Perníková chalúpka Janka a Marienky

Perníková chalúpka Janka a Marienky

Náročnosť: stredne náročné

Čas prípravy: asi 100 minút

Čas pečenia: asi 10 minút

Vystačí na: 1 chalúpku

Prísady:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 balíček Kypriaceho prášku do perníka Dr. Oetker
  • 1 PL Holandského kakaa Dr. Oetker
  • 1 PL Perníkového korenia Dr. Oetker
  • 1 balíček Finesse Citrónovej kôry Dr. Oetker
  • 140 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 120 g zmäknutého masla
  • 3 PL tekutého medu
  • 1 – 2 PL mlieka

Na potretie:

  • 1 bielok

Na zlepenie a ozdobenie:

  • 2 balenia Zdobiacej polevy bielej Dr. Oetker
  • Tubičky biele Dr. Oetker
  • Snehové vločky Dr. Oetker

Okrem toho potrebujeme:

  • 2 plechy na pečenie
  • potravinársku fóliu

Príprava:

1.   Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, kakaom, korením, kôrou a cukrom. Pridáme vajce, maslo, med a mlieko a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na 2 hodiny do chladničky.

2.   Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát hrubý 0,5 cm a ostrým nožom povykrajujeme časti chalúpky. Na strechu vykrojíme 2 obdĺžniky s rozmermi 13 × 11 cm, 2 bočné strany s rozmermi 10 × 7 cm, čelný a zadný štít s rozmermi 10,5 × 7 × 9,5 cm. Do čelného štítu vykrojíme okná a dvere. Do bočných strán vykrojíme okná. Potom na plot vykrojíme dva pásiky dlhé 15 cm a široké 1 cm a prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Nakrájame 6 alebo 7 krátkych pásikov dlhých 5 cm a priložíme ich na laty ako stĺpy plota. Povykrajujeme podľa vlastnej fantázie lesné zvieratká, stromčeky či iné vianočné motívy. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme okrúhly plát s ø 28 cm. Diely chalúpky opatrne prenesieme na plechy vyložené papierom na pečenie a pomocou štetca alebo pierka ich potrieme bielkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra:    180 °C
  • Teplovzdušná rúra:          160 °C
  • Čas pečenia:            asi 10 minút (jeden plech)

3.   Upečené diely chalúpky necháme vychladnúť.

4.   Pomocou zdobiacej polevy časti chalúpky zlepíme k sebe a dozdobíme tubičkami a zdobením podľa vlastnej fantázie.

Tip: Vyskúšajte našu tohtoročnú novinku, zmes na pečenie Perníková chalúpka.

Zdroj foto: Dr. Oetker