Nie je šošovica ako šošovica. Dáte si hnedú, červenú alebo zelenú?

Nie je šošovica ako šošovica. Dáte si hnedú, červenú alebo zelenú?

Možno si spomínate na časy, keď vaša mama či babka varili šošovicovú polievku, ktorú ste milovali. Vtedy nikto neriešil, z akej šošovice ju pripraviť, pretože bežne dostupná bola hnedá, poprípade zelená šošovica. Dnes však máme možnosti oveľa širšie. Ktoré druhy šošovice sa oplatí vyskúšať?

  • Hnedá šošovica

Patrí medzi najbežnejšie druhy šošovice. Jej farba sa môže pohybovať od bledohnedej až po tmavohnedú. Charakterizuje ju mierne zemitá chuť. Čas prípravy je zhruba 20 – 30 minút. Obľúbená je aj preto, že dobre drží tvar. To znamená, že ju možno použiť nielen do polievok, ale napríklad aj do šalátov.

  • Zelená šošovica

Zelená šošovica je po hnedej najviac známou a používanou šošovicou. Možno si ešte spomínate na obedy zo školskej jedálne, kde sa podávala s párkom alebo vajíčkom. Čo sa týka chuti, disponuje mierne korenistou príchuťou. Jej príprava je dlhšia ako v prípade hnedej šošovice. Môže trvať až do 45 minút. Takisto si zachováva pevnú textúru aj po uvarení. Je ideálnou voľbou do šalátov alebo ako alternatíva klasických príloh. Pokojne ju pridajte do rizota. Nič nepokazíte ani vtedy, keď ju, podobne ako hnedú šošovicu, použijete na prípravu nátierok.

  • Červená a žltá šošovica

Červená i žltá šošovica sú si veľmi podobné, pretože sa jedná o lúpané druhy šošovice. Ich výhodou je to, že ich netreba vopred namáčať, sú ľahšie stráviteľné a majú širokú škálu použitia. Hodia sa do šalátov, ako príloha k mäsu, do vegetariánskych pokrmov. Výborné sú aj na zahusťovanie polievok a omáčok. Hodia sa ako základná ingrediencia na prípravu indického dhálu v kombinácii s kokosovým mliekom a indickými koreninami, nakoľko po uvarení sa rýchlo zmenia „na kašu“.

  • Francúzska šošovica

Francúzska šošovica „du puy“ vzhľadom pripomína guľôčky v odtieňoch zeleno-modro-sivej. Pochádza ešte z rímskych čias a pestuje sa vo francúzskej oblasti Auvergne. Po uvarení si pevne drží svoj tvar, čiže nevytvára kašovitú konzistenciu. To ju predurčuje k tomu, aby sa stala hlavou hviezdou napríklad v zeleninovom šaláte alebo bola použitá ako výživná príloha. Táto šošovica má hrubšiu šupku, preto ju treba dlhšie variť. Niekedy to trvá až 50 minút. Čo sa týka chuti, má jemnučký orieškový nádych.

  • Čierna šošovica

Známa je aj pod názvom beluga šošovica. Zrniečka sú malé a môžete si ju ľahko zameniť s hnedou šošovicou, ak má veľmi tmavý odtieň. Preto vyberajte podľa názvu na vrecku, kde je napísané beluga šošovica. Disponuje hrubšou šupkou – je niečo medzi puy šošovicou a hnedou šošovicou. Ak chceme udržať pevný tvar zrniek, varíme ich 30 minút. V prípade, že chceme kašovitú konzistenciu, tak minimálne o 10 minút dlhšie. Čierna šošovica sa rovnako dobre hodí do polievok i do šalátov.

Mirka