Placky a lokše

Palacinky, placky a lokše patria k sebe, ako rodní bratia. Majú rovnaký tvar, rovnaký postup pri tepelnej úprave, iba cesto sa trocha líši. Čo ale urobíme s plackou? Naplníme ju, alebo zjeme iba tak, mastenú? O tomto by sme sa mohli dnes pobaviť.

 

Placky patria povedľa kaší k najstarším formám prípravy potravín. Nevedno, či si to všetci uvedomujú, ale chlieb bol pôvodne tiež iba placka a v mnohých častiach sveta ňou táto základná ľudská potravina aj ostala.
Veľmi zjednodušene sa dá povedať, že placka je kaša, ktorú sme rozpľasli na čosi horúce. Po upečení z jednej strany sme to obrátili a teraz už vedome opiekli aj na druhej strane. Tak dajako si náš prapraprapredok urobil prvú placku. Stačil mu na to dobre rozohriaty kameň v ohnisku.
Placky aj dnes pripravujeme starým osvedčeným spôsobom. Je tu ale malý rozdiel. Pokiaľ kedysi slúžil na prípravu placiek a lokšov rozpálený kameň, neskôr kovová platňa na sporáku, dnes nám na tento účel poslúži teflonová panvica alebo plech v rúre.
Mnohé postupy sa môžu využiť aj pri plackách a lokšiach. Zaujímavé je talianske riešenie. Palacinky, lokše alebo placky naplníme mletým mäsom  s korením, zvinuté kladieme vedľa seba na vymastený plech, všetko polejeme kečupom, kyslou smotanou, husto posypeme strúhaným syrom a takto dáme zapiecť. Ak to vyjde, máme talianske canelone.
Ak tento postup uplatníme nasladko iba pri palacinkách, naplníme ich tvarohom, či lekvárom a zvinuté znova na plechu uložíme vedľa seba, prelejeme sladkou smotanou s trochou múky a hrozienkami, navrch postrúhame čokoládu a dáme to všetko na chvíľu zapiecť, máme švajčiarske palacinky na plechu. Nedá pri tejto príležitosti nespomenúť noblesnú americkú flambovanú palacinkovú tortu. Je to také palacinkové huncútstvo. Stačí ak na seba navrstvíme palacinky a medzi ne kladieme rôzne dobroty. Lekvár, tvaroh s cukrom a hrozienkami, kondenzované či čerstvé ovocie. Keď vypotrebujeme všetko cesto, polejeme tortu napríklad čokoládovou polevou.
Ešte na tanier dookola vylejeme gruzínsky koňak, zapálime a necháme vyhorieť. Cukor, ktorým sme na záver tortu posypali, sa tak čiastočne karamelizuje a máme malý palacinkový zázrak.
Palacinky môžeme plniť čímkoľvek, od rôznych sladkých pochúťok, krémov, pudingov, cez ovocie (čerstvé, konzervované), môžeme ich potierať džemom a medom, tvarohom.
Placky a lokše samozrejme pripravujeme na slano. Placky a lokše môžeme naplniť rôznymi paštétami, nátierkami (od pečeňovej po slanú tvarohovú, cesnakovú). Môže- me do nich zabaliť mleté mäso aj posekanú a uškvarenú klobásu s cibuľkou, rybári môžu baliť do placiek a lokší údené rybie mäso. Nesmieme zabudnúť ani na hydinu. Sekané vyprážané hydinové droby sa hodia možno viac, ako samotné hydinové mäso.
Takmer by sme zabudli na jednu svadobnú úpravu palaciniek: zakrútené s plátkami šunky a vrch ozdobený chrenovou šľahačkou. Šľahačku s chrenom môžeme pri tejto úprave nechať vo vnútri zvinutej šunky.
Môžeme čarovať, koľko len chceme. S lokšami, palacinkami aj plackami. Teraz sa už isto nedivíte, prečo sme pomiešali palacinky s plackami. Jednoducho majú viac spoločného, než si na prvý pohľad ktokoľvek všimne. Stačí poznať základný recept a získať trochu skúseností. Komu sa palacinky nepodaria, nič sa nestane. Nenazveme ich palacinkami, ale trhancami.


DOLNIACKA KAPSA
Lokše: 1 kg varených zemiakov v šupke, 400 g hladkej múky, soľ, masť (kačacia, husacia).
Plnka: 500 g mäsa (bravčového, teľacieho), 1 lyžička mletej červenej papriky, 2 lyžice masti, 1 lyžica rajčinového pretlaku, 80 g cibule, 2 lyžice kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie.

Nadrobno pokrájanú cibuľu udusíme na masti. Pridáme papriku, pokrájané mäso, osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a dusíme. K polomäkkému mäsu pridáme rajčinový pretlak a dodusíme. Mäso vyberieme, pomelieme a spojíme so šťavou a so smotanou.
Cesto z ošúpaných, za tepla strúhaných zemiakov, s múkou a soľou sformujeme do valca a pokrájame na kolieska. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenké placky a pečieme na teflonovej panvici. Naplní- me ich mäsovou plnkou a zvinieme. Obalíme v strúhanke a vypražíme.
/švan/