Olivový olej ako nevyhnutná súčasť zdravého jedálnička

Olivový olej ako nevyhnutná súčasť zdravého jedálnička

Olivový olej je súčasťou mnohých svetových kuchýň od nepamäti. O jeho liečivých schopnostiach je takmer nemožné pochybovať, pretože množstvo pozitív bolo viacnásobne potvrdených stovkami vedeckých výskumov. Ideálne množstvo, ktoré sa odporúča denne skonzumovať, predstavuje dávka o veľkosti dvoch polievkových lyžíc.
Za najvhodnejšie sa považujú oleje z oblasti Stredomoria s označením „extra panenské“. Tieto oleje sú však nevhodné pre tepelnú úpravu, pretože sa menia na škodlivé transtuky. Pre varenie a pečenie je vhodnejší panenský olivový olej. Pri konzumácii olivového oleja treba mať na zreteli, že olivový olej je síce veľmi zdravý, ale pomerne kalorický.
 
Aké zdravotné neduhy pomáha olivový olej liečiť?
Olivový olej je významným prostriedkom, ktorý slúži k budovaniu silnej obranyschopnosti organizmu. Je prevenciou proti rakovinovým ochoreniam (najmä rakovine hrubého čreva). Obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi.
 
Pravidelná konzumácia olivového oleja prináša kvantum zdravotných výhod. Je stvorená pre ľudí, ktorí trpia vysokou hladinou cholesterolu v krvi, ktorá sa podpisuje na vzniku chorôb srdca. Antioxidanty v olivovom oleji znižujú hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi. Zdravotné výskumy preukázali zníženie hladiny cholesterolu už po jednom týždni konzumácie dvoch polievkových lyžíc denne.
 
Olivový olej sa dokonale hodí pre redukčné režimy. Odporúča sa ako zdravá náhrada škodlivých rafinovaných olejov, ktoré obsahujú nevhodné nasýtené mastné kyseliny. Náhrada rafinovaného oleja, extra panenským olivovým olejom, je prvým veľkým krokom nielen ku zdraviu, vitalite, ale aj štíhlej línii. Viacero vedeckých výskumov zdôrazňuje, že olivový olej má schopnosť zrýchliť metabolizmus, eliminovať zápchu a zlepšovať trávenie.
 
Olivový olej je neodmysliteľnou súčasťou kozmetiky. Obsahuje cenný vitamín E, ktorý je priateľom krásnej a zdravej pokožky. Antioxidanty zastavujú resp. spomaľujú proces starnutia organizmu, ktorý sa prejavuje na pleti, vlasoch i nechtoch.
 
Ak máte nábeh na žalúdočné vredy alebo žlčové kamene, mali by ste vyskúšať liečivú kúru v podobe olivového oleja. Olivový olej sa hodí nielen na vnútorné, ale i vonkajšie použitie napr. do kúpeľa, na vlasy a pleť.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net