Perníková chalúpka Janka a Marienky
Náročnosť: stredne náročné
Čas prípravy: asi 100 minút
Čas pečenia: asi 10 minút
Vystačí na: 1 chalúpku
Prísady:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 1 balíček Kypriaceho prášku do perníka Dr. Oetker
- 1 PL Holandského kakaa Dr. Oetker
- 1 PL Perníkového korenia Dr. Oetker
- 1 balíček Finesse Citrónovej kôry Dr. Oetker
- 140 g práškového cukru
- 1 vajce
- 120 g zmäknutého masla
- 3 PL tekutého medu
- 1 – 2 PL mlieka
Na potretie:
- 1 bielok
Na zlepenie a ozdobenie:
- 2 balenia Zdobiacej polevy bielej Dr. Oetker
- Tubičky biele Dr. Oetker
- Snehové vločky Dr. Oetker
Okrem toho potrebujeme:
- 2 plechy na pečenie
- potravinársku fóliu
Príprava:
1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, kakaom, korením, kôrou a cukrom. Pridáme vajce, maslo, med a mlieko a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na 2 hodiny do chladničky.
2. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát hrubý 0,5 cm a ostrým nožom povykrajujeme časti chalúpky. Na strechu vykrojíme 2 obdĺžniky s rozmermi 13 × 11 cm, 2 bočné strany s rozmermi 10 × 7 cm, čelný a zadný štít s rozmermi 10,5 × 7 × 9,5 cm. Do čelného štítu vykrojíme okná a dvere. Do bočných strán vykrojíme okná. Potom na plot vykrojíme dva pásiky dlhé 15 cm a široké 1 cm a prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Nakrájame 6 alebo 7 krátkych pásikov dlhých 5 cm a priložíme ich na laty ako stĺpy plota. Povykrajujeme podľa vlastnej fantázie lesné zvieratká, stromčeky či iné vianočné motívy. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme okrúhly plát s ø 28 cm. Diely chalúpky opatrne prenesieme na plechy vyložené papierom na pečenie a pomocou štetca alebo pierka ich potrieme bielkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Čas pečenia: asi 10 minút (jeden plech)
3. Upečené diely chalúpky necháme vychladnúť.
4. Pomocou zdobiacej polevy časti chalúpky zlepíme k sebe a dozdobíme tubičkami a zdobením podľa vlastnej fantázie.
Tip: Vyskúšajte našu tohtoročnú novinku, zmes na pečenie Perníková chalúpka.
Zdroj foto: Dr. Oetker