Bábovka

Bábovka. Vyslovte si to slovo a v hlave vám nabehne vôňa nedeľňajšieho rána, detstvo, kuchárske umenie vašej starej mamy. Možno si predstavíte bábovkovú formu kyprých tvarov, formu starú, medenú, voňajúcu príjemnou kombináciou stariny a vanilky.  A možno má pre vás bábovka celkom iný špecifický význam. Mne bude bábovka navždy pripomínať rodičov.

 

Ktorá bábovka je tá pravá? Kysnutá alebo trená (piškótová)? Ktorá z nich je lepšia? V priebehu niekoľkých dní sa u nás každý deň piekla iná bábovka. Otec piekol trené, mama kysnuté, denne experimentovali a vylepšovali recepty, kuchtili a bojovali o prvenstvo.
Každá poriadna súťaž však musí mať aj porotu. A ideálnou porotou sme boli my dve so sestrou. Spočiatku to bola celkom zábava, ale keď vás dva týždne každý deň naháňajú po byte s bábovkou a nútia vás jesť ju, to už idú na bok všetky žarty. Nepamätám sa, kto vyhral, ale asi sme to boli my so sestrou, lebo sme už nemuseli jesť žiadne bábovky. Odvtedy sa rodina obmedzila len na jednu bábovku do roka a tú piekla vždy babička. Bola kakaová alebo škoricová a jedla sa ráno na Prvý sviatok vianočný. Posledných pár rokov však už nepečieme ani tú.
Možno je to idealistická predstava, ale mám pocit, že okolo každej bábovky sa pevnejšie zomkne kruh, spojí rodinu alebo priateľov zase dohromady, dá im pevný bod, o ktorý sa smelo môžu oprieť. Možno už začínam blúzniť z vidiny bohato pocukrovanej bábovky, ale vidí sa mi, že keby sa pieklo viac bábo- viek, bol by svet krajší a zmysluplnejší, vzťahy medzi ľuďmi teplejšie a plnšie, tráva zelenšia a nebo o niečo viac modré. Nech nie je rodiny bez bábovkovej formy! Aspoň raz do roka si upečte bábovku a uvidíte, aké divy to spraví.


Bábovka piškótová
4-5 vajec
200 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 dl oleja
1 dl studenej vody
200 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
2 lyžice kakaa

Žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom a vodou vyšľaháme           v mixéri. Postupne prilievame olej. Pomaly striedavo pridávame sneh z bielkov a múku s práškom do pečiva. Dve tretiny cesta vylejeme do vymastenej, jemnou strúhankou vysypanej formy, do zvyšku pridáme kakao a tiež vlejeme do formy.
Rúru predhrejeme na 200°C. Bábovku pečieme pri 150-180°C 45-50 minút.


Bábovka kysnutá
450 g hladkej múky
80 g cukru
vanilkový cukor
trochu soli
trochu strúhanej citrónovej kôry
30 g droždia
1/4 l vody alebo mlieka
3 žĺtky
120g oleja alebo rozpusteného masla

Plnka:
škorica, cukor, hrozienka, strúhané mandle alebo orechy, rozpustené maslo alebo kakao, kryštálový cukor, hrozienka, prípadne nasekané mandle, rozpustené maslo
Do misy dáme múku, cukor, soľ, vanilkový cukor a trochu strúhanej citrónovej kôry. Pripravíme si kvások z droždia, trochy cukru a vlažnej vody (mlieka). Vo zvyšku vody (mlieka) dobre rozmiešame tri žĺtky. Vykysnutý kvások pridáme do misy k múke, prilejeme žĺtky s vodou (mliekom) a olej alebo rozpustené maslo.
Vypracujeme redšie cesto a necháme kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, posypeme škoricou, trochou cukru, hrozien-kami a nastrúhanými mandľami/orechmi, po- kvapkáme rozpusteným maslom, zavinieme a vložíme do pripravenej bábovkovej formy, dobre vymastenej maslom a vysypanej strúhankou.
Necháme ešte asi polhodinu kysnúť. Pečieme v mierne vyhriatej rúre 45 minút až hodinu. Vychladnutú bábovku vyklopíme a posypeme cukrom.
Kakaová verzia: Rozvaľkané cesto potrieme tukom, riadne posypeme kakaom, kryštá-lovým cukrom, hrozienkami, prípadne nasekanými mandľami, zavinieme. Ďalší postup je rovnaký ako pri škoricovom variante.


Bábovka rýchla
3 Zlaté klasy
1 pohár práškového cukru
3/4 pohára oleja
4 vajcia
1 vanilkový cukor
1/2 prášku do pečiva

Suroviny zmiešame a vylejeme do vymastenej a jemnou strúhankou vysypanej formy. Rúru predhrejeme na 200°C. Pečieme pri 180°C asi 45 minút.
Bábovka s prekvapením
Pri pečení do bábovkového cesta pridajte nejaký drobný predmet (dobre umytá drobná minca alebo malá hračka, ktorá sa pri pečení neroztaví). Kto ju nájde vo svojom kúsku bábov- ky, splní sa mu jeho želanie, prípadne bude nasledujúci rok mimoriadne úspešný a šťastný. Aby to ostatných nemrzelo, môžete do bábovky podobných predmetov vložiť viac, aby aj šancí na úspech bolo viac. Posedenie pri bábovke sa tak stane niečím jedinečným.
Soňa B. Karvayová, inZine