Nízkotučná diéta má svoje riziká. Poznáte ich?

Mnohí z nás vnímajú tuky v strave ako nepriateľov. Faktom je to, že patria medzi dôležité makroživiny, bez ktorých nedokáže organizmus optimálne fungovať.

Čo sú tuky a aké majú funkcie v tele?

Skôr, ako sa pozrieme na riziká nízkotučných diét, posvieťme si spoločne na základné funkcie tukov. V prvom rade predstavujú zdroj i zásobáreň energie. Trávia sa pomaly, a preto výborne zasýtia. Samotné trávenie prebieha v tenkom čreve.

Ak však tukov, najmä nasýtených a trans-tukov, prijímate veľa, ukladajú sa na tele v podobe rezervného zdroja energie. A ako sami viete, najviac nebezpečná je abdominálna obezita, čiže viscerálny tuk okolo brucha.

Okrem toho tuky vykonávajú štruktúrne a ochranné funkcie. To znamená, že vytvárajú štruktúrne jadro biomembrán a chránia orgány, ako napríklad obličky, pred mechanickým poškodením. Podkožný tuk tiež chráni pred stratou tepla.

Koľko tukov človek potrebuje?

Podľa zásad racionálnej stravy 60 až 70 percent jedálnička tvoria sacharidy, 15 až 25 percent bielkoviny a 20 až 35 percent tuky. Samozrejme, závisí to od pohlavia, veku, životného štýlu a nastavených cieľov.

Napríklad, ak chcete budovať svalovú hmotu, je potrebné prijímať väčšie množstvo bielkovín. Spravidla platí, že 1 g bielkovín na 1 kg hmotnosti je v tomto prípade málo. Následne je vhodné tomuto množstvu prispôsobiť pomer tukov a nakoniec sacharidov.

Rizík nízkotučnej diéty je viacero

Ak chudnete a vylúčite tuky, môže sa to zdať ako účinná stratégia chudnutia. Avšak v skutočnosti to tak nie je, pretože organizmus tuky potrebuje. Skôr, ako sa pustíte do nejakej nízkotučnej diéty, prečítajte si, aké sú riziká nedostatočného príjmu tukov.

Ohrozené zdravie mozgu i srdca

Jedným z najväčších rizík nízkeho prísunu tukov sú ochorenia mozgu a srdca. Mozog potrebuje pre optimálny výkon dostatok mastných kyselín. Opomenúť nemožno ani cholesterol, nevyhnutný pre funkcie neurónov a neurotransmiterov. To znamená, že nízka úroveň cholesterolu je, minimálne, tak škodlivá, ako vysoká, ak nie ešte viac.

Ak to rozmeníme na drobné, nízky príjem tukov vedie k slabému pracovnému výkonu, nízkej úrovni energie, zmenám nálad i mozgovej hmle.

Ako je to s tukmi a zdravím srdca? Srdce potrebuje protizápalové látky, vrátane mononenasýtených tukov. Ak si ako príklad uvedieme stredomorskú stravu, jeden z najzdravších štýlov stravovania na svete, založenom aj na bohatom príjme extra panenského olivového oleja, orechov a rýb, zastúpenie tukov v nej tvorí viac ako odporúčaných 20 až 30 percent celkového príjmu energie. Napriek tomu je tento štýl stravovania pokladom pre srdce i mozog.

To znamená, že pre zdravie i štíhlu líniu je dôležitá najmä voľba prospešných tukov.


Zdroj foto: freepik.com

Hormonálna nerovnováha

Ako je spomenuté vyššie, tuky sú nevyhnutné pre tvorbu hormónov, ako napríklad testosterónu a estrogénu. Ak chcete mať prirodzenú rovnováhu hormónov v tele, bez primeranej konzumácie tukov to nepôjde.

V dlhodobom horizonte môže deficit tukov viesť k neplodnosti i hormonálnym ťažkostiam u žien, vrátane menštruačných problémov a problémov s otehotnením.

Priberanie a prejedanie sa

Ak jete veľa jednoduchých sacharidov a nespálite ich, ukladajú sa vo forme tuku. Navyše po ich skonzumovaní dochádza k prudkým výkyvom krvného cukru a inzulínu, čo vedie k opätovným chutiam na sladké.

Tuky majú, naopak, vynikajúcu sýtiacu schopnosť a navyše “vypínajú” signály hladu a chuti do jedla oveľa lepšie, ako je to pri nízkotučných diétach. Je to z toho dôvodu, že tuky ovplyvňujú hladinu grelínu.

Vyššie riziko cukrovky

Existuje viacero štúdií, ktoré potvrdili, že diéty s vysokým obsahom sacharidov a nízkym zastúpením tukov predstavujú vyššie riziko inzulínovej rezistencie a cukrovky.

Naopak, ak jete dostatok mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín, zlepšuje sa citlivosť na inzulín. Tie mastné kyseliny nájdete v olivovom oleji, orechoch, semenách a tučných rybách.


Zdroj foto: freepik.com

Zvýšené riziko vzniku depresie a úzkosti

Mastné kyseliny sú nevyhnutné pre optimálne fungovanie mozgu. Niektoré neurotransmitery sú totiž syntetizované z mastných kyselín. Ak jete dostatok MUFA a PUFA, napríklad z olivového oleja, predchádzate tým vzniku depresie. Tiež je dokázané, že omega-3 tuky majú schopnosť zlepšiť symptómy depresie. V tomto prípade stojí za vyskúšanie aj užívanie výživových doplnkov.

Mirka

 

Zdroj foto: freepik.com