človek na ňom stane závislým.

Navyše neuspáva, neutlmuje. Ďalšou veľkou výhodou je, že sa svojím mechanizmom pôsobenia „nebije“ s inými liečivami, teda nehrozia tzv. interakcie (či už s liekmi na psychiku, alebo napr. na vysoký tlak). Vzhľadom na svoj bezpečnostný profil nie je viazaný na lekársky predpis. Pre mnohých ľudí je prijateľnejšie aj to, že ide o rastlinné liečivo s obsahom levanduľovej silice. Ak sa vám po 14-tich dňoch jeho kontinuálneho užívania vôbec neuľaví, zvážte návštevu odborníka.

Zdroj: pexels.com

Jeseň bez úzkosti? Dá sa to!

S príchodom sychravých a upršaných dní stúpa výskyt depresií a úzkostných stavov. Ak vám dotieravé myšlienky bránia v bežnom živote, trpíte poruchami spánku a neviete sa so svojimi trúchlivými náladami vysporiadať, čítajte!
Nemusíte automaticky siahnuť po chemických liekoch, skúste sa pri riešení svojho problému vydať prírodnou cestou. Nový rastlinný liek Lavekan je prvé voľno predajné anxiolytikum, teda preparát na liečbu úzkostných stavov. Na rozdiel od syntetických liekov na predpis vám na ceste k vnútornému pokoju pomôže prírodnou cestou. Obsahuje esenciálny olej z levandule lekárskej a hlavnou zložkou je linalool.

Kedy sa odporúča siahnuť po rastlinnom prípravku?

Keď vám pocity úzkosti bránia v dosiahnutí vnútorného pokoja a rovnováhy. Keď pre obavy z na pohľad nezvládnuteľných situácií prežívate silné pocity strachu a podpisuje sa to aj na vašich problémoch so spánkom.
O užívaní lieku sa poraďte s lekárom alebo s lekárnikom a starostlivo si prečítajte pribalenú písomnú informáciu. Nový liek Lavekan na liečbu dočasných úzkostných stavov je bezpečný a nemôžete si naň vypestovať závislosť.

Bezpečná cesta zo stavov úzkosti

Nový rastlinný liek Lavekan je prvé voľno predajné anxiolytikum, teda preparát na liečbu úzkostných stavov. Na rozdiel od syntetických liekov na predpis vám na ceste k vnútornému pokoju pomôže prírodnou cestou. Obsahuje esenciálny olej z levandule lekárskej a hlavnou zložkou je linalool. Účinné látky sú prírodného pôvodu, Lavekan je nenávykový a voľne dostupný v lekárňach. Môžu ho užívať dospelí a stačí iba 1 kapsula denne.