Nielen láska ide cez žalúdok

Nielen láska ide cez žalúdok

Nesprávna výživa ovplyvňuje našu pamäť, náladu i vitalitu oveľa rýchlejšie ako stav našich kostí či srdca - píše Elizabeth Somerová, americká dietologička a autorka rozhlasových a televíznych relácií.
Situáciu možno prirovnať k použitiu benzínu zlej kvality v aute, ale vzťah medzi tým, ako sa cítime, a stravou je oveľa hlbší.
Ak na obed zjeme jedlo plné uhlohydrátov (veľa pečiva, makaróny, sladkosti), pocítime takmer okamžite ich "uspávajúco- upokojujúce" pôsobenie. Aj špagety na večeru nám uľahčia zaspávanie.
Ideálny lunch je podľa Somerovej chlebíček s morčacím mäsom alebo ovocie či biely jogurt a pohár zeleného čaju. Rovnako pôsobí porcia ryby, teľací steak, pečené kura a k tomu veľa zeleniny - bez akýchkoľvek iných prísad!
Iba ľudia s nízkou hladinou sérotonínu sa môžu beztrestne objedať jedlami bohatými na škrob.

Práca E. Somerovej neobjavuje neznáme kontinenty. Potvrdzuje iba to, čo nám dietológovia hovoria už roky, a čo nechceme počúvať (výživové zlozvyky pretrvávajú neobyčajne dlho).

Sme stále unavení? Možno nám chýba železo ponúka jedno z možných riešení autorka knihy. Odporúča vtedy jesť varenú fazuľu, chudé hovädzie mäso, špenát, tuniaka, jahody a piť rajčinovú šťavu. Tak či onak - neuškodíte si. Viete, že až 80 percent ľudí trpí nedostatkom železa?

Autorka radí dbať aj o vitamín B6, ktorý posilňuje nervový systém. Nachádza sa v obilných vločkách, hrubozrnnom pečive, banánoch, avokáde, zemiakoch pečených v šupke, fazuli a v tmavom mäse. Mali by sme pamätať na to, že dôležité sú všetky jedlá a niekoľko "zdravých zložiek" vo výžive nemení automaticky zlú diétu na dobrú.

Autorka odporúča dosýta jesť marhule, pečené jablká so škoricou, maliny, jahody, broskyne; zo zeleniny brokolicu, mrkvu, cesnak, zeler s ananásom, stadkú papriku, zemiaky varené či pečené v šupke, pšeničné klíčky.

Jesť by sme mali niekoľko menších porcií štyrikrát za deň. Nebojme sa múčnych jedál (nie z bielej múky!) Treba piť veľa vody, to znamená 6 až 8 pohárov denne.