Sviatok gurmánov

Generácie svetových velikánov venovali čas a schopnosti dosiahnuť súlad medzi ľuďmi. Nemálo pokusov sa skončilo krachom, no ani jeden, ak jeho prostriedkom bolo jedlo a spoločný stôl.
Každý gurmán uznáva, že špička uspokojovania chuťových pohárikov patrí aj francúzskej kuchyni. Kohút na červenom víne po burgundsky je vždy lahôdka. Trik je v marinovaní, keď mäso naložíme do zmesi zeleniny, tymianu, bobkového listu, rajčinového pretlaku, mletého korenia a vína na celý deň.
Berlínska suchá klobása je údená do čierna, črievka sú napĺňané hovädzím aj bravčovým mäsom voňajúcim po klinčekoch. Bavorské zemiaky sa podávajú     zmiešané spolu tvarohom, jogurtom, nasekanými mandľami, jemne nakrájanou cibuľou a mierne štipľavé.
Pomenovaniu nákyp dali Angličania vo svojej kuchyni úplne iný obsah. Opražené hovädzie mäso s obličkami varia v bujóne s cibuľou, potom vkladajú do misiek s prekladaným cestom a pečú 20 minút pri vysokej teplote. Jedna z podôb využitia lístkového cesta je chorvátska gibanica, je to však slané jedlo, pretože medzi vrstvami cesta je syr alebo tvaroh, špenát a cesnak na vrchu vyšľahané bielka.
Švédi si radi pochutia na roštenkách z daniela. Pripravujú sa podobne ako z     hovädzieho mäsa, špecialitou je, že sa podávajú spolu so sardelovými očkami.
Nóri si na hrianky pripravujú špeciálnu syrovú roládu. Trubičky anglickej slaniny pečú spolu s ementálom. Syrom napĺňajú bravčové mäso aj v českej kuchyni, využívajú na to hermelín a kúsky šunky. Podáva sa zeleninovou ryžou a šalátom.
Nie každý má na stole stehno z medveďa na ruský spôsob. Mäso zo stehna marinujú aj v borievke, hubách a víne celý deň. ri dusení sa podlieva vínom a chutí so zemiakovými kroketami. Ukrajinci majú v zásobe stovky receptov na slávnu po- lievku východných Slovanov boršč, základom je vždy dostatok červenej repy.
Príjemným spestrením stolovania je Kalifornský ovocný šalát, keď vychladené ovocie polejeme vyšľahaným syrom a posypeme mandľami a orieškami. Španielske Kaspačo využíva na miešanie zeleniny mixér. Zídu sa v ňom rajčiny, uhorka, cesnak, vňať koriandru, zelená paprika, cibuľa, vinný ocot, tabasco a kurací vývar.
Lahodné slovenské šišky je umenie pripraviť, záleží na vypracovaní cesta, ktoré nesmie byť ani husté ani riedke. Z dobre vykysnutej masy vykrajujeme kolieska a vyprážame ich ponorené do tuku. Dobre do zlatista upečené musia plávať hore.
Svet pozná tisícky variácií toho istého pokrmu, skoro každý národ, alebo jednotlivec, mu však dáva rôzne meno. Pripravené s fortieľom a podávané s láskou chutí však každému rovnako vynikajúco. 
/tasr/