Odborníci radia: 5 superpotravín, ktoré by ste mali jesť pravidelne

Superpotraviny môžu zlepšiť fyzické i psychické zdravie. Zaujíma vás, ktoré  sa oplatí zaradiť do jedálneho lístka? V tom prípade čítajte ďalej.

Hoci pojem superpotraviny nie je oficiálny, používa sa často. Ide o potraviny, ktoré obsahujú veľa vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a antioxidantov, čím sú mimoriadne prospešné pre zdravie človeka.

Prinášame vám zoznam tých, ktoré sa v súvislosti s odborníkmi na výživu skloňujú najčastejšie.

Avokádo

Vo väčšine jedálničekov Slovákov chýbajú prospešné protizápalové omega-3 tuky. Je to najmä v dôsledku nedostatočnej konzumácie kvalitných rýb, olivového oleja, vlašských orechov, ľanových a chia semienok. Avšak tieto prospešné tuky sa nachádzajú aj v avokáde, ktoré sa bežne nachádza na pultoch našich predajní.

Okrem toho avokádo obsahuje aj ďalšie dôležité látky. Za zmienku stojí vláknina i bielkoviny, ktoré výborne zasýtia. Opomenúť nemožno vitamíny C, E, K a vitamíny skupiny B a tiež draslík.

Avokádo je skvelé na prípravu guacamole, môžete ho pridať do šalátov alebo len tak nakrájať na chlieb. Nezabúdajte, že najviac živín sa nachádza pod šupkou. Avokádo si obľúbite aj preto, že patrí medzi tie druhy ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú minimálne zvyšky pesticídov.


Zdroj foto: freepik.com

Bobuľové ovocie

Bobuľové ovocie sa zaraďuje medzi najzdravšie druhy ovocia. Je vhodnou súčasťou diétneho jedálnička kvôli nižšiemu obsahu cukru. Jahody, maliny, čučoriedky, černice či ríbezle sú bohaté na antioxidanty a protizápalové zlúčeniny, ako napríklad antokyány či kvercetín. Prospešná pre zdravie je aj vláknina.

Bobuľové ovocie je výbornou prevenciou srdcovocievnych ochorení, rakoviny i neurodegeneratívnych chorôb. Okrem toho posilňuje imunitu a podporuje schopnosť ľudského organizmu lepšie zvládať respiračné ochorenia, ako napríklad chrípku. Pravidelná konzumácia bobúľ sa tiež spája s dlhovekosťou.

Pistácie

Denne by sme si mali dopriať jednu až dve hrste orechov. Medzi nimi by nemali chýbať ani pistácie, ktoré sú stále populárnejšou potravinou. Pistácie obsahujú kompletné proteíny s optimálnym zastúpením aminokyselín, čiže sa hodia aj do vegetariánskeho a vegánskeho jedálnička. Takých potravín v rastlinnej ríši nie je veľa. Okrem toho obsahujú aj vitamíny skupiny B, najmä vitamín B6 a kyselinu listovú.

Pistácie sú aj zdrojom prospešných tukov, vlákniny a antioxidantov. Konzumácia pistácií vám pomôže stabilizovať hladinu krvného cukru v krvi, podporí zdravie srdca i zraku. Pistácie sú výbornou potravinou aj na udržanie zdravej a krásnej pokožky.


Zdroj foto: freepik.com

Strukoviny

Fazuľa, hrach, šošovica, cícer, bôb a ďalšie strukoviny patria právom medzi superpotraviny, pretože disponujú výborným nutričným zložením. Okrem toho patria medzi udržateľné potraviny, teda ich pestovanie je ohľaduplné k životnému prostrediu. Strukoviny sú bohaté na proteíny, kyselinu listovú a ďalšie vitamíny skupiny B, vlákninu, prospešné tuky i železo.

Z antioxidantov sú zastúpené polyfenoly, ktoré disponujú výbornou antioxidačnou aktivitou, majú protizápalové vlastnosti a predstavujú prevenciu rakoviny i aterosklerózy. Z minerálov sú zastúpené draslík, fosfor, vápnik meď, železo i zinok.

Semienka

Semienka sa takisto zaraďujú medzi superpotraviny. Ideálne je, ak si denne doprajete mix viacerých, ako napríklad ľanových, sezamových, tekvicových, slnečnicových či chia. Okrem prospešných tukov dodajú do vášho tela bielkoviny a vlákninu. Napríklad ľanové semiačka sú jedným zo skvelých zdrojov omega-3 tukov a antioxidantov. Slnečnicové disponujú vitamínmi skupiny B a sezamové zaujmú pôsobivým zastúpením bielkovín.

Semienka môžete pridať do kaší, smoothies, pečiva i šalátov. Možností, ako ich zaradiť každý deň do jedálneho lístka, je naozaj veľa.

Mirka

Zdroj foto: freepik.com

Zdroj foto: freepik.com