Patria k jeseni, do nášho jedálnička i kozmetiky. Vlašské orechy!

Patria k jeseni, do nášho jedálnička i kozmetiky. Vlašské orechy!

Vedeli ste, aké sú vlašské orechy dôležité pre náš život? V čom všetkom nám dokážu pomôcť a prečo sú pre nás také prospešné? Vlašské orechy v sebe ukrývajú celú škálu pozitívnych účinkov na náš organizmus.

Stačí vybehnúť na prechádzku niekam do prírody a celkom iste tam, v tomto ročnom období, na nejaký orech kráľovský natrafíte.

Orechy ako zásobáreň živín

Vlašské orechy sú bohatým zdrojom vitamínov B1, B2, B6 a E. Obsahujú veľa stopových prvkov ako zinok, selén, železo, mangán a meď. Čo sa týka obsahu zinku, obsahujú ho dokonca viac ako niektoré ryby.

Čo ešte zvyšuje ich výživovú hodnotu? Vlašské orechy pozostávajú približne zo 70 % tukov (nenasýtené mastné kyseliny, prevažne omega-3-mastné kyseliny), 18 % proteínov a 3 % sacharidov.

Vlašské orechy sú bohatým zdrojom energie, preto by v našom jedálničku nemali chýbať. Zároveň to s ich konzumáciou netreba preháňať, pretože majú pomerne vysoký kalorický obsah, konkrétne okolo 690 kalórií na sto gramov. Ďalej pozitívne pôsobia na ľudskú psychiku (eliminujú pocity smútku, melanchólie, depresiu) a udržiavajú nízku hladinu cholesterolu.

Ak by platilo, že zelenina lieči tú časť tela, na ktorú sa podobá, orech by bol celkom iste určený ako výživa pre ľudský mozog. Myslíte, že táto podoba je náhodná? Veruže nie je! Keďže medzi orechmi jednoznačne vyhráva v obsahu omega-3 nenasýtených mastných kyselín, v tomto prípade o náhodu nepôjde. Častá konzumácia vlašských orechov podporuje pamäť a myslenie.

Proti hladu a na dobrý spánok

Pár vlašských orechov pred obedom znižuje pocit hladu, tým pádom toho zjete menej a môžete si lepšie ustrážiť svoju váhu.

Ak si dáte každý večer, namiesto nezdravých a kalorických zemiakových lupienkov za hrsť orechov, čo predstavuje približne 40 gramov, zaručene sa skvalitní váš spánok.

V kuchyni i v kozmetike

V potravinárskom priemysle majú vlašské orechy nezastupiteľné miesto. Využívajú sa najmä v cukrárenskom priemysle. Torty bez orechov si mnohí nevedia a ani len nechcú predstaviť. Plody orecha kráľovského sú aj výborným doplnkom do zeleninových šalátov, pretože im dodávajú lahodnú chuť.

Ďalej vlašské orechy priaznivo pôsobia na pokožku, vlasy a nechty. Olej z vlašských orechov je vynikajúci pomocník pri problematickej mastnej pleti. Je schopný uzatvoriť póry a znížiť zápal.

Maska na vlasy z listov orecha zabezpečí krásny lesk. Na svoje si prídu blondínky i tmavovlásky. V tomto prípade to majú blondíny o niečo jednoduchšie. Stačí 10 minút lúhovať listy vlašského orecha v horúcej vode a potom si vlasy týmto odvarom umyť. Brunetky to majú o niečo zložitejšie, ale výsledok rozhodne stojí zato. Škrupiny z približne 5 - 6 orechov roztlčte na prášok, zmiešajte s horúcou vodou a olivovým olejom a rovnomerne naneste na vlasy. Zabaľte do uteráka a nechajte pôsobiť približne polhodinu. Masku zmyte a vlasy ošetrite bežným spôsobom.

-m-