Paprika – užite si vitamíny a antioxidanty na tanieri!

Paprika – užite si vitamíny a antioxidanty na tanieri!

Papriku poznáme v rôznych farbách - červená, zelená, žltá či oranžová. Každá chutí trošku inak, no pravdou je, že paprika každej farby v sebe ukrýva cenné vitamíny a antioxidanty. Aké hlavné benefity ponúka táto zelenina a aké sú obľúbené recepty z papriky?

Farebná paprika a vitamíny

Rôzne farebná paprika v sebe skrýva mierne odlišné vitamíny a minerály. Farba papriky je spôsobená stupňom dozretia.

Hlavné rozdiely podľa farby papriky:

Zelená paprika je nedozretá - z tohto dôvodu obsahuje viac chlorofylu a je bohatá na kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre krvotvorbu, zdravý vývoj plodu a má upokojujúce účinky. Obsahuje tiež viac vitamínu E, silného antioxidantu, ktorý sa nazýva vitamín mladosti.

Žltá paprika - obsahuje veľké množstvo vitamínu E a dôležité karotenoidy luteín a zeaxantín, ktoré chránia oči pred sivým zákalom a makulárnou degeneráciou.

Oranžová paprika - bohatá na alfa- a gamakarotén, ktoré pomáhajú udržiavať pružnosť pľúcneho tkaniva a kože.

Červená paprika - je najzrelšia a obsahuje najviac vitamínu C (viac než citróny), ďalej betakarotén (provitamín A), rutín, zinok a lykopén. Betakarotén a vitamín C majú omladzujúce účinky na pleť, rutín chráni cievy pred kôrnatením a lykopén má antirakovinové účinky, najmä pri prevencii nádorov prsníka, prostaty, močového mechúra a ďalších.

Zdroj foto: freepik.com

Antioxidanty v paprike

Antioxidanty v paprike sú ďalším dôvodom, prečo by sme si túto zeleninu mali dopriať čo najčastejšie. Ide najmä o tieto antioxidanty:

Karotenoidy - napríklad betakarotén, lykopén, luteín, zeaxantín, čo sú prírodné farbivá a dodávajú rastlinám farbu. Tieto látky majú silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti, chránia oči a pokožku, a lykopén má aj antirakovinové účinky.

V pálivých odrodách nájdeme aj ďalší antioxidant kapsaicín, ktorý má navyše aj termogénne účinky, teda zvyšuje tvorbu telesného tepla a tým aj energetický výdaj organizmu.

Tieto antioxidanty v paprike prispievajú k posilneniu imunitného systému, ochrane pred chronickými zápalmi, zlepšeniu zdravia pokožky, zraku a znižujú riziko niektorých chronických ochorení vrátane rakoviny

Recepty z papriky

Paprika je veľmi obľúbená zelenina a naša kuchyňa je bohatá na rôzne recepty z papriky. Čerstvá sa často pridáva do letných šalátov alebo ako obloha chleba či pečiva. Papriku možno variť, dusiť, piecť i grilovať a ponúka naozaj množstvo možností použitia v kuchyni. Medzi populárne recepty z papriky patrí napríklad paprikové soté.

Recept na paprikové letné soté s cibuľou a bylinkami

Letné soté z papriky je ideálne ako príloha alebo súčasť letného šalátu. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a papriku rôznych farieb. Pridáme obľúbené bylinky (oregáno, tymián), soľ a korenie. Pre milovníkov cesnakovej chuti možno pridať aj pretlačený strúčik cesnaku.

Paprikové soté možno obohatiť aj kúskami kuracích pŕs.

Letné soté z papriky je zdravým a výživným jedlom vhodným ako ľahký obed či večera.

Zdroj foto: freepik.com

Farebná paprika na tanieri čo najčastejšie

Aby sme si mohli na vlastnej koži vyskúšať blahodarné účinky papriky na zdravie, na našom tanieri by nemala chýbať farebná paprika čo najčastejšie. Doprajme si ju v šalátoch či ako prílohu kedykoľvek, keď sa nám zažiada. Pravidelná konzumácia papriky všetkých farieb dokáže najlepšie podporiť naše zdravie.

 

 

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com