Pohánka s bryndzou, špenátom a orechmi
Ingrediencie:
- 
	
200 g pohánky
 - 
	
150 g bryndze (lepšia bude z farmy alebo čerstvá, aby mala plnú chuť)
 - 
	
1 väčšia cibuľa (ak chceš ešte výraznejšiu chuť, môžeš použiť šalotku)
 - 
	
2 strúčiky cesnaku (najlepšie čerstvého, pre silnejšiu arómu)
 - 
	
1 lyžica masla (alebo olivového oleja, ak chceš zdravší variant)
 - 
	
1 šálka zeleninového vývaru (pre lepšiu chuť a jemnosť pohánky)
 - 
	
50 g čerstvého špenátu alebo rukoly (môžeš pridať aj rukolu na konci pre jemnú pikantnosť)
 - 
	
1 lyžička čerstvo nastrúhaného muškátového orieška (to dodá zaujímavú hĺbku chuti)
 - 
	
soľ a čierne korenie podľa chuti
 - 
	
1 lyžica citrónovej šťavy (na osvieženie)
 - 
	
1 lyžica medu alebo javorového sirupu (na jemnú sladkosť)
 - 
	
2-3 lyžice orechov (vlašské, lieskové, alebo vlašské) – nahradia krehkosť a prinesú chrumkavosť
 
Postup:
- 
	
Príprava pohánky:
- 
		
Pohánku prepláchni pod studenou vodou a daj variť do osolenej vody. Keď začne variť, zníž teplotu a nechaj ju pomaly povariť asi 10-15 minút, kým sa všetka voda nevstrebe. Ak chceš ešte lepšiu chuť, použij vývar namiesto obyčajnej vody. Pohánka by mala byť jemná, ale nie rozvarená.
 
 - 
		
 - 
	
Cibuľa a cesnak:
- 
		
Na panvici rozohrej maslo (alebo olivový olej) a pridaj nakrájanú cibuľu. Orestuj ju do zlatista, aby bola sladká a jemná.
 - 
		
Pridaj pretlačený cesnak a nechaj ho ešte krátko orestovať, kým nezačne krásne voňať.
 
 - 
		
 - 
	
Varenie pohánky so zeleninovým vývarom:
- 
		
Keď je pohánka uvarená, pridaj ju k opečenej cibuľke a cesnaku. Miešaj, aby sa ingrediencie pekne spojili. Prilej vývar, aby bola pohánka šťavnatejšia a bohatšia na chuť.
 - 
		
Doplň muškátovým orieškom, soľou a korením podľa chuti.
 
 - 
		
 - 
	
Bryndza a špenát:
- 
		
Keď sa všetko pekne prepojí, pridaj bryndzu a nechaj ju roztopiť, aby sa spojila so zmesou pohánky.
 - 
		
Na záver vmiešaj čerstvý špenát (alebo rukolu), ktorý sa v teple jemne zvädne, ale zachová si svoju čerstvosť a farbu.
 
 - 
		
 - 
	
Finálna úprava:
- 
		
Dochutíme trochou citrónovej šťavy a medu alebo javorového sirupu, aby sme vytvorili krásnu rovnováhu medzi slanosťou bryndze a jemnou sladkosťou.
 - 
		
Následne posypeme nasekanými orechami, ktoré dodajú jedlu extra chrumkavosť a bohatšiu textúru.
 
 - 
		
 - 
	
Podávanie:
- 
		
Hotovú pohánku podávame ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k grilovanému mäsu, najlepšie k jahňacine alebo k slanému syru. Môžeš pridať ešte trošku čerstvých byliniek na vrch (napr. tymián alebo petržlen), aby bol pokrm ešte krajší a voňavejší.
 
 - 
		
 
Tento recept získa nový rozmer s tými sladkými a orieškovými tónmi, a zároveň si zachová svoju pôvodnú jednoduchosť.
Zdroj foto: Freepik